Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Meiden die snijden

Meiden die snijden

Rachel (35) is ervaringsdeskundige. Ze struggelde van jongs af aan met gevoelens van onveiligheid en beschadigde zichzelf om haar emoties te uiten. Rachel: “Het begon op mijn derde met hoofdbonken. In de puberteit begon ik met krassen, eerst per ongeluk. Maar het voelde ‘goed’ en ging langzaam over in snijden. Niemand zag het. Pas toen ik 22 jaar was en thuiszat met een burn-out, heb ik hulp gezocht. Ik heb een lang traject achter de rug: negen maanden intern, drie jaar deeltijd en twee jaar traumabehandeling. Ik had een hoop op te lossen…”

Steeds jonger

Ongezien en onbehandeld kan zelfbeschadigen een diepgeworteld en destructief gedragspatroon worden. Daarom is het belangrijk dat tieners die dit gedrag vertonen gezien en gehoord worden. Bij Stichting Zelfbeschadiging zien ze dat de groep tieners die zichzelf beschadigen steeds jonger en groter wordt. Carlie (29): “Waar het vroeger ging om jongvolwassenen tussen 19 en 25 jaar, worden we nu vooral gebeld door ouders van jonge tieners tussen elf en veertien jaar. Het gaat vooral om krassen en snijden. Wat mij betreft is er geen onderscheid: zelfbeschadiging is altijd ernstig, ook als iemand er alleen maar aan denkt.”

Carlie is ook ervaringsdeskundig. Met behulp van therapie en lotgenotensteun heeft ze het snijden achter zich kunnen laten. Ze werkt nu net als Rachel als vrijwilliger bij Stichting Zelfbeschadiging, een landelijke lotgenotenorganisatie voor mensen die zichzelf beschadigen en hun naasten. De stichting organiseert lotgenotenbijeenkomsten, naastenbijeenkomsten en voorlichting op locatie. Carlie: “Waar we vroeger een paar telefoontjes per maand kregen, ontvangen we nu vaak meerdere telefoontjes per dag van bezorgde ouders.”

‘Zelfbeschadiging is altijd ernstig, ook als iemand er alleen aan denkt’

Ook Carolien van Buiten (50 jaar), kinderpsychiater op een poli voor adolescenten, ziet het aantal jongeren dat zichzelf beschadigt toenemen. Carolien: “Meer dan de helft van mijn patiënten doet aan automutilatie of zelfbeschadiging: zij verwonden hun lichaam, overigens zonder de intentie om hun leven te beëindigen. Dit kan gaan om snijden en krassen, maar ook krabben, branden, haren trekken, hoofdbonken, schadelijke stoffen innemen, of voorwerpen in het lichaam brengen komen voor.”

 

Je leest meer over Meiden die snijden in Fabulous Mama editie 5-2023. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.