Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Peuter omwikkelt zich met wc-papier voor zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining: zo krijg jij je peuter op het potje

Kijk jij al reikhalzend uit naar het moment dat je kind ein-de-lijk zindelijk is? Nooit meer een luier verschonen, wat een droom! Het slechte nieuws is dat je kind pas zindelijk wordt als hij er klaar voor is. Het goede nieuws is dat je hem wel een handje kan helpen. Met deze tips voor zindelijkheidstraining gaat jouw kleine zonder zorgen op het potje.

Tip 1: maak de zindelijkheidstraining leuk

Motivatie is het allerbelangrijkste voor een succesvolle zindelijkheidstraining. Begin dus niet te vroeg (vanaf 18 maanden kan je voorzichtig gaan beginnen) en maak het leuk. Koop een feestelijk potje, lees een leuk boekje voor of zing een speciaal liedje over op het potje gaan. Moedig je kleine vol enthousiasme aan, zo blijft hij de moed erin houden.

Tip 2: luier uit!

De zomer is het beste moment voor zindelijkheidstraining, want dan kan je kleine lekker zonder broek rondlopen. Luiers zijn tegenwoordig zo goed, dat je kind nauwelijks doorheeft dat hij een natte broek heeft. Hierdoor raakt hij minder gemotiveerd om zindelijk te worden. Als je kindje in alleen een onderbroekje loopt, merkt hij gauw genoeg dat het niet leuk is om in je broek te plassen. De gang naar het potje is dan ineens een stuk makkelijker.

Tip 3: zorg voor droge kleren

Ongelukjes horen er nu eenmaal bij als je kindje zindelijk leert worden. En hoewel een natte broek je kindje kan helpen zich meer bewust te worden van de aandrang, is het natuurlijk niet echt aardig om hem daar buiten mee rond te laten lopen. Zorg dus dat je een of twee extra broeken en onderbroeken in je luiertas stopt. Dan is een ongelukje zo weer opgelost.

Tip 4: wees niet te streng

Zindelijk worden gaat met vallen en opstaan. Het duurt even, en veel kinderen krijgen op een gegeven moment weer een terugval. Dit is normaal en het hoort erbij. Frustratie en boosheid zorgen alleen maar voor spanning, waardoor het zindelijk worden langer duurt. Probeer dus geduldig en relaxed om te gaan met de zindelijkheidstraining, dat is voor iedereen prettig.

Tip 5: plannen is alles

Hebben jullie een uitje gepland? Eerst even op het potje. Tripje naar de supermarkt? Eerst even op het potje. Gaan jullie straks eten? Je raadt het al: eerst op dat potje. Door op vaste momenten extra plasmomentjes in te lassen, verklein je de kans op een ongelukje. Dit vergroot het zelfvertrouwen van je kleine enorm, en het houdt de motivatie erin.

Tip 6: geef het goede voorbeeld

Sommige kinderen vinden de wc best wel spannend. Zeker als jij altijd angstvallig de deur op slot draait, kan het voor je kleine voelen alsof het een groot mysterie is. Laat je kind dus zien dat jij het leuk vindt om naar de wc te gaan (tja…) en dat er niks vreemds aan is. Wist je trouwens dat een fascinatie met poep, plas en toiletten een teken is dat je peuter klaar is voor zindelijkheidstraining?

Tip 7: begin een beloningsstysteem

Dit herken je misschien nog wel van vroeger: iedere keer dat je kind op het potje gaat, mag hij een sticker op een groot vel plakken. Bij tien stickers mag hij ‘s avonds kiezen wat jullie eten. Bij twintig stickers gaan jullie een dagje naar de kinderboerderij. En bij vijftig stickers krijgt hij een leuk cadeautje. Dat houdt de motivatie er wel in!

Meer handige tips en inspiratie? Abonneer je op fabulous mama en krijg het elke zes weken op je deurmat!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.