Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De mythe van de roze wolk, over de dingen die ze je niet vertellen…

Het is de mooiste tijd van je leven. Echt, je zit op een wolk van babygeluk. Maar strookt dit babysprookje wel met de realiteit? Hoe zit het met de tegenvallers, minpunten en teleurstellingen?
Tekst: Anne Bakker | Beeld: Unsplash

Natuurlijk bestaat er zoiets als een bubbel van babygeluk. Een baby krijgen is een bijzondere aangelegenheid en meestal gaat die gepaard met gevoelens van liefde en blijheid. Maar vaak zijn er ook andere gevoelens en soms is het helemaal niet leuk. Toch hoor je daar weinig over. Kennelijk praten we niet graag over pijn en teleurstellingen rondom zwangerschap en bevalling. Het zijn non-topics die we liever negeren. Ze zijn taboe. Maar waarom praten we alleen over de leuke dingen? Het nadeel van taboeonderwerpen is namelijk dat ze niet verdwijnen door er niet over te praten. Ze worden juist groter en erger! 

Erover praten is beter

Praten over teleurstellingen en moeilijke dingen is lastig, want het is natuurlijk fijner als alles rozengeur en maneschijn is. Een Instagramplaatje. Maar negeren en wegstoppen van donkere gevoelens werkt averechts. Ze onder ogen zien en erover praten is veel beter! Dat helpt om te relativeren en geeft inzicht en perspectief. Het werkt helend om herkenning te vinden bij andere vrouwen. Gedeelde smart is immers halve smart… Daarom zetten we hier eens alle taboes en non-topics rondom zwangerschap en bevallen in het licht. Van lichamelijke ongemakken en relationeel gedoe tot babyteleurstellingen zoals ‘ik had liever een meisje’ en ‘waar blijft toch die roze wolk?’.

Lichamelijke ongemakken

Laten we beginnen met de categorie ‘lichamelijke ongemakken’. Dat is meteen een leuke en de lijst is eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan aanhoudende misselijkheid, bevallingspijn, ploftieten, aambeien, incontinentie en hechtingen. En wat denk je van het lichamelijke verval: de fysieke rekening van het moederschap? Misschien krijg je er een maatje bij, gaat er een cupmaat af, ontstaat er een onafwasbaar zwangerschapsmasker, een hangbuik, stretchmarks en niet te vergeten een uitgelubberde vagina. Je kunt de boel operatief laten liften en tucken, maar de meesten van ons moeten het hebben van damage control  door gezond te eten en te sporten. Meestal trekt het allemaal na verloop van tijd weer prima bij en komt je lijf grotendeels terug in haar oude staat. Maar helemaal hetzelfde wordt het niet meer. Daar is niks aan te doen. Een kwestie van accepteren.     

Wil je verder lezen? Dat kan in Fabulous Mama editie 2-2024, deze bestel je hier.

Lees ook: Filmtip: The end we start from

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Cover 4-2024 FabMam

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.