Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Klein jongetje met t-rex tandjes

Brieven aan Steven Pont: ‘Mijn zoon bijt andere kinderen’

Beste Steven Pont,

Ons zoontje is 2 jaar en gaat 3 dagen in de week naar het kinderdagverblijf. Hij heeft het er echt naar zijn zin. Geheel onverwacht werden we onlangs door de leidster aangesproken op zijn gedrag: hij bijt andere kinderen.

We hebben hem duidelijk proberen te maken dat dat absoluut niet mag, maar zonder effect. Ook straffen heeft niet geholpen. Ik vind het heel erg dat hij andere kinderen pijn doet maar heb het gevoel dat hij het niet bewust doet. Straffen lijkt me niet de oplossing maar wat dan wel?

Heb jij een idee waar het bijten vandaan komt en wat we eraan kunnen doen?

Antwoord Steven Pont:

Een kind van twee is erg impulsief en kan zich bovendien niet goed verplaatsen in de pijn van een ander (‘Als ik geen pijn heb, is er geen pijn…’). Ook kan het zijn dat kinderen bijten omdat ze nog niet zo goed op een andere manier kunnen zeggen dat ze moe of boos zijn of het slachtoffer juist heel erg lief vinden!

We moeten het je zoon dus niet kwalijk nemen, hij doet het uit onwetendheid en onkunde. Maar dat wil niet zeggen dat we het niet moeten stoppen. Hij moet dus duidelijk en ferm te horen krijgen dat wat hij doet echt niet kan, maar straffen of echt boos worden heeft niet veel zin. Het gaat vanzelf over.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.