Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
8 dingen

8 dingen die je écht moet weten over het leven in een samengesteld gezin

Serena van Mil (36) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’. Ze is Bonusmama en Mama van Dymar (12) en Charlie-Fay (3), samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.

Afgelopen week had ik weer een mooi gesprek met een bonusmoeder. ‘Als ik vooraf had geweten waar ik aan begon, dan had ik het denk ik niet gedaan hoor’. ‘Wat had je niet gedaan? ‘Nou, de keus gemaakt om in een samengesteld gezin te stappen.’ ‘Wat maakt dat je er niet al mee gestopt bent?’ ‘Omdat ik veel van mijn vriend hou, maar de rest erom heen vind ik echt wel pittig’. Ik herken haar gevoel wel. Het leven lijkt namelijk zoveel simpeler als het alleen gaat om de relatie tussen jou, je man en je eigen kinderen. Stiekem is dat het ook wel. Maar wat zijn nou de dingen die je écht moet weten over het leven in een samengesteld gezin? Ik heb er hier 8 voor je op een rijtje gezet.

8 dingen

8 dingen die je écht moet weten over het leven in een samengesteld gezin

1: Neem de tijd om elkaar en elkaars geschiedenis goed te leren kennen

Geloof mij, dit wil je! Hoe verliefd, blij en gelukkig jullie je ook samen voelen. Als je te snel de keuze maakt om bijvoorbeeld de kinderen te betrekken of samen te gaan wonen zal je er al snel achter komen dat het veel lastiger is om ‘iedereen’ mee te krijgen in jullie liefdesbubbel.

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van deze leuke fase, dus neem je tijd. Geniet samen, betrek de kinderen pas na een afzienbare periode en vergeet vooral niet de ex-partner op de hoogte te stellen. Dit geeft iedereen de ruimte om te wennen.

2: Als je kiest voor je partner met kinderen, dan kies je dus ook écht voor zijn kinderen

Hoe dol je ook bent op je partner, hij vindt het vast net zo belangrijk dat je ook goed samen kunt met zijn kinderen. Dit is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Houden van de kinderen van je partner is niet hetzelfde als het houden van ‘je eigen’ kinderen. Dat hoeft ook niet. Het is wel belangrijk dat je de kinderen erkent i.p.v. gedoogt om samen een fijn samengesteld gezin te kunnen vormen.

3: Zijn ex (en moeder van de kinderen) speelt altijd een rol in jullie samengestelde gezin

Het kan zijn dat dit misschien wel je grootste uitdaging wordt. Accepteren dat de ex-partner altijd, op wat voor manier dan ook, een rol zal spelen in jullie samengestelde gezin. Als moeder van de kinderen, is zij 50% onderdeel van de kinderen. De kinderen zullen, ook als er misschien weinig contact is met de ex-partner, hun moeder meenemen in jullie huis. Via; verhalen, spullen, de manier van praten van de kinderen, de herinneringen van de kinderen, eventuele rechtszaken en natuurlijk de overdracht zal je te maken krijgen met zijn ex.

Laat je hierdoor vooral niet afschikken. Jouw partner heeft voor jou gekozen en wilt samen met jou verder. Zijn ex- partner hoeft geen bedreiging te zijn. Sta echter ook stil bij het feit dat het voor de ex-partner ook niet makkelijk is om steeds te moeten dealen met jou als bonusmoeder en de nieuwe vriendin van haar ex. Ook dit kan haar pijn en verdriet doen. Wanneer jij en de ex-partner je in beide rollen in kunnen leven en kunnen zien waar de ander ‘vandaan’ komt, zal het je ook beter lukken om elkaar te respecteren van vrouw tot vrouw en als biologische/bonus moeder van de kinderen. Dit vraagt echter ook veel zelfinzicht en reflectievermogen.

4: Waak ervoor dat je niet gelijk in de “zorgrol” schiet, ook niet als je partner dit lijkt te verwachten van jou als bonusmoeder.

