Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

10x de grootste uitdagingen voor ouders, volgens ouders

Iedere ouder heeft weleens een momentje dat hij zijn kids het liefst op Markplaats zet. ‘Gratis af te halen, handleiding niet meegeleverd’. Gelukkig doen de meesten dat niet, want net als je op dat punt komt, lacht die kleine weer lief naar je en ben je al je frustraties weer (even) vergeten.

Dit zijn volgens ouders de 10 grootste uitdagingen van het ouderschap:

1. Zorgen

Nu je ineens verantwoordelijk bent voor een heel mensenleven, neemt je bezorgdheid toe. Er zijn zoveel dingen die fout kunnen gaan, dat het bijna onmogelijk lijkt dat alles goedkomt. Probeer je te bedenken dat jij ook goed terecht bent gekomen, dus waarom zou dat voor je kind niet gelden?

2. Schuldgevoelens

Te weinig tijd, te weinig geduld, te veel geschreeuwd… Er zijn elke dag duizenden dingen waar jij je schuldig over voelt. Iedere keer neem je je voor dat je vanaf nu écht de perfecte moeder wordt, maar dan zie je dat je kind een hele bus slagroom over de hond heeft uitgesmeerd, en mislukt het toch.

3. Openbare driftbuien

Hand omhoog als je weleens met een krijsende peuter in een winkelwagentje door de supermarkt hebt gelopen. En daarbij heel hard probeerde te kijken alsof dat geluid niet uit jouw kind kwam. En de blikken van alle andere mensen ontweek. Jep, die openbare driftbuien horen erbij, maar man, wat kunnen ze ellendig zijn.

4. De balans tussen werk en gezin

Je moet werken om geld te verdienen voor je gezin, maar door je werk heb je geen tijd voor je gezin. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Door alle verschillende rollen die je op een dag aanneemt, kan je een verscheurd gevoel ervaren. Hierdoor lijkt het alsof je het nooit helemaal goed kan doen.

5. Hoge eisen

Veel ouders (vooral moeders) hebben het gevoel dat ze alles helemaal perfect moeten doen. Dit komt deels voort uit onzekerheid, maar we leven ook in een wereld waarin anderen perfect lijken. Op Instagram en mama-blogs zien we alleen maar mensen die het helemaal voor elkaar hebben. Ze sporten 4 keer per week, zijn slank, knap, slim en werken fulltime. Best moeilijk om dan de geloven dat je ook goed genoeg bent als je op woensdagavond liever in je joggingbroek op de bank ligt dan bij de Crossfit staat.

6. In het moment leven

Ouderschap vereist een zekere mate van planning. Deed je vroeger nog weleens iets op de bonnefooi, nu je moeder bent moet je daar wat langer over nadenken. Het is dan een valkuil om alleen nog maar bezig te zijn met plannen, terugdenken en analyseren. Je vergeet om te genieten van het moment zelf, omdat je alweer bezig bent met wat er de komende dagen, weken en zelfs jaren op het programma staat.

7. Vermoeidheid en slaapgebrek

Als mama krijg je een heel nieuw leefschema cadeau. Ineens word je niet meer wakker van de wekker, maar van een huilend kind. Om 5 uur in de ochtend. Tel daar alle andere uitdagingen in deze lijst bij op, en het is niet zo vreemd dat ouders vaak moe zijn. En laat vermoeidheid nou net zorgen dat je brein wat minder goed werkt. Lastig!

8. Je kind fouten laten maken

Het liefst zou je zorgen dat je kind nooit een negatieve ervaring in zijn leven heeft. Dat hij altijd gelukkig en succesvol is en dat iedereen aardig voor hem is. Helaas is dit niet bepaald een realistische gedachte. Sterker nog: fouten maken is goed voor een mens. Het zorgt ervoor dat je kan leren en groeien. Maar dat is best lastig om te beseffen, als je kind voor het eerst op zijn gezicht gaat (letterlijk of figuurlijk).

9. (Ongevraagde) adviezen

Zodra je een kind krijgt, lijken mensen dat als een vrijbrief op te vatten om je advies te geven. Over alle vraagstukken rondom het ouderschap krijg jij een mening te horen. Vooral als jij het anders doet dan degene die je advies wil geven. Daar kan je best onzeker van worden. Probeer te bedenken dat iedereen het op zijn eigen manier doet, uit liefde voor zijn kind.

10. Consequent zijn

We weten het allemaal: consequent zijn en één lijn trekken is het beste voor je kind. Maar als hij al drie uur aan je hoofd zeurt om de iPad, kan het knap lastig zijn om voet bij stuk te houden. Ach, je doet tenminste je best, toch?

Fabulous mama altijd als eerste op je deurmat? Abonneer je nu en profiteer van de aanbiedingen!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.