Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Zwangere vrouw bekijkt haar rechten op de werkvloer

Veel vrouwen zijn niet op de hoogte van hun rechten op de werkvloer

Zwangerschapsdiscriminatie is nog altijd een groot probleem. Uit onderzoek van 24Baby.nl onder bijna 2.500 respondenten blijkt dat veel vrouwen niet goed op de hoogte zijn van hun rechten. Hoewel het verplicht is voor werkgevers om hier voorlichting over te geven, gebeurt dit in de praktijk zelden. Maar liefst 90,7% van de vrouwen kent niet alle rechten die zij heeft op de werkvloer.

Niet overkomen als een zeur

Veel vrouwen in het onderzoek geven aan dat ze zich bezwaard voelen om voor hun rechten op te komen. Ze willen niet overkomen als een zeur, zeker omdat ze zich al schuldig voelen dat ze vier maanden met zwangerschapsverlof gaan. Ook als ze benadeeld worden, onderneemt de meerderheid geen actie (88,7%). Slechts 1 op de 5 vrouwen weet waar ze een klacht kan indienen wegens discriminatie (als jij bij die andere 4 hoort: dat doe je bij het College voor de Rechten van de Mens).

Wat zijn mijn rechten dan?

Waarschijnlijk heb je meer rechten dan je op dit moment denkt. Voor wie nog even een geheugensteuntje nodig heeft, zijn dit je rechten op de werkvloer tijdens je zwangerschap:

  • Betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof
  • Extra pauze tijdens je werkdag, tot 1/8 van je werktijd (onbetaald)
  • Een rustplek met bed of bank
  • Vrijstelling van overuren
  • Vrijstelling van onregelmatige werktijden, zoals nachtdiensten
  • Vrijstelling van gevaarlijk werk
  • Vrijstelling van zware fysieke arbeid
  • Medische afspraken onder werktijd
  • Inzage in de Risico Inventarisatie & Evaluatie
  • Voorlichting over je rechten en plichten

Werkgever heeft een belangrijke rol

83% van de respondenten geeft aan dat zij niet of nauwelijks is geïnformeerd over haar rechten door de werkgever. Dat is opvallend, want je werkgever is verplicht je hierover voor te lichten. Bovendien reageren werkgevers vaak terughoudend op het nieuws van een zwangerschap. Ze vinden het leuk voor de zwangere, maar voor het bedrijf vooral erg lastig.

Probeer te bedenken dat er in Nederland veel voorzieningen zijn die je werkgever helpen dit ‘probleem’ op te vangen. Jouw zwangerschap of moederschap is een mooie, vreugdevolle gebeurtenis. Hoe je baas dit verder regelt, is eigenlijk niet jouw probleem!

Kom voor jezelf op!

De rechten van zwangere vrouwen zijn bedoeld om jouw gezondheid en die van je ongeboren kindje te beschermen. Dat is niet zomaar iets! Je mag daarom best voor je eigen rechten opkomen, ook als je baas daar een beetje lastig over doet. Met de Checklist Zwanger op het Werk van 24Baby kom je goed beslagen ten ijs. Print hem en neem hem mee naar het gesprek met je baas. Zo weet je zeker dat al je rechten duidelijk worden besproken. Dan kan je daarna heerlijk (verder) van je zwangerschap gaan genieten!

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.