Zeker als je nog nieuw bent in je rol als bonusmoeder ben je vaak op zoek naar je plek in het nieuwe samengestelde gezin. Het eerste wat we vaak doen is zorgen. Zorgen voor het huishouden, de broodtrommels, de was en natuurlijk voor je partner. Onbewust is het een rol die we als vrouwen aannemen maar die stiekem ook van ons verwacht wordt, van de maatschappij en van de partner. Onbedoeld kan het gebeuren dat je te snel in een ‘moeder’ rol zit, waar je gevoelsmatig nog helemaal niet klaar voor bent. Ook hier geldt, neem je tijd. Jouw grenzen zijn ook belangrijk en doen ertoe. Vertrouw erop dat je goed genoeg bent zoals je bent, hiervoor hoef je jezelf niet te bewijzen.

5: Leren communiceren met je partner is superbelangrijk en dé sleutel tot succes

Praten, praten, praten! Juist, precies hetgeen waar mannen nou niet per se op zitten te wachten. Daar zit ook de crux. De partners zijn superbelangrijk en de spil van het samengestelde gezin. Wanneer het lukt om met je partner te communiceren over jullie verwachtingen, grenzen, opvoeding, jullie relatie en de relatie met de ex-partner zal je zien dat jullie een heus team vormen en de stormen binnen het samengestelde gezin samen aankunnen.

6: Ouder(s) en kind tijd betekent niet dat jij er niet meer bij hoort

Eerlijk is eerlijk, als bonusmoeder sta je vaak aan de zijlijn als het om de kinderen gaat. Dit kan eenzaam voelen. Zeker wanneer je partner aangeeft graag iets met zijn kinderen alleen te willen doen. Of wanneer je partner en zijn ex-partner samen met de kinderen naar de schoolmusical gaan. Je kunt gaan twijfelen aan je plek in je gezin en soms voelt het gewoon heel oneerlijk. Hoe ingewikkeld het ook kan zijn, voor de kinderen zijn de één op één momenten met hun ouder(s) super waardevol. Wees dan ook trots op jezelf dat ook jij dit mogelijk maakt. Dit zal je rol als bonusmoeder op de lange termijn ook goed doen omdat zowel jouw partner, de kinderen als de ex-partner zien dat jij deze momenten, ondanks je eigen gevoel, niet in de weg staat.

7: Empathie hebben, loslaten en leren verdragen; is je nieuwe mantra

Empathie hebben, loslaten en leren verdragen, zijn de drie dingen die je verder gaan helpen in de moeilijke momenten in je samengestelde gezin. Begrijpen waar de ander doorheen gaat en hier empathie voor hebben geeft ruimte voor zachtheid. Je zult leren dat je geen invloed hebt op de ander en dat je die controle drang los zal moeten laten om verder te komen. En, last but not least, soms moet je op je handen zitten zodat je partner zijn rol als vader vorm kan geven. Dit betekent dat je zult moeten verdragen. Persoonlijk vind ik verdragen nog steeds het meest lastig. Maar, oefening baart kunst.

8: Zorg goed voor jezelf en je relatie met je partner

Super cliché, maar nog steeds noodzakelijk om te benoemen. Zorgen voor jezelf, zowel fysiek als mentaal zal ervoor zorgen dat je rechtop blijft staan tijdens de intense momenten in jullie samengestelde gezin. Schroom niet om hulp te zoeken om je gevoelens en gedachten beter te leren begrijpen. Het zal je vooral heel veel goeds doen.

Net als tijd en aandacht besteden aan je relatie. Verras elkaar, plan leuke dingen samen. Zonder jullie liefde is er geen samengesteld gezin! Investeer en team-up!

Sta open en geniet van elkaar.

Na het lezen van dit column hoop ik dat je natuurlijk nog net zoveel zin hebt om te daten met je toekomstige partner en zijn kinderen. Je stapt in een mooi avontuur waar de golven hoog kunnen zijn en de uitzichten fan-tas-tisch!

Sta open en geniet van elkaar.

Liefs, Serena

P.S: Op mijn website vind je ook mijn ‘Bonusmama Affirmaties’. Hiermee help je jezelf alvast op weg om een Fabulous & Kickass Bonusmama te zijn.

Instagram: Van Single tot Bonusmama
Facebook: Van Single tot Bonusmama
Fotocredit: Steef Fleur

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Cover 4-2024 FabMam

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.