Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

geld besparen

Geld besparen: 22 tips om meer over te houden

Geld groeit helaas niet aan de boom, dus een extraatje is altijd mooi meegenomen. Maar ‘geld besparen’ klinkt zo rigoureus. Betekent dit dat je niets leuks meer mag doen…? Nee! Je hoeft niet je hele leven om te gooien om geld te besparen, je hoeft alleen wat kritischer naar je uitgaven te kijken. Met deze bespaartips hou je snel en eenvoudig geld over op je dagelijkse kosten.

Algemene bespaartips

1. Creëer inzicht in je inkomsten en uitgaven

Houd een aantal weken/maanden bij wat je inkomsten en uitgaven zijn. Verdeel je uitgaven op in vaste lasten, noodzakelijke uitgaven, persoonlijke uitgaven en luxe uitgaven. Hierdoor zie je waar je geld precies naartoe gaat en waarop je eenvoudig kan besparen. Je hoeft niet alle leuke dingen te laten, maar kan er bijvoorbeeld voor kiezen om twee keer per maand uit eten te gaan, in plaats van wekelijks. Of om dat nieuwe paar schoenen nog even te laten staan. Of wat dacht je van iedere ochtend die koffie to go?

2. Bepaal een spaardoel

Als je een concreet doel hebt waarvoor je wil sparen en hoeveel, is het makkelijker om voorzichtiger met je geld om te gaan. Het stellen en behalen van tussendoelen kan je motiveren om door te sparen.

3. Zet geld apart op een spaarrekening

Door het geld dat je overhoudt op een spaarrekening te zetten, is de verleiding minder groot om het direct uit te geven. Een klassieke spaarpot is handig voor kleine bedragen die je bespaart.

4. Koop niet direct, maar denk er wat langer over na

Houd een lijstje bij met spullen die je graag zou kopen of normaal gesproken direct gekocht had. Bekijk de lijst na een week/maand en vraag je af of je de spullen nog steeds wil en nodig hebt. Zo ja? Dan kan je het alsnog kopen. Zo nee, dan heb je mooi snel geld bespaard!

5. Vergelijk prijzen

Zeker van dure producten. Er zijn verschillende websites waarop je prijzen van producten kan vergelijken, en die de actuele aanbiedingen van veel winkels bijhouden. Zo zie je precies waar het product op dat moment het goedkoopste is. Vergelijk ook de prijzen van diensten door bij diverse bedrijven offertes aan te vragen. Deze bedragen kunnen namelijk flink uiteenlopen, dus kan je veel geld besparen.

6. Vergelijk je verzekeringen

Verzekeringen veranderen jaarlijks hun tarieven en pakketten. Het loont daarom om ieder jaar je zorgverzekering te vergelijken om te zien of de premies die je betaalt lager kunnen.

7. Koop tweedehands

Veel spullen worden maar korte tijd gebruikt en zien er nog prima uit. Het stoffige imago van vintage en tweedehands is allang verdwenen. Sterker nog: vintage en producten met een verhaal zijn hip én uniek. Daarnaast zijn tweedehands spullen vaak veel goedkoper. Denk aan meubels, apparatuur en kleding.

8. Vraag belasting terug

Belasting betalen hoort erbij, maar is natuurlijk nooit leuk. Het is wel leuk als je achteraf belasting terug kan vragen. Hier zijn verschillende regelingen voor. Een onbekende regeling die interessant kan zijn, is de middelingsregeling. Heb jij over drie aaneengesloten jaren een sterk wisselend inkomen gehad? Via Belastinghelden kan je dan berekenen of jij in aanmerking komt voor middeling en belasting terug kan vragen.

9. Koop niet in de uitverkoop

Dan koop je vaak meer producten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Ook al kan je in de sale veel geld besparen: als het niet in de aanbieding was geweest, had je het misschien helemaal niet gekocht. Daarnaast laten veel winkels je geloven dat iets goedkoper is, maar hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Ze maken het product stiekem duurder, en halen er dan korting af. Zo lijkt het een koopje, maar blijft het even duur.

10. Zoek kortingscodes

Check voordat je iets koopt, bestelt of ergens heengaat eerst of er nog kortingsacties lopen. Gewoon even Googlen op het bedrijf/product/uitje/winkel + korting, en binnen twee minuten weet je of er voordelige acties zijn. Zo hebben bepaalde pizzeria’s vaak 1+1 gratis acties en vind je tickets voor pretparken altijd wel ergens met korting. Weinig moeite en zo kan je toch geld besparen.

