Consuminderen is dé trend van de laatste jaren. Want ook al houden we van shoppen: als we eerlijk zijn hebben we al die spullen niet echt nodig. Met consuminderen koop je minder, bespaar je geld, leer je waarderen wat je hebt én draag je bij aan een beter milieu. Hoe je het aanpakt? Dit stappenplan helpt je op weg.
Wat is consuminderen?
Consuminderen is een verzonnen woord, dat letterlijk het tegenovergestelde van consumeren betekent. In plaats van meer spullen te kopen, koop je alleen de spullen die je écht nodig hebt. Een belangrijk onderdeel van consuminderen is ontspullen; alle spullen wegdoen die je niet nodig hebt of niet gebruikt. Verder repareer je spullen die stuk gaan, in plaats van ze te vervangen voor nieuwe. Verder zoek je creatieve oplossingen zonder geld uit te geven, bijvoorbeeld voor leuke activiteiten.
Consuminderen is een tegenreactie op de consumptiemaatschappij, waarbij mensen steeds meer willen hebben, het liefst zo goedkoop mogelijk en van alles de allernieuwste variant. Je kan het aanpakken in verschillende gradaties. Een hardcore ‘consuminderaar’ past niet alleen zijn koopgedrag, maar zijn hele levensstijl aan. Anderen proberen alleen bewuster te zijn van wat ze consumeren. Pik er daarom vooral de tips en stappen uit die jou aanspreken en die jou helpen om te consuminderen.
Waarom consuminderen?
Consuminderen heeft een aantal voordelen:
Je bespaart geld
Omdat je minder koopt, geef je minder geld uit. Hierdoor bespaar je veel geld. Als je dan toch iets moet kopen, kan je duurzame producten van hoge kwaliteit aanschaffen, in plaats van goedkope spullen die snel kapot gaan.
Rust in je huis én hoofd
Bij consuminderen doe je alle spullen weg die overbodig zijn of geen persoonlijke waarde hebben voor jou. Dit creëert meer ruimte in je huis, wat weer ruimte in je hoofd creëert. Ze zeggen ook wel: rust in je huis geeft rust in je hoofd.
Beter voor het milieu
Als je minder koopt, hoeft er minder geproduceerd te worden en ontstaat er minder afval.
Minder schoonmaken
Je hebt minder spullen in huis, dus het schoonmaken gaat een stuk sneller.
Het geeft je voldoening
Je probeert voor verschillende problemen een creatieve oplossing te vinden, zonder dat je hiervoor iets hoeft te kopen. Als er bijvoorbeeld iets stuk gaat, koop je het niet nieuw, maar probeer je het te repareren. Of je bedenkt uitjes en activiteiten waar je geen geld voor uit hoeft te geven, maar die even leuk zijn als ‘betaalde’ uitjes.
Je gaat bewuster leven
Bij consuminderen probeer je stil te staan bij wat je echt nodig hebt in je leven. Je vraagt jezelf af waarom je iets wilt en of je datgene ook echt nodig hebt. Niet alleen met betrekking tot spullen, maar ook met betrekking tot andere aspecten in je leven.
Stappenplan voor consuminderen
Stap 01: ontspullen
Een eerste stap van consuminderen is ‘ontspullen’. Hierbij doe je alle spullen weg die je niet nodig hebt of die je al minstens 6 maanden niet meer hebt gebruikt. Geef jezelf de tijd om de spullen uit te zoeken: je hoeft niet je hele huis in een dag leeg te ruimen. Doe het bijvoorbeeld per kamer of zelfs per kast. Vraag jezelf bij alle spullen af:
- Heb je het product écht nodig?
- Hoe vaak heb je het product de afgelopen 6 maanden gebruikt?
- Ga je het product binnen nu en een maand gebruiken?
- Maakt het product je gelukkig of heeft het een toegevoegde waarde op je leven?
- Is het product van persoonlijke waarde? (Is het een erfstuk of doet het je denken aan een belangrijk moment in je leven?)
- Zal je het product missen als je het niet meer hebt?
Is het antwoord op bovenstaande vragen ‘nee’? Dan heb je het product waarschijnlijk niet nodig en kan het weg.
Stap 02: houd bij wat je koopt
Probeer inzicht te krijgen in je koopgedrag. Houd hiervoor een week of maand een lijst bij met álles dat je koopt, ook ieder drankje of pakje kauwgom onderweg. Bekijk de lijst na een week (of maand) kritisch. Ga na wat je écht nodig had en wat je eventueel had kunnen missen. Dit zijn aankopen waar je in het vervolg extra op kan letten.
