Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Kind

Wat als je kind niet aan tafel wil blijven zitten?

Loopt jouw kind iedere keer weg van tafel terwijl je graag wilt dat hij blijft zitten? Dat kan voor irritatie en een ongezellige maaltijd zorgen. Wat kan je doen? Kindervoedingscoach Dr. Femke van Mama Deli geeft advies.

Wat als je kind niet aan tafel wil blijven zitten?

Bij deze vraag spelen vooral je verwachtingen en overtuigingen een belangrijke rol. Laten we deze eens onderzoeken.

Verwachtingen

Hoe lang wil jij dat je kind aan tafel zit? Van jonge kinderen mag je verwachten dat zo’n 15-20 minuten mogelijk is. Natuurlijk kan dit wisselen en is het ook afhankelijk van het energieniveau, karakter en leeftijd van je kind. Komen jouw verwachtingen hiermee overeen?

Overtuigingen

Ook is het belangrijk om te kijken naar waarom jij wilt dat je kind (lang) aan tafel blijft zitten. Misschien heb je geleerd dat dit ‘hoort’? Maar wat vind jij? Lang verhaal kort: als je een regel stelt waar je eigenlijk niet 100% achterstaat, dan voelen kinderen dat haarfijn aan. Resultaat: ze onderzoeken juist de ruimte binnen de regel en gaan (in dit geval) snel van tafel. Zorg daarom dat je voor jezelf helder hebt waarom je aan tafel zitten belangrijk vindt, dan kun je dit ook veel beter uitdragen naar je kind.

Spijsvertering

Fysiologisch gezien is het goed om in rust te eten. Dus zonder beweging en andere vormen van stress. Stress heeft namelijk voorrang op overige processen in het lichaam, waaronder de spijsvertering. Overleven is immers belangrijker. Daarom een paar tips om je kind in rust aan tafel te laten eten:

  • Laat je kind voor de maaltijd flink bewegen.
  • Laat je kleintje pas aan tafel gaan als álles op tafel staat.
  • Sluit de maaltijd binnen 20 minuten af en maak de tijd eventueel zichtbaar met een zandloper.
  • Begin op tijd met koken zodat je kind niet lang hoeft te wachten als hij trek heeft.

Ik wens jullie met deze tips hele fijne en gezellige eetmomenten samen!

Kind Dr. Femke

Dr. Femke is gezondheidswetenschapper, kindervoedingscoach en mama van Issy & Samuel (3 & 5 jaar). Met haar expertise in gezonde kindervoeding adviseert ze Mama Deli op het gebied van productontwikkeling en schrijft ze o.a. blogs voor op hun website. De komende weken zullen ook wij de adviezen van Dr. Femke met jou delen. Wil je meer over dit onderwerp lezen? Bekijk de blogs over gezonde babyvoeding van Dr. Femke op mamadeli.nl.

Heb jij ook een vraag voor Dr. Femke? Mail dan gerust naar drfemke@mamadeli.nl. Zij helpt jou als ouder graag op weg.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mama Deli. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.