Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Ode

Ode aan de partners in het samengestelde gezin

Serena van Mil (37) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’. Ze is Bonusmama en Mama van Dymar (13) en Charlie-Fay (4), samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.

Een tijdje terug lagen mijn partner en ik flink in conflict. We zaten rustig op de bank een film te kijken toen hij een berichtje ontving van zijn ex. De gemoederen liepen hoog op over de app en vervolgens over de telefoon. Ik voelde direct mijn eigen spanning oplopen. Mijn hartslag ging omhoog, adrenaline stroomde door mijn aderen en mijn irritatie bereikte zijn top.

Mijn partner was zelf ook behoorlijk geïrriteerd, maar hij was het aan het managen. Hij vertelde wat er gebeurd was en nog voordat hij zijn laatste zin had afgemaakt, kwam ik al met mijn mening. ‘Hij had het toch allemaal anders aan kunnen pakken?’ ‘Hoezo heeft hij die keuze gemaakt, want dan weet je toch wat ervan komt?’ Mijn opgebouwde frustratie over hoe dit wederom onze avond verpest had zat mij zo dwars, ik kon het niet meer voor mij houden.

Managen van het samengestelde gezin

De reactie van mijn partner was super confronterend en oprecht. ‘Ik ben het zo zat dat ik het nooit goed kan doen, ik zit er precies tussenin’. ‘Als ik het goed probeer te doen voor de één, doe ik het toch niet goed voor de ander’. Het gaat al jaren zo, ik kan het gewoon niet meer. Ik heb jou nu nodig in mijn team.’

Auw…! Hij had gelijk. Hij had helemaal gelijk! Door mijn eigen boosheid, irritatie en frustraties lukte het mij niet om te luisteren naar wat hij nodig had maar in plaats daarvan viel ik hem aan. Het overkwam hem, het gaat over zijn zoon. Het had niks met mij te maken.

Ik zag voor het eerst écht de verslagenheid bij hem. Het gevoel van het eeuwig balanceren tussen twee levens. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor het leven wat hij leeft, maar neemt weinig ruimte om zich kwetsbaar op te stellen en uit te spreken wat het mede managen van het samengestelde gezin met hem doet. Het is niet leuk om te horen, maar zo belangrijk dat het hem is gelukt om deze kant te laten zien. Het is ook voor hem keihard werken.

Herken je ook dat het soms allemaal te veel is?

Hoe is dat bij jouw partner? Herken je ook dat het soms allemaal te veel is. Dat je partner het gevoel heeft het nooit goed te kunnen doen?

Het is voor geen enkele ouder makkelijk om een samengesteld gezin te managen. De vaardigheden samen te werken met de ander ouder, de controle en reflectie over emoties houden, het inzetten van je empathisch vermogen en het zo goed mogelijk opvoeden van de kinderen in een situatie waar niemand om heeft gevraagd.

Ode aan de partners in het samengestelde gezin

Ik ben misschien wel een bonusmoeder en onderdeel van een samengesteld gezin. Maar ondanks dat, zie ik ook dat er maar weinig erkenning uit gaat naar gescheiden ouders. Ik wil daarom graag een ode brengen aan alle ouders in onze samengestelde gezinnen.

‘Lieve jij, het is keihard werken om als gescheiden ouders de kinderen op te voeden. Je had dit waarschijnlijk niet zo voor ogen gehad. Dat een ander je kind(eren) mee zou opvoeden, dat je als ex-partners verder zou gaan en hierdoor toch betrokken moest blijven in de levens van elkaar. Dat de kinderen opgroeien in een samengesteld gezin.

Wees alsjeblieft trots op de kleine overwinningen. Vier dat het je (soms) lukt om samen te werken of om überhaupt te blijven staan. Je doet je best en je mag blijven leren. Voor jezelf, jouw eigen geluk, het geluk van de kinderen en je samengestelde gezin. Jullie als ex-partners zijn de spil van jullie samengestelde gezinnen waar de kinderen in opgroeien. Het is niet ideaal, het is niet het plaatje wat je/jullie wellicht voor ogen hadden. En je werkt keihard om er het beste van te maken. Je probeert zo goed mogelijk samen te werken, voor de kinderen. In the end, probeer je het goed te doen voor hen.

Wees lief voor jezelf, misschien gaat het niet perfect, maar je bent het aan het doen. Stapje voor stapje, met alle emoties die erbij horen, vind jij je weg in het doolhof wat het samengestelde gezin heet.

Je doet het goed!

Liefs Serena

Ode

P.s: Het lijkt mij hartstikke leuk om te horen welke tips jou en jouw samengestelde gezin heeft geïnspireerd en hoe het jullie heeft geholpen. Via onderstaande link kun je mij een berichtje sturen.

Op mijn website vind je ook mijn ‘Bonusmama Affirmaties’. Hiermee help je jezelf alvast op weg om een Fabulous & Kickass Bonusmama te zijn.

Instagram: Van Single tot Bonusmama
Facebook: Van Single tot Bonusmama

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.