Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Zo snackt jouw kind gezond!

Zo snackt jouw kind gezond!

De Schijf van Vijf is een ideaal middel voor ouders om te kijken welke tussendoortjes verantwoord zijn. Toch is de verleiding groot om onze kinderen ook andere, minder gezonde snacks te geven. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat bijna driekwart van het eten en drinken in het baby-, dreumes-, peuterschap niet past binnen de richtlijnen voor een gezond eetpatroon. Gelukkig zijn er naast fruit ook andere tussendoortjes die wel perfect passen binnen de Schijf van Vijf.

Nieuwsgierige aagjes

Kinderen zijn van nature héél nieuwsgierig en willen de wereld om zich heen ontdekken. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat moeders dagelijks gemiddeld 100 vragen voorgeschoteld krijgen, met als meest gestelde vraag: ‘mama, wat eten we?’ Het is belangrijk om deze nieuwsgierigheid te blijven stimuleren en tegelijkertijd kids aan te moedigen gezond te eten. Door de grote keuze in onze supermarkten kan dit op het gebied van tussendoortjes en het geven van wat lekkers, ook een uitdaging zijn…  “De supermarkt is een ware foodjungle en het is niet altijd makkelijk om te kiezen tussen snacks die écht gezond zijn en die positief door onze kinderen worden ontvangen”.

Do’s en Don’t’s | 7 tips voor verantwoorde voeding binnen de Schijf van Vijf

Gezond eten hoeft écht niet saai te zijn en gaat veel verder dan enkel de groenten op het bord. Door kinderen spelenderwijs te laten werken met voeding stimuleer je de natuurlijke nieuwsgierigheid. Neem ze daarom mee op avontuur en ontdek samen hoe leuk en lekker een verantwoord eetpatroon kan zijn. BEAR deelt samen met diëtiste en voedingsconsulente Laura Clark zeven tips die gezond eten een peulenschilletje maken.

  1. Stapje voor stapje | Begin eenvoudig en introduceer stap voor stap nieuwe smaken en texturen. Kinderen zijn mega nieuwsgierig, maar elk kleintje is anders en leert op zijn of haar unieke manier nieuwe dingen kennen. Wil je ze stimuleren onbekend fruit te eten? Probeer de fruitschaal vol met nieuwe verrassingen tussen de keuken en de voordeur te plaatsen. Want dat wat we in onze omgeving zien is vaak onbewust van invloed op de voedselkeuzes die we maken.
  2. Trakteer gezond. Beloon en verwen met smakelijke en verantwoorde tussendoortjes. Naast een vers stuk fruit, een handje noten of een volkoren wrap met avocado en roomkaas, vallen ook de BEAR fruitsnacks binnen de Schijf van Vijf. Zo snackt jouw kind gezond!Natuurlijk, makkelijk én leuk – er zitten namelijk avonturenkaartjes bij de fruitrolletjes.
  3. Alleen op berenpad | Ga alleen naar de supermarkt. Samen boodschappen doen kan heel gezellig zijn, maar het is beter voor je kind om niet in verleiding gebracht te worden door producten met te veel suiker, zout en vet. Wil je ze toch meenemen in het proces? Maak dan gezellig samen een boodschappenlijstje en bespreek welke groente en fruit je kind wil eten die dag.
  4. Met schil en al | Kies fruit als tussendoortje en eet het, als het even kan, met schil en al op. In de schil en net eronder bevinden zich vaak de meeste voedingswaarden.
  5. Spiegeltje, spiegeltje | Sta zelf ook open voor nieuwe ervaringen. Je kind spiegelt jouw interesse en enthousiasme – kijk dus niet met een vies gezicht naar het bord vol groente of een groene smoothie als je wilt zorgen dat dit goed wordt ontvangen.
  6. Meer granen | Kies voor volkorenproducten, zoals volkorenbrood of volkoren ontbijtgranen. Deze leveren namelijk veel energie en andere voedingstoffen, zoals vezels, eiwit B-vitamines en ijzer. Waarom probeer je tijdens het bakken ook niet eens volkorenmeel of alternatieven zoals boekweit? Of het nu gaat om pannenkoeken of pizzabodems, de mogelijkheden zijn eindeloos. Volkoren graanproducten werken ook goed in studentenhaver met gedroogd fruit en hartige popcorn (ook een volkorenproduct)!
  7. De snackrichtlijn | Per dag mag je 3 of 4 tussendoortjes. Probeer je kind twee van deze tussendoortjes in de vorm van een stuk fruit te geven. Bied zoveel mogelijk verschillende soorten fruit aan om hun darmbacteriën tevreden te houden. In dit geval kan gedroogd of ingeblikt fruit een oplossing bieden, om keuzes te bieden die je misschien niet vers koopt.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.