Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Baby'tje op komst? Dit moet jij weten over luiers!

Kindje op komst? Zo verschoon jij met gemak de luiers van je baby!

Een luier verschonen is voor nieuwe ouders vaak best een beetje spannend. Je hebt het misschien nog nooit of pas een paar keer gedaan. Geen probleem: het verschonen van een baby is écht geen rocket science.

Als kersverse ouder heb je waarschijnlijk nog nooit een luier verschoond en het is best spannend met die kleine breekbare beentje van een newborn. Een kraamverzorger is daar to the rescue en zal stap voor stap laten zien hoe je een luier moet verschonen. Met de volgende tips komt elke ouder goed beslagen ten ijs zodra de baby er is.

Wat heb je nodig?

In de eerste weken zullen kersverse ouders wel 8 tot 10 keer per dag een luier verschonen. Het is daarom prettig om een fijne plek te creëren waar alle benodigdheden binnen handbereik liggen om makkelijk en efficiënt te verschonen. Maar wat is er nodig voor het verschonen van een luier?

– een plek om te verschonen: commode of kast
– verschoningskussen, ook wel aankleedkussen genoemd
– aankleedkussenhoes met hydrofiele doek erop
– luiers in de juiste maat
– billendoekjes en -zalf
– schone kleertjes (in het geval van ongelukjes)

Baby'tje op komst? Dit moet jij weten over luiers!

De verschillende soorten luiers

Er zijn heel veel soorten en merken luiers verkrijgbaar, maar welke kies je? Het is goed om te bedenken dat een baby zo’n 22 tot 24 uur per dag een luier om heeft, de luier staat constant in contact met het babyhuidje. Luiers zonder schadelijke producten, parfums, lotions en hormoonregelaars zijn daarom een slimme keuze.

De luiers van JOONE, met allerlei schattige printjes, worden in Frankrijk gemaakt en bedrukt met niet-giftige inkt op waterbasis. Het is mogelijk om een flexibel maandabonnement af te sluiten, hier zit je dus nooit aan vast. Het grote voordeel hiervan is dat je nooit zonder luiers komt te zitten. Iedere maand kun je de maat, designs en leveringsfrequentie kiezen. Het is daarnaast mogelijk om op ieder moment op te zeggen, zonder extra kosten.

Welke maat luiers?

Het is belangrijk om de juiste maat luiers te kiezen, dit om doorlekken te voorkomen en ervoor te zorgen dat de luier zo comfortabel mogelijk zit. Je kunt uitgaan van het gewicht dat op de verpakking staat. Probeer deze maat eerst, je kan achteraf altijd voor een maat groter of kleiner gaan.

JOONE heeft een tabel ontwikkeld waarmee de perfecte luiermaat gekozen kan worden op basis van het gewicht. Houd er wel rekening mee dat elk kind anders is. Zelfs als jouw baby dezelfde leeftijd heeft als die van een vriendin is het mogelijk dat jullie baby’s niet dezelfde luiermaat hebben. Dit ligt aan de lengte, het gewicht en de bouw van het kindje. De maatvoering verschilt per merk, JOONE heeft luiers verkrijgbaar van maat 1 tot en met 6, vanaf de geboorte tot zindelijkheid. Als de luier de huid niet markeert, de baby zich vrij kan bewegen, er makkelijk twee vingers tussen de luier en de buik passen en de luier niet lekt heb je de juiste maat gekozen.

Baby'tje op komst? Dit moet jij weten over luiers!

Luier verschonen: het stappenplan

Met een goede voorbereiding wordt verschonen een eitje!
1. Leg jouw baby op de commode waar een schone hydrofiele doek op het aankleedkussen ligt.
2. Vouw alvast een nieuwe, schone luier open en leg die binnen handbereik, zodat je deze er straks direct onder kunt schuiven.

Tip! Kijk goed wat de voor- en achterkant is. De kant met de plakstrips is de achterkant en die schuif je dus onder de billen van jouw baby.

3. Open de luier en maak de huid grondig schoon met milde billendoekjes. Veeg altijd van voor naar achteren, zowel bij jongens als meisjes. Vergeet ook de huidplooitjes niet!
Til hierbij niet aan de beentjes of enkels, maar rol de bekken zachtjes opzij om te voorkomen dat je aan de gewrichtjes trekt.
4. Haal een extra doekje over de billetjes of maak het nog beter schoon met een washandje met water.
5. Dep indien nodig de billetjes droog met een schone hydrofiele doek.
6. Vouw de vieze luier dicht, leg deze even aan de kant en schuif direct een schone luier onder de billen van de baby. Het wil nog weleens voorkomen dat baby’s net gaan plassen of poepen als ze geen luier aanhebben. Zorg ervoor dat de plakstrips op navelhoogte liggen.
7. Heeft jouw baby last van luieruitslag of wil je dat voorkomen? Smeer dan een verzorgende billenzalf.
8. Vouw de luier dicht en plak ‘m vast met de plakstrips. Dit mag best strak, maar om te zorgen dat de luier niet te strak zit kun je je eigen duim of wijsvinger ertussen houden.

Appeltje eitje!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.