Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Jennifer Ewbank: “Ik ben nu voor het eerst waar ik wil zijn”

Jennifer Ewbank: “Ik ben nu voor het eerst waar ik wil zijn”

Als klein meisje had Jennifer Ewbank het idee dat muziek alleen voor haar broer John Ewbank was weggelegd. Gelukkig komt ze er snel achter dat zijn carrière die van haar niet in de weg hoeft te zitten en zoekt ze het podium op. Van The Voice of Holland tot een tournee door Japan en optredens in België. Inmiddels heeft ze haar eigen stem gevonden en is ze bezig met het opnemen van een countryalbum. 

Liefde voor muziek

Jennifer Ewbank komt uit een vrij gezin uit Den Haag, bestaande uit haar vader en moeder, een oudere zus en twee broers. Een daarvan is de achttien jaar oudere John Ewbank, een bekende muzikant, schrijver en producer. Ook Jennifer zingt al vanaf dat ze klein is. Tijdens het spelen, of in bed voor het slapengaan. Maar op de een of andere manier wil ze niet toegeven aan haar liefde voor muziek. “Toen ik nog heel jong was, zat John al volle bak in de muziek. Heel stom, maar ik had toen echt het gevoel dat dat zijn ding was, dat ik daar niet aan moest komen. Natuurlijk is het onzin, maar daar moest ik nog achter komen.” Jennifer kiest na de middelbare school dan ook niet voor bijvoorbeeld het conservatorium, maar begint aan een produceropleiding. Dat muziek alleen voor John weggelegd is, omschrijft de singer-songwriter als een stomme gedachte, waarvan ze niet weet waar het vandaan kwam. “John denkt natuurlijk helemaal niet zo. Die opleiding was ook niet mijn ding. Ik heb het wel afgemaakt, maar ik ben ook al snel zangles gaan geven aan kindjes. Thuis schreef ik liedjes. Muziek heeft altijd in mij gezeten en het is gelukkig niet gelukt om er niks mee te doen. Ook dankzij mijn moeder, die mij adviseerde om piano te gaan spelen in plaats van viool. Zingen met zo’n ding onder je kin gaat toch wat onhandig.”

Jennifer Ewbank: “Ik ben nu voor het eerst waar ik wil zijn”

In de spotlights

In 2010 belandt Jennifer op haar 21e in het eerste seizoen van The Voice of Holland. Tot die tijd schrijft ze haar eigen muziek en blijft ze lesgeven. In de spotlights heeft ze nog nooit gestaan. Broer John denkt ook niet dat het iets voor haar is als John de Mol hem informeert over zijn zusje. Het zusje dat even daarvoor het nummer Halleluja op het net opkomende YouTube zet, wat meteen wordt opgepikt door Marco Borsato en vervolgens in RTL Boulevard voorbijkomt. De Mol was nog op zoek naar kandidaten. Weer is het de moeder van Jennifer die met een soort onderbuikgevoel John ervan overtuigt om toch eens met Jennifer te gaan praten. Jennifer: “In die tijd is ook het ‘zusje van’-verhaal begonnen. Ik had nul ervaring op het podium, maar ik dacht: ik moet toch een keer aan de bak, en heb me ervoor opengesteld. Ik moest het toch een keer leren. Op gebied van entertainen was ik nog heel jong en onervaren en dat heb ik gemerkt. Terugkijkend had ik veel meer van mijzelf willen laten zien.”

Jennifer heeft veel geleerd tijdens The Voice of Holland. Toch wil ze tijdens haar eerste optredens na het programma (ze komt tot de halve finales) dat het licht zo fel mogelijk op haar gericht wordt. “Dan zag ik het publiek niet. Ik heb dat moeten leren, dat contact. Nu vind ik het juist superleuk om op mensen af te stappen tijdens een optreden.”

Jennifer Ewbank: “Ik ben nu voor het eerst waar ik wil zijn”

Keerpunt

“Ik ben nu voor het eerst waar ik wil zijn. Door de jaren heen wilde ik altijd countrymuziek maken, maar het werd door producers of managers gelijk de kop ingedrukt: ‘Het is niet commercieel genoeg, dat gaan we niet doen.’ Ik heb echt ontzettend leuke dingen gedaan; als Tinkerbel door de lucht gevlogen en op tournee door Japan. Maar nog niet heel lang geleden stond ik op het podium in België in zo’n half badpak Nederlandstalige muziek te zingen en toen dacht ik: hier gaat heel even iets mis, dit ben ik niet. Het was een keerpunt. Een mooie ervaring, maar een keerpunt. Het moederschap heeft me daarbij geholpen, je staat toch meer stil bij jezelf. Vanaf toen ben ik countrymuziek gaan maken, daar word ik gelukkig van. Als het succes oplevert, is dat mooi meegenomen, maar het is bijzaak.” Het keerpunt zorgt voor berusting: “Het klinkt misschien dramatisch, maar als ik nu doodga, heb ik niet nagelaten muziek te maken die ík wil maken.”

Tekst door Katja Brokke | Fotografie Fiona Ruhe

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.