Bitcoins sparen voor je kinderen: hieraan moet je denken
Ouders kunnen op verschillende manieren voor hun kinderen sparen, maar spaarrekeningen zijn allesbehalve interessant. De rente is namelijk heel laag. Investeren in aandelen en obligaties is dan ook een beter idee. Hetzelfde kunnen we zeggen over een verantwoorde investering in een of meerdere cryptomunten.
Een mooi bitcoinspaarpotje opbouwen voor je kind
Voor ouders die vanaf de geboorte sparen voor hun kind, bijvoorbeeld om hem of haar te steunen bij de latere aankoop van een woning, is beleggen altijd een goed idee. We denken dan bijvoorbeeld aan gespreid beleggen via een beleggingsfonds, maar in een goede beleggingsportefeuille mogen ook risicovollere beleggingen aanwezig zijn. Als jij tien jaar geleden een bitcoinrekening voor je kind had geopend, was je kind nu wellicht al een multimiljonair. Het staat niet vast dat soortgelijke winsten in de toekomst te behalen zijn, maar het is zeker geen slecht idee om een cryptomunt als bitcoin te kopen.
Goed nadenken over je investering
Hoeveel je in crypto moet investeren en welke crypto voor jou geschikt zijn, moet je voor jezelf uitmaken. We raden aan om je goed in te lezen en je te verdiepen in verschillende cryptomunten, net zoals je het zou doen als je aandelen zou kopen. Koop natuurlijk enkel cryptomunten waarin je zelf gelooft.
Het aandeel van cryptomunten in de totale beleggingsportefeuille is afhankelijk van hoeveel risico je wil lopen. Hoe dan ook raden experts aan om zeker niet te overdrijven. De aanbeveling is meestal om niet meer dan vijf procent van de beleggingsportefeuille naar dergelijke risicovolle investeringen te laten gaan. Spaar je elke maand vijftig euro tot je kind achttien jaar is, dan zal je op het einde van de rit 10.800 euro gespaard hebben. Daarvan zal je niet meer dan vijf procent of 540 euro in cryptomunten investeren.
Langdurig en veilig opslaan van cryptomunten
Een andere vraag die je je moet stellen, is hoe je de cryptomunten zal opslaan. Een offline wallet op je computer is geen goed idee, want de komende achttien jaar zal je je computer wellicht talloze keren vervangen. Een online aanbieder is een optie. Maar kies dan wel voor een aanbieder die kan garanderen dat je je cryptomunten niet kwijt bent als hij op de fles gaat, bijvoorbeeld omdat je tegoeden onder een aparte stichting worden ondergebracht.
Een van de beste en veiligste oplossingen is de cryptomunten opslaan op een hardwarematige wallet die je in een veilige kluis bewaart. Hierbij genereer je een wachtwoord van 24 woorden die je als private key gebruikt, koppel je de wallet aan een bitcoinadres en zet je de cryptomunten over. Op de achttiende verjaardag van je kind geef je zowel de wallet als de 24 woorden aan je kind. Hopelijk zijn die enkele honderden euro’s dan al miljoenen geworden.
Houd er rekening mee dat als je zelfs maar een letter vergeet, je de toegang tot je bitcoins kwijt bent. Bewaar het wachtwoord dus goed en denk eraan om je digitale erfenis goed te regelen. Je weet maar nooit dat er de komende jaren iets met je gebeurt. Laat deze 24 woorden daarom opnemen in jouw testament. In zo’n testament kan je bijvoorbeeld ook alvast een voogd aanstellen. Een testament opstellen is dan ook altijd aan te raden.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.