Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

smulders textiel

Wat zijn de oorzaken van bedplassen?

Als ouder krijg je er gegarandeerd mee te maken: je kindje heeft ‘s nachts in bed geplast. Naarmate kinderen ouder worden, gebeurt dit over het algemeen steeds minder vaak. De meeste kinderen worden ook ‘s nachts zindelijk als ze rond de 4 of 5 jaar oud zijn. Toch kan het voorkomen dat ook daarna soms nog in bed geplast wordt. In dit artikel vind je een aantal redenen waarom jouw kindje misschien nog steeds in bed plast.

1 Weinig of geen controle over de blaas

Een voor de hand liggende oorzaak, maar door slechte controle over de blaas kunnen kinderen nog tot vrij laat in hun bed plassen. Hun brein krijgt tijdens het slapen dan geen seintje om het in te houden als de blaas vol is. Als dit seintje niet aankomt, blijven de blaasspieren dus ontspannen en wordt er in bed geplast.

2 Stress en spanning

In periodes van spanning en ingrijpende gebeurtenissen kan het voorkomen dat je kind tijdelijk weer in bed plast. Denk aan periodes rond verjaardagen of feestdagen, maar ook door vervelende dingen zoals een scheiding, ziekte of het overlijden van een familielid. Als je kind regelmatig stress ervaart, bijvoorbeeld doordat hij of zij gepest wordt, kan het bedplassen ook een stuk langer aanhouden.

3 Obstipatie of urineweginfecties

Er is ook een aantal medische redenen waardoor je kindje (weer) in bed kan plassen. Bij obstipatie kan de endeldarm soms namelijk zo hard op de blaas drukken, dat het lastiger wordt om urine in te houden. Ook een urineweginfectie kan het ophouden van plas een stuk moeilijker maken.

Een andere mogelijkheid is dat je kind last heeft van overmatige urineproductie ‘s nachts. Het is handig om dit tijdig te laten onderzoeken, zodat je zeker weet dat het bedplassen geen medische reden heeft.

smulders textiel

Wat kan je eraan doen?

Over het algemeen groeien kinderen vanzelf over het bedplassen heen. Maar in de tussentijd is het aan te raden om bepaalde hulpmiddelen in huis te halen, zodat je kind er zo min mogelijk last van heeft. Ook is het verstandig om een matrasbeschermer om het matras heen te doen, zodat deze niet telkens professioneel gereinigd hoeft te worden.

Als je kind onzeker is over het bedplassen en hierdoor niet durft te logeren, zijn er bepaalde medicijnen die je kan uitproberen, zoals Minrin. Dit is geen oplossing voor de lange termijn, maar zorgt er wel voor dat ze zonder zorgen bij vriendjes of vriendinnetjes kunnen gaan slapen. Voor de lange termijn is een plaswekker een handig hulpmiddel.

Stap voor stap

Bedplassen als je kind al zindelijk is geworden, komt nog vaak voor. Geen reden voor paniek dus! Ieder kind leert het bedplassen op zijn of haar eigen tempo tegengaan. Wel kan je natuurlijk een handje helpen, zodat ze zo snel mogelijk stappen in de juiste richting zetten.

Lees ook: pimp de babykamer

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama
magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.