Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Royalty wordt geholpen door een familie en knuffelt haar helper

New Yorkers ontfermen zich over kwetsbare kinderen in het Trump-regime

Nu Donald Trump de grootste bezuinigingen ooit op de sociale voorzieningen heeft aangekondigd, probeert Ali Smith een klein lichtpuntje vast te leggen. Een mooi bijeffect van het harde bewind: hoe New Yorkers bereid zijn diegenen te helpen die dat het hardst nodig hebben: de kinderen.

Al sinds haar moeder werd vermoord toen ze 8 was, zit de 19-jarige Royalty in het Amerikaanse pleegzorgsysteem. Haar vader was al lang daarvoor uit beeld verdwenen. Het is een schrijnend verhaal, van een meisje dat van pleeggezin naar pleeggezin verhuisde, maar zich nooit echt ergens thuis voelde.

Sinds vorig jaar heeft Royalty, met hulp van pleegzorg, een sociale huurwoning. Samen met zoon Zack (1) woont ze in een appartement in Brownsville, een van de crimineelste wijken van New York. Een dak boven hun hoofd is er dus gelukkig, maar geld voor meubels heeft Royalty niet.

Bovendien is haar toekomst onzeker. Over twee jaar trekt pleegzorg zijn handen van haar af en staat ze – als er nu niets in haar leven verandert – op straat, zonder begeleiding. Velen voor haar eindigden in de bijstand, dakloos of in de gevangenis, terwijl ze diezelfde vicieuze cirkel van armoede doorgaven aan hun kinderen.

Ik hoop met dit simpele verhaal te laten zien wat voor verschil doodgewone burgers kunnen maken.

Nu de nieuwe regering van Donald Trump heeft aangekondigd enorm te willen gaan bezuinigen op de sociale voorzingen en hulp voor moeders zoals Royalty waarschijnlijk niet uit die richting zal komen, is de organisatie Sheltering Arms een programma gestart dat jongvolwassenen koppelt aan families die tijd en geld hebben om te helpen.

Ali Smith volgde een familie en legde vast hoe zij een rol gingen spelen in het leven van Royalty. In dit geval bestond de hulp uit een dagje naar Ikea gaan om meubels te kopen, waaronder een bureau waaraan Royalty kan studeren. Uit de familie is ook een mentor naar voren gestapt, die Royalty zal begeleiden tijdens de studie tot verpleegkundige die ze gaat volgen.

Fotograaf Ali Smith: “Ik hoop met dit simpele voor-en-naverhaal te laten zien wat voor verschil doodgewone burgers met een kleine investering in tijd of geld kunnen maken. Deze familie heeft met voor hen beperkte moeite een 19-jarige moeder, met nul familie en weinig vooruitzichten, geholpen met de basisbeginselen voor een betere toekomst en haar warmte en vriendelijkheid geboden. Ik hoop dat die vonk overslaat en nog veel meer mensen uit bevoorrechte families zullen opstaan.”

Royalty met haar zoontje

Royalty met haar zoontje Zack

Kleine Zack gaat hopelijk een betere toekomst tegemoet

Kleine Zack in zwartwit

Verzorgen gaat Royalty goed af

Royalty zorgt voor haar zoontje Zack

De nieuwe meubels arriveren

Het zorggezin brengt nieuwe meubels voor Royalty en Zack

De kamer helemaal opnieuw ingericht

Royalty en Zack in hun ingerichte huisje

[td_smart_list_end]

Deze reportage verscheen in fabulous mama | nummer 1 | 2018. Nooit meer een artikel missen? Abonneer je dan nu tegen een fikse korting op ons blad.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.