Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Hoe overleef ik… al die opvoedexperts in mijn omgeving

Een speen geven is een doodzonde. Een beetje goede moeder geeft borstvoeding. En van te veel aandacht krijg je een verwende baby. Heb jij ook opvoedgoeroes in je omgeving die precies weten hoe het hoort? Eva weet hoe je ze vriendelijk doch vastberaden de mond snoert.

Mijn buurvrouw is dokter Spock. Mijn nicht is babyfluisteraar. En mijn collega is de Supernanny. Nee, niet echt natuurlijk. Maar als je ze soms hoort praten, zou je denken dat ze een universitair diploma hebben in kinderverzorging en opvoeden. Ze weten alles:

  • of je je baby nou wel of niet mag laten huilen
  • wat je precies moet doen bij driftbuien
  • hoe je je kind gezellig houdt bij familieverjaardagen
  • wanneer je peuter (of dreumes) zindelijk hoort te zijn

En ga zo nog maar even door. Maar zal ik je een geheimpje vertellen? Zij doen ook maar wat! Alle ouders doen namelijk maar wat. In die zin dat ze hun kind grootbrengen zoals het hen goeddunkt. Er zijn geen regels, er is geen handleiding of instructieboek. Toch hebben sommige vaders en moeders er een handje van om hun mening over opvoeden als de absolute waarheid te brengen. En dat kan behoorlijk intimiderend zijn als je een (nieuwe) vader of moeder met de bijbehorende onzekerheden bent.

Vertrouw op jezelf

Het begint vaak al als je zwanger bent: “Wauw, wat een grote buik! Je moet niet écht voor twee eten, hoor!” “Doe je zwangerschapsyoga? Hypnobirthing is veel beter.” “Blijf je wel bewegen? Je moet elke dag minstens een uur lopen!” “Wat, ga je drie maanden na de bevalling weer aan het werk? En de baby naar de opvang? Dat is echt heel zielig!” “O, je kind gaat naar beide oma’s? Wat onrustig voor zo’n kleintje.” En al die – ongetwijfeld goedbedoelde – dogma’s die over je zwangere buik uitgestrooid worden, die blijven na de geboorte dus vrolijk komen. In het kwadraat. Want er zijn altijd mensen die denken dat zij het allemaal heel goed weten. En dat wat voor hen en hun kinderen werkt, ook de ideale manier is voor de rest van de wereld. Het klinkt onschuldig, maar het kan behoorlijk gekmakend zijn.

Televisieredacteur Shirley (28) is moeder van Sienna (4 maanden) en ergert zich kapot aan al het advies: “Hoeveel mensen wel niet in je kinderwagen kijken en je bij een huiltje meteen weten te vertellen wat je moet doen. Laatst was ik met mijn dochtertje op een verjaardag. Toen ze ging huilen, nam ik haar even mee naar de slaapkamer om haar rustig te troosten. Komt er een kennis van mijn zusje binnen: ‘Je moet niet hier gaan zitten hoor, je moet haar juist aan de drukte laten wennen.’ Terwijl ik weet dat ze daar helemaal overprikkeld raakt. Ik bedoel: ze is amper een paar maanden oud! ‘Je voedt haar verkeerd op,’ zei die vrouw vervolgens letterlijk. Ongelofelijk! Ik heb haar toen een dodelijke blik gegeven, waardoor ze de rest van de middag uit mijn buurt bleef. Wie denkt ze wel dat ze is? En toch blijft haar commentaar door mijn hoofd spoken. Doe ik het wel goed?” Mijn antwoord aan Shirley is: ja, je doet het goed! En daar moeten alle ouders in geloven. Daarom deel ik wat van mijn wijsheden met je. Niet om je te vertellen hoe het moet, maar om je te helpen op jezelf te vertrouwen.

Het volledige artikel lees je in de nieuwste Fabulous Mama 4-2020. Koop hem in de winkel of bestel deze hier.

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine dan op Instagram of op Facebook!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.