Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Angela Schijf met haar kinderen

Angela Schijf: ‘Verdriet draagt makkelijker met z’n tweeën’

Al zes jaar lang deelt ze lief en leed als onze vaste columniste: actrice Angela Schijf (39), moeder van drie dochters (14, 11 en 6). Waar onzekerheid over zichzelf in haar aard zit, biedt het rotsvaste vertrouwen in haar man altijd houvast: “Ik zal Tom nooit meer verlaten. Dan moet het wel heel gek lopen.”

Angela groeit op in Uithoorn, een plaats in Noord-Holland. Ze is een verlegen meisje, een streber ook wel. Ze wil alles goed doen; enorm perfectionistisch. Dansen werkt dan al als een soort uitlaatklep. Op het podium voelt ze zich vrijer, lichter, alsof ze een magisch gebied betreedt waarin ze wél extrovert durft te zijn.

Mijn fietsbanden werden lekgeprikt, ik werd een beetje geduwd in de gang. Maar het ergst vond ik het smoezen.

Ze gaat naar het gymnasium in Amstelveen. In eerste instantie ligt ze goed in de groep, maar met de overgang naar de tweede gaat het mis. Angela: “Ik had altijd veel ringen om en haalde goede cijfers. Dat kon blijkbaar niet en dan lig je er ineens uit. Mijn fietsbanden werden lekgeprikt, ik werd een beetje geduwd in de gang. Maar het ergst vond ik het smoezen. Dat is wat mij in die periode het meest down heeft gemaakt. Je staat dan echt alleen.”

Als ze 15 is, krijgt ze een rol in Goede tijden slechte tijden. Eigenlijk voor drie maanden, maar die hebben zo’n impact op de serie dat ze uiteindelijk drie jaar blijft. Angela: “Toen heb ik op een gegeven moment de keuze gemaakt om van school af te gaan en de vijfde en zesde klas op de avondschool te doen. Van de ene op de andere dag was ik dus verdwenen.”

Ze gaat stralen als het over Tom (Van Landuyt) gaat. De man met wie ze zestien jaar geleden trouwde. Ze leerde hem kennen in een repetitielokaal, maar verder dan een hand op zijn schouder en een intense blik komt het niet. Tot hij haar bloemen en een kaartje stuurt bij 42nd street, en haar succes wenst. Ze beginnen te schrijven. Ze wordt verliefd, alleen al op zijn prachtige woorden. Drie maanden na hun eerste echte date vraagt hij haar al ten huwelijk.

Een huwelijk goed houden, is een enorme opgave. Soms moet je gewoon even volhouden. Doorzetten.

Tom is een zeer betrokken vader. En perfectionistisch. Ze houden elkaar scherp. Hij laat niet met zich sollen, net als zij dat niet toelaat. Ze discussiëren, betrekken elkaar bij projecten, genieten van dezelfde mooie dingen. “Een huwelijk goed houden, is een enorme opgave. Soms moet je gewoon even volhouden. Doorzetten. Natuurlijk hebben wij ook mindere periodes. Maar hij heeft mij nooit ook maar één seconde teleurgesteld als vader.”

Angela Schijf en kids

Ze is best een strenge moeder, denkt ze zelf. Als je met z’n vijven bent, houd je rekening met elkaar. Regels, daar is ze van. Ook voor zichzelf is ze streng, trouwens. Altijd in de weer met lijstjes en planningen. Als ze vier dagen van huis is, staat ze op zondag te koken voor de hele week. En tot voor kort nam ze zelfs de strijk mee naar de set. Stond ze tussen twee scènes in het te strijken goed weg te werken. “Daar heb ik dan nu toch maar iemand voor ingehuurd.”

Streng dus, maar met heel veel liefde. “Ik hoop dat mijn kinderen hun verdrietjes met mij delen. Daar spoor ik ze toe aan. Met zijn tweeën draagt het makkelijker. Dan kun je elk een hengsel vasthouden.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Je leest het interview in fabulous mama | nummer 5 | 2018

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.