Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

caroline pluym unsplash

Column Caroline Pluym: rara wie ben ik

Caroline werkt als mindset en manifestatie coach en woont samen met haar vriend in Amsterdam. Samen hebben ze twee kinderen; zoon Eli (9) en dochter Ava (5).  
Beeld: Unsplash.com

“Ik heb geen idee wat ik van het leven wil. Alsof ik mezelf gaandeweg ben verloren! Mijn volledige focus is gegaan naar het moederschap.” Een traan rolt over haar wang. Ze kijkt me aan en ademt met een grote zucht uit. “Een zucht van opluchting”, zegt ze. Eindelijk heeft ze hulp gezocht en praat ze erover. Ik reik haar een tissue aan. “We gaan jou weer terugvinden”, zeg ik bemoedigend. Ze dept haar traan en glimlacht.

In mijn praktijk begeleid ik vaker vrouwen zoals zij. De lieve vrouw die de moederrol vol overgave heeft omarmd en daarbij weinig tijd heeft geïnvesteerd in zichzelf. Misschien klinkt dit ook herkenbaar voor jou en voelt het alsof je de verbinding met jezelf wat bent kwijtgeraakt. En dat is niet vreemd; het ouderschap vraagt ontzettend veel van je. Logisch dat je daarbij de focus verlegd van jezelf naar je kindje. Tel daarbij dan ook nog eens het zogenaamde ‘moederbrein’ bij op dat het moederlijk gedrag bevorderd.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ons brein met het moeder worden een mind blowing make-over ondergaat die zo’n twee jaar kan aanhouden. Je hersenen veranderen. Dit heeft de natuur zo bedacht om de moeder-kind relatie te versterken. Met al deze veranderingen in zowel je leven als je lijf kan het zijn dat je met het moeder worden de grip op jezelf verliest.

Zelfkennis

De eerste stap in het vinden van jezelf is letterlijk tijd vrijmaken. Voor jezelf welteverstaan. Vaak vinden vrouwen dit lastig omdat er in het dagelijks leven zoveel afleiding is. Wanneer je kindje naar school of de opvang gaat, ontstaat er meestal meer ruimte en daarmee ook de behoefte om jezelf beter te leren kennen. Het geeft je kracht maar ook innerlijke rust wanneer je beschikt over meer zelfkennis. Weet je niet waar of hoe te beginnen, dan kan een coach je eventueel helpen om bij je eigen gevoelens en gedachten stil te staan.

Die zelfkennis is essentieel om een fijn leven te leiden naar jouw waarden. Wat vind die nieuwe jij belangrijk? Welke bezigheden en mensen passen daarbij? Want je bent moeder, maar ook zoveel meer. Jouw nieuwe rol vraagt waarschijnlijk ook om andere wensen en behoeften in een relatie, vriendschap en werk. Welke acties vraagt dat van jou? Niet alles groeit automatisch met je mee, daarom is het belangrijk om hier goed bij stil te staan en duidelijk over te communiceren.

Het krijgen van kinderen heeft ook mij veranderd. Voorheen kwam mijn werk en tevens mijn missie op de eerste plaats. Nu ik een gezin heb is het welzijn van mijn kinderen het allerbelangrijkste en ben ik milder. Niet alleen naar anderen, maar ook naar mezelf. Dit alles kan natuurlijk voor iedereen anders zijn, er is hierin geen goed of fout.

 

Met ons gezin op nummer één blijven mijn partner en ik elkaar toch stimuleren om individuele tijd voor onszelf vrij te maken. Meestal is dat voor een middag of avond. Soms is het een hele dag, of langer. Natuurlijk mis ik de warme lijfjes en stevige knuffels van mijn kinderen, maar ik zie ook de voordelen van me-time. Even een moment uit de ouderrol stappen en meer doen van waar mijn batterij van oplaadt. Het is een cliché maar waar: ze krijgen er een leukere moeder voor terug. Lieve lezer, ik hoop dat jij jezelf dit ook gunt. Want je bent moeder en zoveel meer. Tijd voor jou om dit te ontdekken!

Meer weten over Caroline? Kijk op haar website www.carolinepluym.nl of volg haar op Instagram.

Lees alle columns van Caroline hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.