Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Healthy & fit: sporten tijdens je zwangerschap?

Ben jij een gezonde mom-to-be? Dan is er geen reden waarom je tijdens je zwangerschap niet zou kunnen blijven sporten. Sterker nog, er zijn vooral redenen om dat wel te doen!
Tekst: Thea Tijssen | Beeld: Pexels

Als je ontdekt dat je zwanger bent, ben je waarschijnlijk  6 tot 8 weken in verwachting. Ben je nu al aan ’t sporten, dan kun je hier gewoon mee doorgaan. Je baby zit nog veilig achter het schaambot en er kan nog niet zo veel misgaan. Wel zijn er wat zaken waarmee je rekening moet houden.

Moe en misselijk?

Veel vrouwen ervaren tijdens deze fase van de zwangerschap vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten of duizeligheid. Dat kan ervoor zorgen dat je even geen zin hebt om te trainen. Toch kan sporten juist in deze fase ook verlichting bieden. Het is zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

  • Ga sporten op dat moment van de dag dat je je (relatief) goed voelt.
  • Zorg ervoor dat je voldoende drinkt.
  • Vermijd bewegingen waarbij je veel op en neer beweegt, aangezien dit de misselijkheid en lage bloeddruk kan verergeren.
  • Kies voor sportactiviteiten met een lage intensiteit en neem extra pauzes tussendoor.
  • Wees vriendelijk voor jezelf en forceer niets.

Ben je de 12 weken al voorbij?

Als je nu zin hebt om te gaan sporten, moet je dat zeker doen! Sporten is goed voor je conditie, energie, kracht en humeur. En dat komt goed van pas voor alles wat nog gaat komen. Het gaat erom je work-outs aan te passen aan je veranderende lichaam. Als je gezondheidsproblemen of complicaties tijdens de zwangerschap hebt, vraag dan wel altijd aan je arts of verloskundige welke oefeningen veilig zijn.

Vooral in het begin van de zwangerschap (tot week 20) kun je de meeste sporten blijven doen. Het is echter verstandig om activiteiten te vermijden waarbij je risico loopt op harde voorwerpen of stoten tegen de buik, zoals bij vechtsporten, voetbal of hockey. Naarmate je buik zichtbaarder wordt, zo vanaf week 20, moeten de meeste zwangere vrouwen meer rekening gaan houden met hun fysieke mogelijkheden. Gelukkig zijn er genoeg clubs die sportlessen aanbieden voor zwangere vrouwen, zoals zwangerschapsyoga of zwangerschapsfitness. Maar je hoeft niet per se een cursus te volgen. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn ook perfecte manieren om actief te blijven tijdens de zwangerschap.

Verder lezen? Dat kan in Fabulous Mama 2-2024. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.