Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zussen bespreken voogdij regelen met elkaar

Voogdij regelen: hoe kies je een voogd voor je kindje?

Het is niet makkelijk om erover na te denken: wie moet er voor je kind zorgen als er iets met jou gebeurt? Toch is het verstandig om zelf de voogdij te regelen. Maak je geen keuze, dan bepaalt de rechter namelijk wie de wettelijke voogd wordt als er iets met jou en je eventuele partner gebeurt.

Wat is een voogd?

Een voogd krijgt het gezag over een minderjarig kind als beide ouders overlijden of niet in staat zijn het gezag te voeren. Hij of zij neemt dus eigenlijk de rol van een ouder over. Daarnaast is de voogd verantwoordelijk voor het vermogensbeheer van je kind. Hiermee neemt een voogd een belangrijke plek in het leven van je kleine in. De voogdij regelen is dus een belangrijke taak, hoe emotioneel dit ook is.

Hoe kan je de voogdij regelen?

Er zijn twee manieren waarop je duidelijk kan maken wie jij als voogd aanwijst. Beide manieren zijn rechtsgeldig en wegen even zwaar. Het maakt dus niet uit welke weg je kiest. Een rechter houdt alleen rekening met de meest recente wijzigingen die jij hebt aangebracht.

Voogd benoemen in testament

In je testament kan je aangeven wie de voogdij over je kinderen krijgt. Dit doe je bij de notaris. Daarnaast kan je specifieke wensen voor de opvoeding en de zorg van je kind aangeven. Je kan je wensen voor al je kinderen in een testament vastleggen.

Je kan alleen een voogd benoemen in je testament als je ouderlijk gezag hebt over je kind. Als moeder heb je dit doorgaans automatisch. Vaders en co-moeders krijgen dit alleen als ze met de moeder zijn getrouwd, geregistreerd partner van de moeder zijn, of het kind hebben erkend. Elke ouder met gezag kan afzonderlijk een testament opstellen en een voogd aanwijzen. De rechter kiest uiteindelijk wie dan het voogdijschap krijgt.

Voogd benoemen in gezagsregister

Als je geen testament hebt, kan je de voogdij regelen bij de rechtbank. Dit kan per post of digitaal. In het register kan je per kind één of twee voogden aanwijzen. Je kan ook aangeven of deze samen of apart van elkaar voor je kind zullen zorgen.

Ook hier geldt dat beide ouders los van elkaar voogden kunnen aanwijzen. Voor ieder kind moet je een ander formulier invullen. Houd er rekening mee dat het gezagsregister openbaar is voor iedereen. Als je niet wil dat iemand kan zien wie de voogdij krijgt over jouw kinderen, is het dus verstandig om voor een testament te kiezen.

Hoe kies je een voogd?

Het belangrijkste bij het kiezen van een voogd is natuurlijk dat je iemand vertrouwt. Hopelijk is het nooit nodig, maar er is een kans dat deze persoon jouw kind voor een deel zal opvoeden. Kies dus iemand met wie je op een lijn zit, die je deze verantwoordelijkheid toevertrouwt.

Het is ook verstandig om rekening met de financiële gevolgen van het voogdijschap te houden. Een kind opvoeden is behoorlijk duur. Bedenk dus goed of jouw beoogde voogd die extra financiële last kan dragen. Goed overleg is daarbij het belangrijkst. Communiceer helder met degene die je wil aanwijzen en blijf dit ook naderhand doen.

Daarnaast zijn er nog een aantal wettelijke aspecten waar je rekening mee moet houden:

  • Een voogd moet meerderjarig zijn
  • Je mag geen voogd aanwijzen met een geestelijke stoornis
  • Iemand die onder curatele staat, kan geen voogd zijn
  • Je moet per kind een voogd aanwijzen
  • Je mag maximaal twee voogden en één reserve-voogd aanwijzen per kind

Voogdijschap weigeren of aanvaarden

Een voogd mag het voogdijschap altijd weigeren, zelfs op het laatste moment. Als jullie komen te overlijden, moet hij of zij hiervoor een bereidheidsverklaring afgeven bij de rechtbank. Gebeurt dit niet, dan benoemt de rechter een voogd. Het is ook mogelijk dat de voogd ervoor kiest om iemand anders aan de wijzen.

Meer informatie vind je in dit artikel >>

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.