Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Voel je veilig als mama met de juiste zorgverzekering voor je kinderen, net als deze moeder die haar kindje knuffelt

Een zorgverzekering voor je kinderen afsluiten

Het einde van het jaar komt in rap tempo dichterbij. Dat betekent veel decembergezelligheid, maar ook dat het tijd is om je te buigen over de beste zorgverzekering voor je kinderen en voor jezelf. Wij zetten wat belangrijke informatie en adviezen voor je op een rij.

Je eigen zorgverzekering

Overleg met je partner wat jullie nodig hebben aan zorg. De kans is groot dat jullie daarin verschillen. Hierdoor kan het gebeuren dat jullie een andere polis of zelfs een andere zorgverzekeraar kiezen. Vrouwen hebben vaak behoefte aan andere zorg dan mannen. Denk bijvoorbeeld aan anticonceptie of een uitstrijkje. Verzekeraars spelen hier op in met hun aanbod. Dit geldt vooral voor aanvullende polissen.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan wisselen van zorgverzekering. Naarmate je kinderen ouder worden, krijg je te maken met andere zorgkosten. Het is daarom slim om juist nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Met het UnitedConsumers ZorgCollectief krijg je 10% collectiviteitskorting en kan je een goede aanvullende verzekering voor jou en je kinderen afsluiten.

Vergoeding vanuit de basisverzekering ligt vast in de wet. Verschillende verzekeraars bieden verschillende prijzen aan voor de basisverzekering. Als één van jullie meer zorg nodig heeft, kan je een aanvullende polis afsluiten. Vergelijk dus verschillende verzekeraars om te zien welke het beste bij jouw situatie past.

De zorgverzekering voor je kinderen

Over het algemeen worden kinderen meeverzekerd met één van hun ouders. Je mag zelf kiezen bij wiens polis je de kinderen inschrijft. Ook als je gescheiden bent, mag je uit de verzekeringen van beide ouders kiezen. Let er dus bij het afsluiten van je eigen polis op welke zorg je kinderen nodig hebben. Schrijf ze in bij de verzekering met de dekking die het beste bij hen past. Zonodig kan jij of je (ex)-partner een andere polis kiezen om de kinderen uitgebreider te verzekeren.

Heeft je kind bijvoorbeeld een bril of orthodontie nodig? Houd hier dan rekening mee bij het afsluiten van de zorgverzekering voor je kinderen. Geef duidelijk aan bij wie je de kinderen inschrijft. Je hoeft je kind trouwens niet per se mee te verzekeren, je mag ook een aparte verzekering afsluiten.

De basisverzekering voor kinderen

De basisverzekering voor kinderen is uitgebreider dan die voor volwassenen, er wordt dus meer vergoed. Zo worden tandartskosten tot 18 jaar volledig vergoed. De orthodontist telt hierbij helaas niet mee, daar moet je een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Kinderen hoeven geen premie te betalen en er is ook geen eigen risico. Vanaf de maand na de 18e verjaardag moet er voor de zorgverzekering van je kind wel premie betaald worden. Vanaf dat moment geldt ook het eigen risico. Het is verplicht om je kind te verzekeren. Doe je dit niet, of niet op tijd, dan moet je alle zorgkosten zelf betalen. Daarnaast kan je een boete krijgen.

Psychische zorg voor kinderen

Om verschillende redenen krijgen kinderen psychische zorg. Denk bijvoorbeeld aan extra begeleiding bij ADHD of dyslexie. Sinds 2015 valt dit niet meer onder de zorgverzekering, maar onder de Jeugdwet. Dat betekent dat je voor psychische hulpverlening voor je kind nu terecht kan bij de gemeente.

Je zorgverzekering bij zwangerschap en kraamtijd

Krijg je in 2019 een kindje, geef dit dan uiterlijk vier maanden na de geboorte aan bij je zorgverzekeraar. Je kan dan ook aangeven of je baby bij jouw polis of die van je partner wordt meeverzekerd. Bedenk ook of je een aanvullende verzekering wil afsluiten voor zorgkosten tijdens je zwangerschap.

Er is niet één zorgverzekering het best voor je kinderen. Ieder kind heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

cover 6 2023

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.