Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Onderzoek

Onderzoek Monopoly: 81% van de Nederlandse gezinnen maakt ruzie tijdens Monopoly (en dat is goed nieuws!)

“Geen acht!” Een kus op de dubbelstenen, ze rollen uit je hand… en natuurlijk, je gooit acht. Je pion landt recht op de Kalverstraat, waar al je zuurverdiende Monopoly-geld in rook opgaat aan een hotelovernachting. Jij kan er vast om lachen, maar bij kinderen komt zo’n gebeurtenis soms binnen als een mokerslag. Dit soort spelmomenten leidt bij een groot deel van de Nederlandse gezinnen tot ruzie. Dat blijkt ook wel uit het onderzoek van Monopoly*: 81% van de Nederlandse ouders geeft daarin aan dat ze wel eens ruzie zien ontstaan tijdens een potje Monopoly, waarbij een kwart dat zelfs vaak of altijd meemaakt. Op zich geen pretje, maar volgens pedagoge Krista Okma halen kinderen daar gelukkig ook goede dingen uit: ze kunnen door ruzies juist leren om gevoelens te uiten, grenzen aan te geven en naar oplossingen te zoeken.

Onderzoek Monopoly: 81% van de Nederlandse gezinnen maakt ruzie tijdens Monopoly (en dat is goed nieuws!)

  • Onderzoek onder ouders met kinderen tussen 8 en 12 jaar laat zien dat ruzie tijdens Monopoly eerder regel dan uitzondering is
  • Volgens pedagoge Krista Okma grijpen ouders bij ruzie vaak goedbedoeld in, maar ontnemen ze zo leerkansen voor kinderen
  • Hoewel ze liever de rust bewaren tijdens een spel, ziet 54% van de Nederlandse ouders wel in dat hun kleintjes groeien van het ruziemaken

Twee kanten van ruziemaken

Het is geen verrassing dat ruzie tijdens een potje Monopoly veel voorkomt, aangezien het bordspel bij de meeste gezinnen (66%) erg competitief wordt gespeeld, waardoor er soms zelfs wel eens letterlijk een bord door de kamer vliegt. Als er frustraties ontstaan, kan de sfeer snel omslaan: dat kan bij sommige kinderen zo’n impact hebben, dat er dagenlang een donkere wolk bij hen blijft hangen (16%). Meer dan een kwart (27%) zegt daarom dat er na het spel vaak of altijd gesproken moet worden over wat er is gebeurd. Dit laatste is soms best lastig, zegt Okma, maar wel een goed voorbeeld van een groeikans: ruziemaken, discussies voeren en ook het praten erna zijn volgens haar juist stimulerende, leerzame ervaringen.

Pedagoge Krista Okma: “Voor jonge kinderen zijn spellen als Monopoly een zeer serieuze zaak: daardoor laten ze zich snel meeslepen door wat er tijdens het spel gebeurt. Als hierdoor ruzie ontstaat, is het belangrijk dat ouders meehelpen waar nodig in de discussie, maar het conflict niet direct in de kiem smoren. Ruziemaken leert een kind bijvoorbeeld om negatieve gevoelens te uiten, grenzen aan te geven, voor zichzelf op te komen en zich in een ander te verplaatsen. Ook kan ruzie een mooie aanleiding zijn om naderhand met een kind verder te spreken over competitie en het belang van winnen. Daarmee kan je je kind helpen om gebeurtenissen in een spelletje te relativeren, zodat ze hun emoties beter kunnen beheersen.”

Onderzoek

Stimuleren en controle houden

Ondanks de positieve effecten die ruziemaken op kinderen kan hebben, blijft het natuurlijk fijn om de sfeer er zo veel mogelijk in te houden tijdens een potje Monopoly. Daarom is het volgens Okma ook erg belangrijk om kinderen tijdens het spel te stimuleren als ze plezier hebben. “Leg de nadruk bijvoorbeeld niet op winnen, maar laat zien dat je waardeert hoe fijn ze spelen. Geef complimenten als ze enthousiast hun pion verplaatsen of gedreven onderhandelen. Leg ook samen duidelijke spelregels voor iedereen vast: Je kind voelt zich dan ook serieus genomen als onderdeel van het gezin, wat zelfvertrouwen opwekt.”

Mocht er toch ruzie de kop op steken, dan is het volgens Okma slim om direct het gedrag te benoemen en kinderen een lesje te geven van hoe je het hoofd koel houdt. “Maar,” zegt Okma, “gaat het er echt te wild aan toe, dan kan je je kind het beste even laten afkoelen. Daarna kan je verder spelen en je kind een complimentje geven zodra het weer goed gaat. Op een later moment kan je alsnog een dieper gesprek aangaan. Zorg ervoor dat je de dag in elk geval als gezin op een positieve manier afsluit, bijvoorbeeld door samen iets lekkers te eten of iets leuks te doen.”

De makers van Monopoly zijn het unaniem eens dat de gevoelens die het spel losmaakt en de positieve lessen die kinderen daaruit leren, iets zijn om te vieren en niet om te vrezen. Vandaar dat Monopoly een ode brengt aan de kleine driftkopjes van Nederland en Vlaanderen, waarbij door middel van een fotoreportage de – voor ieder gezin heel herkenbare – emoties van kinderen in de klassieke Monopoly-straten in de spotlights staan.

*Kwantitatief onderzoek uitgevoerd in Nederland en België bij 1000 respondenten met kinderen tussen 8 en 12 jaar, in augustus 2022.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.