Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Om hulp

Om hulp vragen bij een burn-out

Voordat je jezelf kunt accepteren zoals je bent, je grenzen kent en ze kunt aangeven, is vaak het één en ander nodig. En dat begint met erkennen dat je hulp nodig hebt. Voor veel vrouwen (en ook mannen) is dat een flinke kluif. Ze zien hulp vragen als een vorm van falen. Maar waar komt toch dat hardnekkige idee vandaan dat we alles in ons eentje zouden moeten kunnen?

Om hulp vragen bij een burn-out

Om hulp vragen is juist heel krachtig en vaak de eerste stap naar herstel. Als je eenmaal openstaat voor hulp, zul je zien dat er veel hulp voorhanden is. In de vorm van wijsheid, life tools, therapie, coaching… Het is vooral zoeken naar wat voor jou werkt. Charlotte Labee heeft veel gehad aan yoga en meditatie. “Terwijl ik dat in eerste instantie erg zweverig vond. Maar toen ik leerde ontspannen, leerde ik ook écht luisteren naar mijn eigen processen, naar mijn eigen behoeftes en niet naar wat er van me verlangd werd.

Toen pas kwam er balans en ging de energie weer stromen. Ik werd weer creatief en oprecht vrolijk, blij en gelukkig.” Net als Christine ging Charlotte een periode intensief met zichzelf aan de slag. Ze verdiepte zich in de wereld van het menselijk brein, de mindset, voeding en beweging. Ook volgde ze opleidingen zoals Neural Cause Effects en Orthomoleculaire voeding. Charlotte krabbelde uit haar dal, en besloot alle nieuwe inzichten die ze had opgedaan samen te brengen in een nieuwe methode, het Golden Growth model: een leidraad voor een gelukkig en gezond leven.

Je brein in balans

Het uitgangspunt van het Golden Growth model is brain balance. Charlotte: “Brain balance is het in balans brengen van je rationele brein met je onderbewuste brein. Met het Golden Growth model kijken we naar alle processen die bijdragen aan balans. En met balans bedoel ik die flow van het leven die we allemaal wel kennen, maar meestal maar even kunnen vasthouden. Mijn model streeft ernaar om te leven vanuit die flow, elke dag.

Je kunt het Golden Growth model zien als jouw persoonlijke plan van jouw leven. Een blueprint. Wat wil je nou echt en wat wil je niet (meer). Wat kost je energie en wat geeft je energie. Welke voeding is goed en welke niet. Kortom, hoe zorg je goed voor je eigen processen, je hersenen en jouw doelstellingen.”

De methode van Charlotte begint met begrijpen waar en hoe ons brein geëvolueerd is. We hebben te maken met een miljoenen jaar oud systeem in een wereld die de afgelopen honderd jaar zo snel is veranderd, dat we die veranderingen amper kunnen bijbenen. Als we onze hersenen niet leren begrijpen, ontstaan er alleen maar meer problemen. Charlotte: “Daarom ga ik terug naar de basis, naar die fabriek, zoals ik onze mind en body zie. Als we niet voor onderhoud van die fabriek zorgen, gaat de lopende band haperen en komen de eindproducten trager, of helemaal niet meer van de band (burn-out).

Onderhoud doe je met behulp van de juiste voeding, de juiste ontspanning, de juiste beweging, de juiste gedachten en voldoende slaap. Het gaat erom je brein te resetten van een negatieve voorkeur (stress) naar een positieve voorkeur (balans). Dit kost tijd, energie en aandacht, maar het is mogelijk! Ik ben het levende bewijs.”

Kleine stapjes

Ook Christine heeft haar wounds naar wisdom omgedraaid. Zij helpt vrouwen in een een op-een setting vanuit burn-outklachten weer in hun kracht te komen. Christine: “Uiteindelijk zitten de antwoorden in jezelf. Maar soms vind je ze net wat sneller als je samen op zoek gaat. Bij coaching gaat het erom dat je van A naar B wilt komen. Het is toekomstgericht: waar wil je naartoe? En op het hier en nu: wat staat er in de weg?

Wat ik vaak tegenkom is dat vrouwen goed weten hoe ze het níet (meer) willen, maar niet hoe ze het dan wél willen. Terwijl het zo krachtig is om te weten wat je wilt. Erachter komen wat je wensen zijn, is een belangrijk uitgangspunt van mijn coaching.” En het fijne van coaching is dat je het niet alleen hoeft te doen. Een coach is een mentale steun die je helpt je doel niet uit het oog te verliezen. Een coach motiveert en stimuleert je te doen wat goed voor je is. Ook topsporters hebben niet voor niets een coach.

Christine: “Ik heb geen standaard traject, maar werk met wat er op dat moment bij iemand speelt. Onderliggende patronen en beperkende overtuigingen komen vanzelf aan de orde. Aan de hand van actuele situaties maken we samen de weg van A naar B concreet. Bijvoorbeeld door tijdens een vergadering uit te spreken wat je vindt, of aan te geven dat je op een bepaalde tijd naar huis wilt, of thuis aan je partner te vragen of hij wil koken zodat jij een keer met die krant kunt gaan zitten… Natuurlijk komt ook energiemanagement aan bod. Ik geloof in het zetten van kleine stappen en in beweging blijven. Dan kom je uiteindelijk vanzelf bij je doel.”

Dat doel is een gelukkig en gezond leven zonder langdurige stress. Met een vlammetje dat brandt. Het pad ernaartoe is voor iedereen anders – we zijn immers allemaal uniek – maar het begint altijd met die eerste stap. Worstel je met symptomen van een burn-out of herken je de eerste tekenen? Blijf dan vooral niet doorgaan, maar ga op zoek naar hulp!

Als je op tijd hulp inschakelt, is een langdurige burn-out goed te voorkomen. En hoewel het zeker geen eenvoudig pad is, kan een burn-out je heel veel brengen. Christine: “Ik heb dat zelf ervaren en zie het ook in mijn praktijk. Een burn-out is een mogelijkheid om waardevolle levenslessen te leren en te groeien als mens. In die zin is een burn-out eigenlijk een cadeau.”

Charlotte Labee

Charlotte is moeder van Sky en ontwikkelde na een heftige burn-outperiode het Golden Growth model, een methode waarbij zes gouden regels centraal staan voor een continu verander- en verbeterproces van jou als mens. Het Golden Growth model is geïnspireerd op diverse wetenschappen en filosofieën, van neurologie tot boeddhisme, en van ikigai tot biowetenschap. Je leest erover in het boek Brain Balance, het geheim voor geluk & gezondheid. Meer over Charlotte en haar Golden Growth model staat op charlottelabee.com

Christine van Andel

Christine is moeder van Thomas en Anna en werkt als stress & mindset expert en gecertificeerd coach. Ze heeft een praktijk in Berkel en Rodenrijs. Christine werkte vijftien jaar als hr-manager in het bedrijfsleven, maar zei die baan op omdat ze er geen voldoening meer uit haalde. Door diverse cursussen en opleidingen te volgen, ontdekte ze een veel leukere, positievere versie van zichzelf. Dat is precies waar ze nu andere vrouwen mee helpt via coaching: een leuke versie van jezelf ontdekken zodat je weer blij kunt zijn met jezelf en de keuzes die je maakt. Meer informatie over haar werkwijze lees je op christinevanandel.nl

Dit artikel komt uit een eerdere editie van Fabulous Mama

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.