Stap 03: houd bij wat je wil kopen, maar koop het nog niet
De volgende stap is om alles dat je wil kopen een week lang bij te houden op een lijstje, maar de producten nog niet te kopen. Bijvoorbeeld die ene broek of die andere kleur lippenstift. Natuurlijk heb je eten nodig voor je gezin, maar probeer ook hierbij eens kritisch te zijn op wat je koopt. Heb je die losse pakjes drinken echt nodig?
Stap 04: mis je wat je niet hebt gekocht?
Na een week (of maand) bekijk je de lijst met ‘spullen die je wilde kopen, maar niet gekocht hebt’. Wil je deze spullen nog steeds graag hebben of heb je ze nog steeds nodig? Waarschijnlijk zijn veel dingen die op de lijst staan inmiddels overbodig.
Om jezelf te belonen voor het niet-kopen, kan je 1 ding uitkiezen dat je graag wil hebben en dit toch kopen. Schrijf van de spullen die je niet hebt gekocht de bedragen op en bereken hoeveel je bespaard hebt. Dat is mooi meegenomen, toch?
Herhaal deze stap iedere week, totdat je weet waar je valkuilen liggen en je zonder het lijstje kan consuminderen.
Stap 05: blijf bewust van je aankopen
Doordat je bewuster bezig bent met wat je wel en niet koopt, en wat je wel en niet écht nodig hebt, ga je vanzelf minder spullen kopen. Blijf je het lastig vinden? Stel jezelf dan steeds de volgende vragen:
- Heb ik dit echt nodig?
- Heb ik dit over 6 maanden ook nog nodig?
- Heeft het een toegevoegde waarde?
- Ga ik het vaak gebruiken?
Is het antwoord op één van bovenstaande vragen nee? Dan heb je het waarschijnlijk niet echt nodig en kan je de aankoop het beste nog even uitstellen.
Overige tips voor consuminderen
Bovenstaande stappen zijn de basics voor consuminderen. De volgende tips kunnen je verder helpen bij minder spullen kopen:
Neem eigen drinken en eten mee
Bijvoorbeeld naar werk of als je met je gezin op stap gaat.
Maak een boodschappenlijstje
En houd je aan dit lijstje. Zo laat je je minder makkelijk verleiden door aanbiedingen in de winkel. Bekijk hoe je gezond eten volhoudt of hoe je kan afvallen.
Doe geen boodschappen met een lege maag
Dan kom je altijd terug met meer eten dan je nodig hebt.
Doe 1x per week boodschappen
Of laat de boodschappen thuis bezorgen. Hoe minder vaak je in de supermarkt komt, hoe minder vaak je in de verleiding komt.
Betaal alles cash
Met een pinpas heb je vaak niet door hoeveel je uitgeeft. Door met los geld te betalen, word je bewuster wat je hebt uitgegeven en wat je nog overhebt.
Maak zelf je schoonmaakmiddelen
Dit is goedkoper, beter voor het milieu en maakt even goed schoon. Zo maak je zelf milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen >>
Shop gericht
Heb je kleding nodig? Bedenk dan van tevoren goed wat je wil hebben en ga hier gericht naar op zoek. Hiermee voorkom je dat je met het zoveelste leuke-topje-dat-je-niet-draagt thuiskomt.
Shop niet tijdens de sale
Het is goedkoper, maar vaak kom je thuis met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt.
Ga voor kwaliteit
Producten van goede kwaliteit gaan langer mee. Soms zijn deze wat duurder, maar je bespaart ook veel doordat je minder koopt. Uiteindelijk zal dit je geld besparen.
Ruilen of lenen
Probeer met mensen in je omgeving spullen te ruilen of kijk of je spullen kan lenen. Organiseer eens een kledingruil met vriendinnen of buurtbewoners, of kijk of de buren een boor te leen hebben. Ook zijn er steeds meer apps die ruilen en lenen mogelijk maken.
Koop tweedehands
Veel tweedehands spullen zijn nog in goede staat, een stuk goedkoper en het is beter voor het milieu. Kleine noot: let wel op met verouderde apparaten, die slurpen juist veel energie.
Houd bij hoeveel je bespaard hebt
Stop het geld dat je normaal uit zou geven in een spaarpot of stort het op je spaarrekening. Bekijk na 1 maand hoeveel je al bespaard hebt. Dat kan flink motiveren!
Weggeven of verkopen
Gooi de spullen die je niet meer nodig hebt niet weg, maar geef ze weg of verkoop ze op Marktplaats. Zo maak je anderen er blij mee en houd je er misschien nog een leuk zakcentje aan over.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.