Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vrouwen met de beste zorgverzekering voor vrouwen lachen blij

De beste zorgverzekering voor vrouwen

Als vrouw heb je soms andere zorg nodig dan mannen. Zo kan je denken aan een vergoeding voor anticonceptie, medische begeleiding tijdens een zwangerschap of onderzoeken ter preventie van kanker. Al deze zorgbehoeftes kosten geld, dus wil je graag dat je verzekering hierbij aansluit. Hier kan je op letten bij het zoeken naar de beste zorgverzekering voor vrouwen.

De basisverzekering ligt vast

De regering beslist welke zorgkosten onder de basisverzekering vallen. Dit is dus gelijk voor mannen en vrouwen en elke verzekering vergoedt dezelfde kosten. Verschillende verzekeraars vragen verschillende prijzen voor het basispakket. Onder meer de verzekeringsvorm die je kiest heeft hier invloed op. Er zijn drie vormen:

  • Restitutieverzekering. Als je voor deze vorm kiest, heb je volledige vrijheid in je keuze voor een zorgverlener. Je schiet de kosten voor de behandeling zelf voor en meldt dit. De verzekeraar betaalt ze dan later weer aan je terug. Deze vorm is vaak iets duurder.
  • Natura- of budgetverzekering. Bij deze vormen heb je geen volledige vrijheid in de keuze van zorgverleners (bij budgetverzekeringen is de keuze zelfs beperkt). Ga je toch naar een zorgverlener die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan wordt deze niet of niet volledig vergoed. Als er wel een contract is, wordt de rekening direct naar de verzekeringsmaatschappij gestuurd.
  • Combinatieverzekering. Een combinatieverzekering houdt in dat je sommige kosten eerst moet voorschieten, terwijl andere direct door je zorgverzekeraar worden afgehandeld.

De beste zorgverzekering voor vrouwen

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan wisselen van zorgverzekering. Naarmate je kinderen ouder worden, krijg je te maken met andere zorgkosten. Het is daarom slim om juist nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Met het UnitedConsumers ZorgCollectief krijg je 10% collectiviteitskorting en kan je een goede aanvullende verzekering voor jou en je kinderen afsluiten.

Het basispakket ligt dus vast. Dat betekent dat de beste zorgverzekering voor vrouwen vooral moet worden beoordeeld op basis van de aanvullende opties. Voor de volgende zorgkosten kan je als vrouw overwegen om een aanvullend pakket te kiezen:

Anticonceptie

Vanaf je 21e zit de pil niet meer in je basisverzekering. Ook andere vormen van anticonceptie vallen buiten het basispakket. Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent, moet je deze dus zelf betalen. Het kan handig zijn om de kosten die je komend jaar verwacht te maken op een rij te zetten. Zo kan je erachter komen of het voor jou zinvol is om je aanvullend te verzekeren voor anticonceptie.

Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is de kans erg groot dat je zorgkosten omhoog gaan. Het kan daarom verstandig zijn je hiervoor aanvullend te verzekeren. Als je dit slim doet, worden de meeste kosten die je maakt tijdens je zwangerschap en kraamtijd vergoed. Dat scheelt een hoop geld en stress. Lees meer over je zorgverzekering als je zwanger bent.

Gezinsplanning

Als je al weet dat je volgend jaar graag zwanger wil worden, kan je een aanvullend pakket kiezen voor gezinsplanning. Hieronder valt bijvoorbeeld extra ondersteuning en begeleiding voor stellen bij wie zwanger worden niet vanzelf gaat. Lees meer over je zorgverzekering als je een kinderwens hebt.

Preventie van kanker

Vrouwen hebben een verhoogd risico op borstkanker ten opzichte van mannen. Daarnaast is baarmoederhalskanker een ziekte die alleen bij vrouwen voorkomt. Onderzoeken om deze ziektes vroeg op te sporen worden niet vergoed in het basispakket. Je kan je hier dus aanvullend voor verzekeren.

Eigen risico in 2019

Het eigen risico wordt in 2019 niet verhoogd. Dit bedraagt dus ook komend jaar € 385. Je kan ervoor kiezen om dit te verhogen tot € 885, in ruil voor korting op je verzekeringspremie. Je hoeft niet voor alle zorg een eigen risico te dragen. Een bezoek aan de huisarts gaat bijvoorbeeld niet van je eigen risico af.

Er is niet één zorgverzekering het best voor vrouwen. Iedere vrouw heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.