Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Paasstol bakken met je mini-me

Zin om dit weekend te bakken? Maak samen met je mini-me een hartige paasstol. De traditionele paasstol is zoet dankzij de amandelspijs. Je kunt ‘m ook hartig maken. Dat is niet alleen lekker, maar ook superleuk! Samen met bakker Edwin Klaassen van Broodheeren geven we je het ideale recept om thuis een hartige stol te bakken waar je je vingers bij aflikt.
Tekst: Fela de Wit | Beeld: Greenfoodlab | Recept: Looye

Hartige paasstol met Looye Honingtomaten en pesto

BEREIDINGSTIJD
180 minuten

Ingrediënten

Voor 4-6 personen
100 g Looye Honingtomaten
7 g instant gist
1  tl fijne kristalsuiker
280 g tarwebloem
1 ei
75 ml slagroom
100 ml lauwwarm water
1 tl zout
90 g roomboter op kamertemperatuur
2 el olijfolie
45 verse groene pesto
2 el amandelschaafsel

Benodigdheden

Weegschaal
Mixer met deeghaken
Bakkwast, plasticfolie, bakpapier, bakplaat, rooster

Bereidingswijze

Roer de gist en suiker samen met de bloem in een kom.

Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erboven. Verwarm de slagroom en 3/4 van het water in een steelpan tot het lauwwarm is en giet dit ook in het kuiltje.

Mix met deeghaken in 1 á 2 minuten op lage tot middelhoge snelheid tot er een deeg ontstaat.
Als het nodig is, kun je extra lauwwarm water toevoegen.

Verhoog de mixsnelheid naar middelhoog en kneed het deeg gedurende 5 minuten, of tot het soepel en zacht aanvoelt. Voeg dan het zout toe aan het deeg, en vervolgens, al mixend, beetje voor beetje 2/3 van de boter. Voeg pas een volgende hoeveelheid boter toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit duurt 5 tot 6 minuten.

Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg erin. Wrijf een beetje olie over het oppervlak van het deeg. Dek het deeg losjes af met plasticfolie en laat één uur op een warme plek rijzen.

Bestuif je werkplek, bijvoorbeeld je aanrecht, met wat bloem en leg het deeg hierop. Maak van je deeg een ovaal met een dikte van anderhalve centimeter en besmeer het met pesto. Halveer de Looye Honingtomaten en leg ze in een horizontale rij op het deeg, op één derde van de zijkant. Vouw de lange, onbelegde kant van het deeg voor 3⁄4 deel over de vulling heen zodat de typische stolvorm ontstaat.

Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met wat bloem. Laat het onder plasticfolie op een lauwwarme plek nog 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Smelt de rest van de boter en bestrijk de stol ermee. Bestrooi de stol met het amandelschaafsel.

Bak het brood in het midden van de oven in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Het brood klinkt dan hol als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster.

Meer paasrecepten kun je hier vinden.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.