Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Moeder speelt piano met haar jonge kind

De grootste vragen over het moederschap (en het antwoord!)

Mama zijn is een van de mooiste dingen die je kunnen overkomen in het leven. Daar zijn eigenlijk alle moeders het wel over eens. Helaas zijn er ook een paar puntjes waarover mama’s elkaar graag het leven zuur maken. Zonde, want iedere moeder wil het beste voor haar kind. Van die discussies, die vooral op internet welig tieren, kan je behoorlijk onzeker worden. Hieronder de grootste discussiepunten voor moeders. Kan je daarna weer lekker je eigen ding doen ????.

1. Borstvoeding vs. kunstvoeding

De discussie: ‘Is borstvoeding beter voor je kindje dan kunstvoeding?’

Het antwoord: Ja, borstvoeding is inderdaad de beste voeding voor je kindje, zeker in de eerste zes maanden van zijn leven. Maar dat betekent niet dat je koste wat het kost borstvoeding moet geven. Er zijn zat redenen waarom iemand niet op die manier kan of wil voeden. En dan is kunstvoeding een prima alternatief. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je kindje voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om goed te kunnen groeien. Lukt dat niet op de ene manier, dan is de andere waarschijnlijk beter.

2. Samen slapen vs. eigen kamertje

De discussie: ‘Is het beter voor je kind om gelijk op zijn eigen kamer te slapen, of bij jou in bed?’

Het antwoord: Over het algemeen raden experts af om een kind onder de 4 maanden bij jou in bed te laten slapen. Dit kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren. Slapen op een eigen kamer kan echter ook lastig zijn: de nachtvoedingen zijn meer werk en je kan je kleine minder goed in de gaten houden. Zoals zo vaak is de gulden middenweg de oplossing. Je kindje in zijn eigen bedje bij jou op de kamer laten slapen wordt door deskundigen aangeraden als de veiligste optie voor de eerste maanden.

3. Thuisblijfmoeder vs. werkende moeder

De discussie: ‘Kan je als moeder blijven werken, of is het beter om thuis te blijven bij je kind?’

Het antwoord: Dit is een lastige, omdat voor veel gezinnen het inkomen van beide ouders nodig is. Zelfs als je dan als moeder liever stopt met werken, is dat niet mogelijk. Als je wel de keuze hebt, is het vooral belangrijk om te doen wat goed voelt. Uiteindelijk hebben je kinderen het meeste aan een gelukkige moeder, die lekker in haar vel zit. En hoe je dat bereikt, is voor iedereen weer anders.

4. Wegwerpluiers vs. wasbare luiers

De discussie: ‘Kan je beter wegwerpluiers of wasbare luiers gebruiken?’

Het antwoord: Het hangt er vanaf wat je belangrijk vindt. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, omdat je er veel afval en plastic mee bespaart. Bovendien zijn er aanwijzingen dat je kindje eerder zindelijk is, omdat het iets beter te voelen is wanneer de luier vies is. Maar wegwerpluiers zijn gebruiksvriendelijker, je hoeft minder te wassen en ze absorberen iets beter. Ook hier geldt: doe wat goed voelt voor jou!

5. Laten huilen vs. direct troosten

De discussie: ‘Is het goed om je kindje af en toe te laten huilen, of moet je hem direct troosten?’

Het antwoord: Voor de hechting van je kindje is het goed om op zijn signalen te reageren. Het is dus niet goed voor je kindje om hem compleet te negeren als hij huilt. Maar een reactie kan ook zijn dat je in de buurt bent en wat geluid maakt, zodat je kind weet dat hij niet alleen is. Je hoeft dus niet per se altijd je kind op te pakken of aan te raken om hem te troosten. Wees in ieder geval niet bang dat je je kind ‘verwent’ met teveel aandacht, zeker bij jonge kinderen is dit vrijwel onmogelijk.

Nooit meer iets missen? Abonneer je nu op fabulous mama en profiteer van mooie aanbiedingen!

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.