Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Zelfverzekerd kind schreeuwt/zingt in een microfoon

10x zo krijgt jouw kind meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is heel belangrijk voor je kind. Het is een belangrijke factor voor een gelukkig, stabiel leven en het helpt psychische problemen te voorkomen. Een zelfverzekerd kind wordt minder snel gepest, durft nieuwe dingen te leren en is tevreden met zichzelf. Zo kan jij als ouder bijdragen aan een positief zelfbeeld bij je kleine.

Focus op het proces, niet op de prestatie

Dit is een heel belangrijke, want het laat zien dat de uiteindelijke prestatie minder belangrijk voor je is. Heeft je kind een tekening gemaakt? Bewonder dan zijn creativiteit, niet het eindresultaat. Het gaat er namelijk om dat je kindje iets nieuws heeft geprobeerd, en dat is hartstikke knap!

Onderneem nieuwe dingen

Zelfvertrouwen is niet alleen geloven dat je iets al kan, het is ook vertrouwen hebben dat je iets kan leren. Dit gevoel versterk je bij je kind door (samen) nieuwe dingen te proberen. Zo kan hij zien dat iets niet de eerste keer meteen goed hoeft te gaan.

Laat je kind fouten maken

Mensen met veel zelfvertrouwen kunnen het aan als ze een fout maken. Om dit te leren, is het belangrijk dat je kleine de ruimte heeft om op zijn gezicht te gaan. Prijs je kind omdat hij het heeft geprobeerd, en reflecteer samen op wat er precies misging. Zo leert je kind van de fout.

Onderschat je kleine niet

Van heel hoge eisen wordt je kind onzeker, maar van te lage eisen ook. Als jij het signaal afgeeft dat je kleine niet zoveel aankan, gaat hij dat zelf geloven. Probeer dus realistisch te zijn in je verwachtingen.

Help je kind zijn mening te uiten

Het geven van je mening is een belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen. Als je merkt dat je kind hier moeite mee heeft, probeer hem dan te helpen. Vraag af en toe eens naar zijn oordeel in een gesprek aan tafel, en luister echt naar wat hij te zeggen heeft. Zo voelt je kleine zich gehoord en groeit zijn zelfvertrouwen.

Stel duidelijke grenzen

Kinderen hebben grenzen nodig. Door hier duidelijk in te zijn, laat je zien hoeveel ruimte je kind kan nemen om dingen uit te proberen. Zijn de grenzen vaag, dan kan je kleintje juist onzeker worden. Hij weet dan niet goed waar hij aan toe is en durft daardoor geen nieuwe dingen te ondernemen.

Prijs overwinningen

Laat je kind merken dat je trots op hem bent en van hem houdt, ook als hij een fout maakt. Vind je kleine schaatsen heel eng, maar heeft hij het toch geprobeerd? Prijs hem dan voor het overwinnen van zijn angst, ongeacht hoe goed of slecht het schaatsen ging.

Laat je kind zichzelf aankleden

Wanneer je kind zichzelf mag aankleden, laat je merken dat je hem vertrouwt. Bovendien kan hij zo een eigen stijl ontwikkelen. Hierdoor groeit zijn gevoel van identiteit en daarmee zijn zelfvertrouwen. Zelfs heel jonge kinderen kan je al betrekken bij het proces, door ze bijvoorbeeld te laten kiezen welk shirtje ze vandaag aan willen.

Durf los te laten

Als je ziet dat je kind ergens moeite mee heeft, kan het verleidelijk zijn om het over te nemen. Maar als jij altijd direct klaarstaat om problemen op te lossen, leert je kind niet dat hij het ook best zelf kan. Het is helemaal niet erg als je kleintje af en toe een beetje aanmoddert. Hij komt er wel.

Geef het goede voorbeeld

Laat je kind zien dat het oké is om van jezelf te houden. Kraak jezelf niet af, probeer af en toe iets nieuws en durf fouten te maken én toe te geven. Je kleine leert door naar jou te kijken, dus zorg dat hij iets positiefs ziet.

fabulous mama altijd als eerste op je deurmat? Bekijk nu onze voordelige abonnementen.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.