Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vrouw bij wasserette hurkt voor wasmachine

8 tips voor meer hygiëne in huis

Zijn jij en je gezin regelmatig ziek? Of houd je er gewoon van om je huis lekker schoon te hebben? Bij veel mensen kan de hygiëne in huis wel een boost gebruiken. Zelfs als je regelmatig schoonmaakt, zijn er plekken waar ongemerkt bacteriën kunnen ophopen. Met deze tips zorg jij voor een superschoon en hygiënisch huis.

Tip 1: Een randloos toilet

Ken je die reclames, waarin vuil zich ophoopt onder de rand van het toilet? Hoe goed je ook schoonmaakt, bij doortrekken en gebruiken van de wc komen er bacteriën onder de rand terecht. Met een randloos toilet is dat verleden tijd, en ben je een stapje dichterbij een hygiënische wc. Met een complete toiletset weet je zeker dat je goed zit. Een kleine investering, maar een groot resultaat.

Tip 2: Je vaatdoekjes

Sommige mensen gebruiken hun vaatdoekje voor van alles, en dan ook nog meerdere dagen achter elkaar. Probeer om je vaatdoekje alleen op het aanrecht te gebruiken, en het elke dag te vervangen. Was de doekjes apart van je andere was, op minimaal zestig graden. Alleen dan weet je zeker dat alle bacteriën eruit zijn.

Tip 3: Je beddengoed

Zeg eens eerlijk: hoe vaak verschoon jij je beddengoed? De kans is groot dat je dit niet vaak genoeg doet. Hierdoor geef je bedwantsen, stof en zweet de kans om zich op te hopen in je matras. Slaapt niet heel lekker, vinden wij. Verwissel daarom minstens eens per twee weken je beddengoed, en was het op zestig graden.

Tip 4: Dweilen

We snappen het, je hebt het al druk genoeg. En met de stofzuiger krijg je ook een behoorlijk schoon resultaat, toch? Dat is zeker waar, maar toch verwijdert de stofzuiger niet alle bacteriën die je onder je schoenen van buitenaf meeneemt. Eens in de zoveel tijd een dweil door het huis is dus zeker geen overbodige luxe. Wees gerust, één keer in de maand is voldoende.

Tip 5: Je gordijnen

Gordijnen vangen behoorlijk wat stof en vuil op. Het is dus nodig om ze af en toe te wassen. Dit hoeft echt niet iedere week, maar eens per jaar is het toch echt nodig. Weet je niet goed of en hoe je jouw gordijnen kan schoonmaken? Breng ze dan voor de zekerheid naar de stomerij. Dan weet je zeker dat ze niet krimpen of helemaal gekreukt weer uit de wasmachine komen.

Tip 6: Handdoeken

Tuurlijk, je bent schoon als je onder de douche vandaan komt en je handdoek pakt. Toch kan je handdoeken beter niet te lang achter elkaar gebruiken. Door het vocht dat ze absorberen, zijn ze gevoelig voor schimmel. Daarom gaan ze ook muf ruiken na een tijdje. Gebruik je handdoek bij voorkeur maximaal vijf keer voor je hem in de was gooit. Wil je écht superhygiënisch zijn? Gebruik dan een andere handdoek voor je gezicht dan voor de rest van je lichaam.

Tip 7: De vaatwasser

De vaatwasser is bedoeld om je servies (waar je van eet) schoon te maken. Het is dan dus jammer als zich allerlei kalk ophoopt in je leidingen. Hier kunnen zich allerlei bacteriën aan hechten, waardoor je afwas misschien helemaal niet zo schoon wordt als het lijkt. Gelukkig bestaat er schoonmaakmiddel speciaal voor je afwasmachine. Gebruik dit ongeveer een keer per maand. Dan gaat hij ook nog eens langer mee!

Tip 8: Je koelkast

Dat je af en toe je koelkast schoon moet maken, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je hem waarschijnlijk niet koud genoeg hebt staan? De meeste mensen hebben namelijk hun ijskast op een te hoge temperatuur, waardoor bacteriën meer kans krijgen om je voedsel te bederven. De ideale temperatuur is tussen de vier en zeven graden celsius.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.