Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vrouw snijdt groente met koksmes

Dit zijn dé keukenbasics die iedere thuischef nodig heeft

Geniet jij er ook zo van om heerlijk te koken voor je hele gezin? Of ben je nog een beginnende thuischef, en kook je nu vooral uit een pakje? Voor alle mamachefs die graag in de keuken staan, hebben wij de belangrijkste basics voor je op een rij gezet:

1. Een goede hapjespan

Als je kookt voor een heel gezin, zijn hapjespannen echt een musthave. Je maakt er stoofpotjes in, soepen, geroosterde vleeswaren, enzovoorts. Een hapjespan is groot, dus er past lekker veel in. Bovendien kan je er zoveel verschillende gerechten in klaarmaken, dat je al snel niet meer weet wat je ooit zonder deed.

2. Een staafmixer

Groente klaarmaken voor je kids wordt ineens makkelijker als je het kan pureren. Denk aan een zelfgemaakte pastasaus, heerlijke pompoensoep of boterzachte aardappelpuree. Waarschijnlijk hebben ze niet eens meer door dat ze gezonde vitamientjes binnenkrijgen op deze manier. Bonus: het is lekker makkelijk, en met een goede staafmixer zo gepiept.

3. Een magnetron

Melkflesjes, havermout en restjes zijn een stukje makkelijker te maken met de magnetron. Je hoeft het er alleen even in te zetten. Kan je ondertussen mooi iets anders doen. Multitasken noemen we dat. Ook handig voor jullie familiefilmavondjes, want magnetronpopcorn is en blijft de lekkerste popcorn.

4. Scherpe messen

Wist je dat scherpe messen veiliger in het gebruik zijn dat botte messen? Je hoeft minder kracht te zetten, waardoor het lemmet minder snel losschiet. Bovendien werk je een stuk sneller en efficiënter met een scherp mes. Bewaar ze wel op een plek waar je kinderen er niet per ongeluk bij komen. Doe goede messen liever niet in de vaatwasser, maar spoel ze af met lauw water. Dan blijven ze het langst goed.

5. Een messenslijper

Zelfs als je heel zorgvuldig omgaat met je messen, komt er een moment dat ze een beetje bot beginnen te worden. Er bestaan heel ingewikkelde elektrische messenslijpers, maar met een simpele handslijper kom je al een heel eind. Helemaal niet duur, en je hebt er megaveel plezier van!

6. Tupperware

Mealpreppen is helemaal trendy, en dat is niet voor niks. Kook op zondag alvast voor een paar dagen, stop het in een stevige tupperware bak en vries het in. Zo hoef je op drukke doordeweekse dagen alleen even een portie te ontdooien en je hebt een gezonde, voedzame maaltijd op tafel. Scheelt tijd, voedselverspilling en moeite. Wat wil je nog meer?

7. Een grote ovenschaal

Een heerlijke lasagne, Griekse moussaka of zelfs brownies maak je het beste in een stevige ovenschaal. En nu je gezin uitbreidt, mag die schaal ook een slagje groter worden. Eén grote schaal is een stuk handiger dan verschillende kleine, die dan weer niet allemaal tegelijk in de oven passen. Let bij de aanschaf wel op dat je schaal in de oven past, anders heb je er niet zoveel aan.

8. Een snelle waterkoker

Als je niet gezegend bent met zo’n luxe heetwaterkraan, is een snelle waterkoker een must. Koken gaat een stuk sneller als je kokend water over je groenten kan gooien, in plaats van te wachten tot koud kraanwater aan de kook is gebracht. En een kopje thee na het eten is zo ook verleidelijker, wat dan weer goed is voor de spijsvertering.

9. Koekjesvormpjes

Wat is er gezelliger dan op zondagmiddag samen koekjes bakken? Maak een simpel deegje op basis van 1 deel suiker, 1,5 deel boter en 2 delen bloem. Vervolgens kunnen je kinderen hier allerlei leuke vormpjes uitsteken. Bak ze tien minuutjes op 180 graden in een voorverwarmde oven, en geniet van jullie eigen gebakken lekkers.

10. Goede schoonmaakdoeken

Sommige mensen gebruiken hun vaatdoekje ruim 14 dagen achtereen. Dit is niet bepaald hygiënisch… Zorg dat je een flink voorraadje aanlegt, zodat je nooit langer dan één dag hetzelfde doekje hoeft te gebruiken. Op die manier geef je bacteriën geen kans, en heb je toch altijd een poetsdoek bij de hand als je kind weer eens overal limonade heeft geknoeid.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.