Elke avond is het feest aan tafel: ‘Bleh, mama, dat lust ik niet!’ Onze kinderen van vier en zeven houden van broccoli, sperziebonen en tomaat, maar om ze dat nou elke avond voor te schotelen… Groenten in saus verstoppen heb ik al geprobeerd, maar ze eten het liefst pasta zonder saus. Draait dit vanzelf bij of moet ik ze forceren om te proeven?
Smaken verschillen, maar dat kan soms lastig zijn. Hoe en wat je je kinderen leert eten, hangt af van wat je van hen verwacht. De opvattingen over het aanleren van eetgedrag lopen uiteen. Je persoonlijke opvattingen, vaak gebaseerd op eigen ervaringen, spelen een grote rol. Soms is het handig om je voor te stellen hoe je met je kinderen aan tafel wilt zitten als zij een jaar of acht zijn.
Je hebt gezond en uitgebreid gekookt, zit met je hele gezin aan tafel, de grootouders of je vrienden komen eten, je kinderen mogen eten bij een vriendje, of je gaat gezellig met hen uit eten: welk gedrag verwacht je dan van je kinderen? Je eigen gedrag is hun voorbeeld. De omgeving en omstandigheden spelen ook een rol. Hoe wordt het eet moment gepland? Welke voorbereidingen zoals meehelpen met koken en tafeldekken gaan hieraan vooraf? Hoeveel en hoe vaak is er gesnoept die dag? Eten jullie aan tafel of bij de televisie? Eten jullie snel of nemen jullie de tijd? Hoe wordt er stilgestaan bij eten en gezondheid? ‘Lekker eten’ zou het doel moeten zijn. Alleen eten wat je lekker vindt, is van een andere orde.
Kinderen ‘alles’ leren eten kan spontaan en zonder problemen verlopen, maar het kan ook veel aandacht en geduld vragen. Een consequente aanpak, waarbij kinderen stap voor stap geleerd wordt om te eten wat ze minder lekker vinden, leert ze om vol te houden en door te zetten, ook als het even tegenzit. Er zijn prentenboeken voor jonge kinderen waarin het thema ‘eten is niet altijd leuk’ speels wordt gepresenteerd. En de regel ‘Grandma’s Law’, wat neerkomt op ‘Eerst wat moet en dan wat mag’, doet het nog altijd goed. Valt de hoofdmaaltijd niet helemaal in de smaak, dan kan het dessert dus veel goedmaken.
Leer je kinderen zich ook rekenschap te geven van hun gedrag aan tafel. Leg uit wat ‘samen eten’ in jullie gezin nog meer betekent: luisteren naar en vertellen over dagelijkse ervaringen, zoals de spreekbeurt, plannen voor het weekend, oma die gebeld heeft… Dus geen tv, telefoon of speelgoed in de buurt, dit alles leidt te veel af. Maak het verloop van de maaltijd voorspelbaar en stem af op de disgenoten. En eens van bovenstaand protocol afwijken mag gerust, zoals lekker op de bank ploffen met een pizzapunt.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.