11. Controleer regelmatig abonnementen

Op abonnementen wordt vaak gestunt met de prijzen. Denk aan abonnementen voor je telefoon, internet, televisie en tijdschriften. Controleer daarom regelmatig of je kan profiteren van een nieuwe aanbieding. Vooral bij sim-only abonnementen fluctueren de prijzen regelmatig. Vraag jezelf trouwens ook af of je het specifieke abonnement wel nodig hebt. Heb je dat dure telefoonabonnement van €50 per maand echt nodig, of kan je ook af met alleen data voor €15 per maand? Check ook meteen of je nog wel wat met je abonnementen doet. Het sportschoolabonnement, de 15 verschillende goede doelen, de loterij…

besparen op boodschappen

Besparen op boodschappen

Boodschappen zijn voor veel gezinnen een grote kostenpost. Met deze simpele bespaartips kan je iedere maand tientallen euro’s besparen.

 • Koop huismerken. Hiermee bespaar je tot wel 31% op je boodschappen. Koop alleen A-merken als deze in de aanbieding goedkoper zijn dan het huismerk.
 • Goedkopere supermarkten. Als je de boodschappen bij een goedkopere supermarkt doet (Lidl / Aldi), dan kan je €10-€15 besparen op een volle boodschappentas.
 • Maak een boodschappenlijstje. En probeer je hieraan te houden. Dit voorkomt dat je in de supermarkt dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. Dit werkt ook als je wil afvallen en gezonder wil eten.
 • Doe 1x per week boodschappen of laat het bezorgen. Zo kom je minder vaak in de verleiding om (overbodige) spullen te kopen.
 • Eet van tevoren. Met een lege maag lijkt alles lekker én nodig. Je komt dan met veel meer thuis dan je van plan was.
 • Toiletartikelen hamsteren. Toiletartikelen zijn vaak duur. Koop deze daarom groots in tijdens een goede aanbieding. Zo kan je een tijd vooruit en ben je goedkoper uit.

Besparen op energie (gas en elektriciteit)

Besparen op energie is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. De berekende bedragen zijn afkomstig van Milieu Centraal.

 • Stap (jaarlijks) over van energieleverancier. Ieder jaar hebben energieleveranciers goede aanbiedingen voor nieuwe klanten. Vergelijk de aanbiedingen en kijk of je voordeliger uit kan komen. Wil je niet overstappen, maar is het ergens anders voordeliger? Probeer dan met je huidige energieleverancier te onderhandelen. Ze willen graag dat jij blijft, dus zijn er doorgaans goede onderhandelingsmogelijkheden. Je bespaart zo al snel €240 per jaar.
 • Gebruik een droogrek i.p.v. wasdroger. Sommige kledingstukken moeten snel drogen, maar er zijn vast ook zat dingen die niet binnen 1 dag gebruikt worden. Laat deze spullen drogen aan een droogrek in plaats van in de droger.
 • Doe lampen en apparaten uit als je niet in de kamer bent. Ook als apparaten op stand-by staan, verbruiken ze nog energie. Door alleen al de apparaten helemaal uit te zetten, kan je tot wel €50 per jaar besparen.
 • Zet de verwarming een graad lager. Hiermee bespaar je gemiddeld €80 per jaar. Met een extra trui of een dekentje op de bank, hoef je het niet kouder te hebben.
 • Verwarm alleen de ruimte waar je bent. En houd de deuren van deze ruimtes gesloten. Hiermee kan je €200 per jaar besparen.
 • Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden. Doe dit ook als er niemand thuis is. Hiermee bespaar je €80 + €140 = €220 per jaar.
 • Gebruik een tablet of laptop. Deze verbruiken veel minder energie dan een desktop, waardoor je jaarlijks tot wel €40 kan besparen.

Consuminderen

Wil je niet alleen geld besparen, maar ook minder kopen? Dan kan je nadenken over consuminderen. Hierbij draait het letterlijk om minder consumeren, dus minder kopen. Meer weten? Zo pak je consuminderen aan >>

Fabulous mama altijd als eerste op de deurmat? Bekijk de diverse voordelige abonnementen en mis niets meer!

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.