Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Pearl Jozefzoon: “Het voelde alsof er een alien in mijn buik zat. Ik was mijzelf niet meer."

Pearl Jozefzoon: “The voice of Holland was fantastisch!”

Als Pearl Jozefzoon achttien is, gebeurt er iets wat de rest van haar werkende leven zal bepalen: ze bezoekt de musical Aïda. “Dat was echt een soort hallelujamoment. Ik dacht: dit is het! Dit ben ik over vier jaar. Dit moet ik worden!”

Pearl sluit zich aan bij een theatergezelschap en begint vol overtuiging aan het conservatorium (nu Academy of Music and Performing Arts) van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Na vier jaar studie gaat ze aan de slag bij Albert Verlinden. Met een gulle lach: “Ik begon als twaalfde zangeres van rechtsachter en dat voelde eigenlijk wel lekker! Ik leerde bekende mensen als Jim Bakkum en Kim-Lian van der Meij kennen, allemaal supergave, leuke mensen die mij altijd hebben aangemoedigd en toegejuicht.” Jim is dan ook degene die zegt dat Pearl zich moet aanmelden bij een of andere nieuwe talentenjacht op televisie. Onder het mom van het opdoen van ervaring.

The voice of Holland

In 2010 start The voice of Holland, een onbekend format waarbij de jury de kandidaten in eerste instantie alleen hoort en niet ziet. Pearl, verlegen als ze is, vindt het niet zo’n goed plan van Jim, maar als ook andere vrienden aandringen, besluit ze een YouTubefilmpje van zichzelf in te sturen. “Ik ben er uiteindelijk een beetje nonchalant ingestapt. Het was een nieuw programma, ik dacht: misschien kijkt er wel niemand naar.” Het blijkt ijdele hoop. Pearl, op dat moment 24 jaar oud, komt terecht in een rollercoaster van uitzinnige shows en kijkcijfers die door het dak schieten.

Heeft ze nooit gedacht: ik wil uit deze achtbaan? Terug naar de achtergrond, waar ze zich zo veilig voelt? Pearl antwoordt stellig: “Nee, het was fantastisch! Ik ging elke week weer een ronde verder. Het was inderdaad een achtbaan, maar wel een heel leuke. Ik had het gevoel alsof ik gedragen werd en door mijn goede coaches voelde het als een warm bad. Daardoor verdwenen zenuwen en zelfkritiek. Zo ervaarde ik het hoor, want er zijn natuurlijk mensen met heel andere verhalen, maar ik kan me heel goed afsluiten voor dingen die ik niet wil zien of horen. Of het wel allemaal eerlijk ging, of ik niet werd voorgetrokken… Ik dacht alleen maar: wow, ik zit naast Adele. En: wow, ik mag zingen met Trijntje Oosterhuis! Het was een groot feest.”

Pearl Jozefzoon: “Het voelde alsof er een alien in mijn buik zat. Ik was mijzelf niet meer."

Succes

Pearl eindigt aan het eind van de dolle rit op de tweede plek, achter winnaar Ben Saunders, en wordt vanaf dan overal herkend. De deelname zorgt er niet alleen voor dat ze niet meer ongezien over straat kan (“Dat was heel leuk hoor, de mensen waren heel lief”), maar ook dat er nieuwe deuren opengaan. Pearl: “Er kwamen allemaal aanvragen binnen voor samenwerkingen en optredens. Ik reisde het hele land door en zong veel pop en top-40. Wel songs met mooie zanglijnen, met uitdagingen, zoals Beyoncé en Mariah Carey. Maar ik bleef ook in kerken zingen en dat doe ik nog steeds. Ik pas niet in een hokje, zo van: ik heb een christelijk album opgenomen, dus nu mag ik niet meer over iets anders zingen. Op grote personeelsfeesten zing ik bijvoorbeeld veel popnummers en op bruiloften veel love songs.

Zwanger

Over bruiloften gesproken: in 2011, vlak na The voice of Holland, ontmoet Pearl muzikant en presentator Renze Klamer. Beiden een christelijke basis, beiden in de muziek. Renze en Pearl blijken veel gemeen te hebben en zijn ook fysiek tot elkaar aangetrokken. Ze worden verliefd en denken het recept tot succes in handen te hebben door hun gezamenlijke achtergrond. Dat er nog heel veel andere ingrediënten nodig zijn, daar komen ze later achter. Na drie jaar is Pearl zwanger van hun eerste kindje: Naomi Lynn. “Ik weet nog dat ik in de musical Dreamgirls zat en heel misselijk was steeds, dat was best heftig.

Pearl Jozefzoon: “Het voelde alsof er een alien in mijn buik zat. Ik was mijzelf niet meer."

Hypnobirthing

Gelukkig verdween dat na drie maanden en ben ik een aantal zweverige workshops gaan volgen, waaronder hypnobirthing. Ken je dat? Het is echt geweldig! Het past helemaal bij mij om zo bezig te zijn met je lichaam, je ademhaling, met pijnprikkels. Hypnobirthing is positief denken, je eigen coach zijn, niemand nodig hebben om je moed in te praten – dat doe je zelf. Baas over je ademhaling en gedachten. Denken aan het eindresultaat. Voelen hoe je lichaam werkt, waar je naartoe moet ademen. Vertrouwen hebben in je lijf, visualiseren… Ik hou van dat soort dingen. Ik heb het geluk gehad dat ik het ook echt kon toepassen tijdens de bevalling, dat de paniek me niet gegrepen heeft. De hele bevalling duurde ook maar vijf uur, waarvan zeven minuten persen. Ik ben blij ja, want je hoort wel eens andere verhalen.

Andere bevalling

Ik dacht: yes, bij mijn volgende kind ga ik weer zo’n cursus doen!” Die kans krijgt ze, want na een paar jaar is Pearl weer zwanger. Deze keer van Ezra Samuel. Alleen verloopt deze zwangerschap heel anders dan de eerste. “Het voelde alsof er een alien in mijn buik zat. Ik was mijzelf niet meer, had overal eczeem, was negen maanden misselijk en chronisch verkouden. Aan de andere kant was ik ook heel blij, want ik droeg een prachtig kindje. Maar vanaf week 34, de vroegst mogelijke optie om te bevallen, hoopte ik echt dat Ezra Samuel zou komen.” Dat gebeurde niet, het zoontje van Pearl en Renze blijft lekker zitten tot het volgroeid is om vervolgens in sneltreinvaart op het wereldtoneel te verschijnen. Hij heeft er maar zeventig minuten voor nodig. “Ik werd ’s nachts wakker en zei: ‘Hij komt!’ De verloskundige was verhinderd, dus we moesten naar het ziekenhuis. In de deuropening riep ik nog een keer: ‘Hij komt nu!’” Renze zet Pearl in de auto en racet naar het ziekenhuis. In de auto weet Pearl met behulp van haar hypnobirthinglessen de stortweeën onder controle te houden en zodra ze bij het ziekenhuis aankomen, mag ze gaan persen. Drie minuten later houdt ze haar zoontje in haar armen.

Tekst Katja Brokke | Fotografie Fiona Ruhe | Styling Tamara Botter | Haar & make-up Monique Brinkhorst for M.A.C Cosmetics and bumble and bumble hair | Assistent fotografie Lola May Müller

Het volledige interview met Pearl Jozefzoon lees je in Fabulous Mama editie 8-2020. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.