Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

't Is vreselijk, maar ik fatshame mijn dochter

‘t Is vreselijk, maar ik fatshame mijn dochter

Lili (39): “Mijn dochter van 15 is 1.65 meter en weegt 67 kilo. Volgens de BMIberekening is haar gewicht normaal, maar ik vind haar te dik. Ze heeft een flinke vetrol bij haar buik en best een aardige derrière. Ze doet niks aan sport en loopt al te puffen en te steunen als ze de trap oploopt. Ik maak me zorgen. ‘t Is vreselijk, maar ik fatshame mijn dochter.

Ik wil graag dat ze gezond en fit is en een bijpassend lichaam heeft. Ze wil dat zelf ook, maar het lukt haar niet om minder te eten en te snoepen. Elke keer als ze een toetje neemt of iets lekkers, zeg ik er wat van: ‘Zou je dat nou wel doen?’ Ze wordt dan heel boos en zegt dat ik me er niet mee moet bemoeien. Maar ik ben haar moeder! Wie bemoeit zich er anders mee? Ik snap dat als ik haar te veel op de huid zit, het averechts werkt. Maar ik weet niet goed hoe ik het anders moet aanpakken. Alle vrouwen in mijn familie hebben aanleg om dik te worden. Ik let al mijn hele leven op wat ik eet en ga drie keer per week naar de sportschool.

Mijn moeder heeft mij in mijn puberteit op dieet gezet en we deden samen elke ochtend oefeningen in de keuken. Ik haatte het! Tegelijkertijd vraag ik me af hoe ik geworden was als ze dat niet had gedaan. Ik wil mijn dochter het gevoel geven dat ik onvoorwaardelijk van haar houd, maar als ik heel eerlijk ben vind ik het moeilijk om te accepteren dat ze overgewicht heeft. Als ze ’s middags uit school boterhammen met chocopasta staat te smeren, voel ik afkeuring en teleurstelling. Het liefst zou ik het verbieden, maar ik slik mijn woorden in. Toch weet ik zeker dat zij het voelt. Het erge is dat ik vroeger dacht dat mijn moeder niet van me hield als ik niet slank was. Dat maakte mij heel onzeker en verdrietig. En nu geef ik mijn dochter hetzelfde gevoel! Ik moet het loslaten en accepteren.”

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.