Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Hoe overleef ik… de kraamtijd

De een zweeft op een wolk van babygeur. De ander belandt in een soort twilight zone waarin je met hechtingen en slaapgebrek hordes visite moet ontvangen. Met een blij gezicht, terwijl je blinde paniek voelt. Behoor je tot de laatste categorie? Eva begrijpt je volkomen en geeft 10 bemoedigende tips.

Allereerst moet ik je waarschuwen: mijn tips voor  de kraamtijd zijn gekleurd. Gekleurd door mijn eigen ervaring. Zoals het meeste goedbedoelde advies aan ouders gebaseerd is op de eigen beleving van de raadgever. En dus vaak de plank volledig misslaat omdat iedereen anders is. Sommige moeders vinden de eerste weken na de geboorte van hun kind de hemel op aarde. Stralend begroeten ze elke ochtend hun kirrende baby, ook als het nog maar 5 uur is. De nachtvoedingen noemen ze ‘knusse momentjes samen’. Beschuit met muisjes smerend verwelkomen ze enthousiast het kraambezoek (ja, ook de onaan-gekondigde buurvrouw en het stel zonder kinderen dat 3 uur blijft plakken). Elke kreet van hun kind weten ze moeiteloos te vertalen (‘Ah, dit is het volle-luier-huiltje’).

Zo´n moeder was ik niet
Hier in Fabulous Mama beschreef ik 8 jaar geleden – mijn dochter was toen 4 maanden – hoe ik die eerste periode met baby vond: als overleven. Van voeding naar voeding, van huiluurtje naar huiluurtje. Reza was niet eens een moeilijke baby, maar de nachtvoedingen en het continue gokken wat ze wilde… Ik vond het verschrikkelijk. Van tevoren had ik bedacht dat ik heel relaxed zou zijn. Maar toen het zover was, voelde ik vooral blinde paniek. En als zij sliep, wachtte ik alleen maar gespannen  af wanneer ze weer wakker werd. Waar ik al het andere in mijn leven in no time doorheb, waren hier geen pasklare antwoorden. Niemand die me kon vertellen wat er met mijn baby was als ze huilde. Nee, in plaats van wat duidelijkheid kreeg ik bij het consultatiebureau regelmatig het antwoord: ‘Ga op je gevoel af.’ Welk gevoel? Ik voelde niet wat ze wilde en elk huiltje klonk voor mij hetzelfde!

Tekst Eva Munnik | fotografie Shutterstock.com

Lees het hele verhaal in Fabulous Mama editie 3-2020. Koop hem in de winkel of bestel deze hier

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.