Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Kind gaat voor het eerst naar de tandarts

Voor het eerst naar de tandarts? Zo pak je dat aan!

Voor het eerst naar de tandarts met je kind is voor jullie allebei een spannend moment. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om het wat makkelijker te maken. Een bezoekje aan de tandarts is immers belangrijk voor de gezondheid van je kleine. Met deze tips komt het helemaal goed.

Wanneer voor het eerst naar de tandarts?

Tandartsen adviseren om je kind vanaf ongeveer 2 jaar mee te nemen als je zelf op controle komt. Zo kan hij vast wennen aan de omgeving van de praktijk. Daarnaast leert hij wat een tandarts doet. Daarna mag je kind zelf een keer op controle komen. Hierbij zal er nog weinig spannends gebeuren.

Waar kijkt de tandarts naar?

Bij de eerste controles zal je tandarts nog weinig doen. Hij kijkt even in de mond van je kind en telt het aantal tandjes. Daarnaast is er een controle op beschadigingen of tekenen van slechte mondverzorging. Na de controle krijg je nog wat voorlichting en tips mee van de tandarts, om het gebit van je kind zo goed mogelijk te verzorgen.

Kosten tandarts kind

Voor kinderen onder de 18 jaar worden tandartskosten doorgaans vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft hier geen eigen risico voor te gebruiken. Als je kind wat ouder is en een beugel nodig heeft, kan het lonen om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Tips voor de eerste keer naar de tandarts

Een goede tandhygiëne kan allerlei ziekten voorkomen, van darmklachten tot een hartontsteking. Regelmatig je gebit laten controleren zorgt ervoor dat eventuele problemen snel kunnen worden opgelost. Zo voorkom je ergere behandelingen. Met de volgende tips gaat je kind met een gerust hart mee naar de tandarts:

  • Wees ontspannen. Ben je zelf erg bang voor de tandarts? Dan kan iemand anders misschien beter meegaan. Je kind voelt jouw spanning aan en kan hierdoor zelf angstig worden. Probeer dus ontspannen te zijn als je met je kind bij de tandarts zit.
  • Wees eerlijk. Probeer je kind eerlijk te vertellen wat er gaat gebeuren. Ook als hij behandeld moet worden en het mogelijk pijn zal doen.
  • Bereid je kind voor. Vertel een paar dagen van tevoren al dat jullie naar de tandarts gaan. Leg ook uit wat er daar gebeurt, of lees een boekje over dit onderwerp. Zo voelt de situatie minder ‘nieuw’ en spannend aan.
  • Kies voor een kindertandarts. Er bestaan tandartsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van kleine patiëntjes. Merk je dat je kind het erg spannend vindt? Dan kan het helpen om op zoek te gaan naar een kindertandarts in jouw buurt.
  • Beloon je kind. Is het bezoek achter de rug? Dan is het tijd voor een beloning! Snoep is waarschijnlijk niet het beste idee. Onze tip: zoek samen een stoere nieuwe tandenborstel uit als cadeautje. Iets anders leuks kan natuurlijk ook.
cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.