Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

1 op de 4 play doh

1 op 4 Nederlandse ouders niet blij wanneer kind een te fantasierijke knutselcreatie maakt

Meer thuiszitten tijdens de coronacrisis betekent voor kinderen: meer knutselen! Dat blijkt uit recent onderzoek van Play-Doh, onderdeel van speelgoedfabrikant Hasbro. Het onderzoek vond plaats onder meer dan achthonderd Nederlandse ouders met kinderen in de leeftijdscategorie van drie tot zeven.

1 op 4 Nederlandse ouders niet blij wanneer kind een te fantasierijke knutselcreatie maakt

Een derde van die ouders bevestigde dat de coronacrisis de knutselwoede bij hun kids heeft gestimuleerd: een op de drie kinderen is volgens hun ouders gemiddeld zelfs meer dan een uur per dag druk met knutselen. Maar hoeveel plezier kinderen er ook aan beleven, ouders hebben soms moeite om te blijven glimlachen als ze hun kind weer bezig zien.

Voor de meeste ouders is de creatieve ontwikkeling van hun kind minstens even belangrijk als de ontwikkeling op cognitief vlak. Toch blokkeren veel ouders – vaak onbewust – die creatieve ontwikkeling tijdens het spelen. Misschien herken je het wel: zit je kind lekker te kleien, ga jij ze helpen om die olifant toch zoveel mogelijk op een olifant te laten lijken.

Maak je geen zorgen, je bent daar niet alleen in, gebleken is dat veel ouders het liefst zien dat hun kind iets realistisch maakt, of zelfs zelf het eindresultaat willen bepalen. Maar niet alleen vormt dit een blokkade voor de creativiteit van je kind, het zorgt er ook voor dat hij/zij zich niet volledig kan ontwikkelen op sociaal, emotioneel, intellectueel én zelfs fysiek vlak.

Neem een kijkje in de verbeelding van je kind met Play-Doh

Spelen met Play-Doh is voor kinderen een hele goede manier om hun fantasie te laten spreken. Kleien stimuleert de creatieve ontwikkeling, prikkelt de fantasie, en wat nog mooier is: het geeft je als ouder de kans om een glimp op te vangen van hun echte leefwereld. Maar dan moet je ze wél alle ruimte te geven om te maken wat ze willen. Een alien die op een donut de ruimte in schiet, magische verrekijkers, kleurrijke fantasiewezens – door te kijken naar hoe je kind knutselt, kom je dichter bij zijn/haar wereld. Dus de volgende keer dat je lekker samen zit te kleien en te keuvelen: niet te veel mee bemoeien, stel liever vragen. Wie weet leer je nieuwe dingen over je kind – en wat maakt een olifant die eruit ziet als een konijn dan nog uit?

Zin om een kijkje in de fantasie van jouw kind te nemen? Doe dan dit speelgoed van Play-Doh in hun schoen en ga samen spelen deze winter!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Play-Doh

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.