Kies nu voor een abonnement met korting

Vrouw voor een muur

#momguilt: hoe ga je om met schuldgevoelens?

Mom guilt: bijna iedere moeder heeft er van tijd tot tijd last van. Meestal komen deze schuldgevoelens neer op één groot probleem: je bent niet perfect. Dat wil zeggen, je hebt niet voldaan aan jouw beeld van de perfecte moeder. Of het nu komt door een opmerking of een blik van een vreemde, een boze kleuter of je eigen gedachten, dit schuldgevoel kan je behoorlijk dwarszitten.

Heb je vaak last van schuldgevoelens en somberheid, dan kan het verstandig zijn eens met je huisarts te praten. Misschien helpen een paar gesprekken met een praktijkondersteuner of psycholoog je wel. Wil je liever nog even zelf aan het nare gevoel werken, dan kunnen deze tips je helpen.

1. Focus op de positieve momenten

Als je last hebt van schuldgevoelens, ben je vaak geneigd om alleen nog maar te letten op wat fout gaat. Probeer je focus te verleggen naar alles wat wél goed gaat. Je zal zien dat je gedachten vanzelf positiever worden.

2. Probeer het woord ‘zou’ te vermijden

‘Zou’ is een woord waarmee je allerlei situaties aanduidt, waarvan jij vindt dat ze moeten plaastvinden. Hiermee ga je er automatisch vanuit dat het niet goed is zoals het is. ‘Zou’ je kind al zindelijk moeten zijn of ‘zou’ je nu eigenlijk in de sportschool moeten zijn? Probeer in het nu te leven en doe wat mogelijk is.

3. Accepteer wat er is

Heb je last van schuldgevoel, stel jezelf dan twee vragen. Vraag 1: is het echt zo erg als ik denk? En vraag 2: kan ik hier nu iets aan veranderen? Waarschijnlijk is het antwoord op beide vragen ‘nee’. Kan je er nu wel iets aan veranderen, doe dat dan. Maar meestal is dit niet eens nodig.

4. Werk aan je zelfvertrouwen

Al die nare schuldgevoelens zijn niet goed voor je zelfvertrouwen. En als je minder zelfverzekerd bent, voel je je eerder schuldig. Lastig! Doorbreek de cirkel en werk aan je zelfbeeld. Dit kan je doen door te sporten, een cursus te volgen of met een coach te praten.

5. Praat erover met vriendinnen

Misschien heb je het gevoel dat jij de enige bent die soms worstelt. In onze maatschappij heerst nog steeds een taboe op imperfectie. Maar als je een eerlijk gesprek aangaat met je beste vriendin, zal je merken dat het bij haar ook niet altijd perfect is. Best een opluchting.