Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vakantie

Hoe overleef ik…mijn eerste vakantie met kind?

Vakantie draait om relaxen en dat is met baby’s en jonge kinderen soms net iets lastiger dan zonder. Maar dat wil niet zeggen dat het minder leuk hoeft te zijn, aldus Eva Munnik, moeder van Reza. Eva geeft vijf tips om zen op vakantie te gaan met je kind.

Deze 5 tips helpen je op weg

Vakantie is een beetje hetzelfde als zo’n vrije dag, maar dan een heleboel achter elkaar. Maar om nou te zeggen dat het daarom geen goed idee is om met je baby, dreumes of peuter naar een Waddeneiland, een camping in Frankrijk of zelfs paradijselijk Thailand af te reizen? Tuurlijk wel! Het is gewoon anders, zoals het hele leven met kind anders is dan zonder (maar ook heel gaaf en bijzonder). Al struikelend ontwikkelde ik een stappenplan, de ultieme survivaltips, zou je kunnen zeggen. Doe er je voordeel mee.De eerste jaren nadat ik moeder werd, vond ik weekend geen weekend meer (hoezo uitslapen en de krant lezen?). En mijn vrije dag noemde ik standaard ‘mamadag’, want vrije dag dekte bij lange na de lading niet. Heerlijk, zo’n hele dag met mijn dochter, maar er moesten wel flesjes gemaakt, luiers verschoond en leuke activiteiten verzonnen worden. Uitrusten was er niet bij.

1. Kies de juiste spot

Slaapt jouw kind overal en droomt hij heerlijk weg in de kinderwagen? Super! Dan kun je alle kanten op. Maar is je kind wat kieskeuriger qua slaapplek (en tijd), ga dan voor een accommodatie met een woon- en slaapdeel en een lekkere buitenruimte.

Gun jezelf wat luxe en privacy. Een appartement met keukentje is ook fijn met een jong kind, dan hoef je niet uit eten te gaan als het moe is, maar kun je zelf wat koken. Denk goed na wat bij de leeftijd en het karakter van je kind past en – vooral – wat relaxed is voor jullie.

2. Voorbereiding is alles

Sinds je een kind hebt, duurt het vaak twee keer zo lang om de deur uit te komen. Gigantische hoeveelheden spullen zijn nodig voor een uurtje in de stad, kun je nagaan wat je op een week vakantie mee moet slepen. Maak een inpaklijst. En denk aan essentiële dingen, zoals de vertrouwde slaapknuffel en de babyfoon. Maar stress niet te veel: in Frankrijk, op Ibiza en zelfs op Sri Lanka hebben ze ook luiers.

3. Zorg voor entertainment

Ga naar die voordelige winkel in de buurt en koop een lading kleine cadeautjes. Geen enkel speeltje is zo leuk als een nieuw speeltje. Als je baby of dreumes begint te sputteren tijdens de reis of het wachten voor het inchecken op het vliegveld, tover je een nieuwe rammelaar tevoorschijn.

4. Zorg voor me-time

De meesten van ons zijn niet 24/7 bij ons kind. Het kan dan ook best even wennen zijn om opeens continu bij elkaar te zijn. Hoe leuk al die qualitytime met het gezin ook is, het kan af en toe benauwen en dat is normaal. Ga bijvoorneeld eens alleen boodschappen doen, dat vond ik al heerlijk. Mijn man gaat op vakantie elke dag een rondje hardlopen. Of gun jezelf een middag wellness in jullie vakantiecomplex. Je komt herboren terug.

5. Geniet

Vooral dat. Geniet.

Eva Munnik is freelance journalist en moeder van Reza. Tevens schreef ze ‘De melkfabriek’ over borstvoeding en ‘De schoolfabriek’.

Dit artikel komt uit een eerdere Fabulous Mama.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.