Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
thuis bevalling

Kleintje op komst? De voordelen van thuis bevallen

Met een kleintje op komst, gaat je leven er ineens heel anders uitzien. Tegelijk met je buik groeit ook het lijstje aan regelzaken. Er komt heel wat kijken bij een zwangerschap. Verloskundige, kraamhulp, babyuitzet en… de bevalling. Waar je wil bevallen, is vaak een hele persoonlijke keuze. Veel vrouwen kiezen bewust voor een thuisbevalling. Waarom is dat precies?

Tja, de bevalling is waarschijnlijk niet het onderdeel waar je het meeste naar uitkijkt. Des te belangrijker dat je kiest voor een bevalling die bij je past. Als de medische situatie het toelaat, kun je kiezen voor een thuisbevalling. Soms is de keuze er niet. Als er tijdens je zwangerschap of tijdens de bevalling complicaties optreden, moet je bevallen in het ziekenhuis.

Ook als je om andere redenen vooraf al een medische indicatie hebt, krijg je een ziekenhuisbevalling. Dat is niet meer dan logisch, de veiligheid van jou en de baby staan voorop. Mocht de situatie zich ertoe lenen, is het verstandig een zorgverzekering af te sluiten die past bij jouw situatie.

De voordelen van een thuisbevalling

Je kunt alleen thuis bevallen als je minimaal 37 weken zwanger bent en er geen medische reden is voor jou of je kindje om naar het ziekenhuis te moeten. De meeste bevallingen starten gewoon thuis. En dat heeft zo z’n voordelen voor zowel de mama als de baby:

  • Tijdens een thuisbevalling ben je in je eigen vertrouwde omgeving: je eigen bed, je eigen badkamer, je eigen spullen dicht bij de hand. Dat geeft veel vrouwen een fijn en ontspannen gevoel. Op het moment dat je je veilig en rustig voelt, maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. Endorfine dient als een natuurlijke pijnstiller. Met als gevolg: een soepelere bevalling.
  • De verloskundige komt naar jou toe. Je hoeft je dus niet te verplaatsen met weeën en kunt lekker in je eigen huis blijven. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen. Een schoon bed en klaar.
  • Bij een thuisbevalling is er minder kans op medische ingrepen, zoals weeënopwekkende middelen, een vacuümpomp en pijnstilling. In een ziekenhuis zijn deze middelen en methoden snel beschikbaar. Voor sommige vrouwen is dat juist een geruststellend idee, andere vrouwen willen de natuur meer z’n gang laten gaan.
  • Wil je toch pijnbestrijding, dan is er ook thuis steeds meer mogelijk. Ook de manieren waarop je wil bevallen – bijvoorbeeld in een bad – zijn zowel thuis als in het ziekenhuis beschikbaar.
  • Moeder en kind komen bij een thuisbevalling niet in aanraking met eventuele ziekenhuisbacteriën.

Tijdens de bevalling bepaalt de verloskundige of het noodzakelijk is dat je alsnog naar het ziekenhuis gaat. Houd er vooraf rekening mee dat dit alsnog kan gebeuren. In meer dan de helft van de gevallen eindigt een thuisbevalling alsnog in het ziekenhuis. Een onverwacht ritje naar het ziekenhuis is echter vaak geen reden tot grote paniek.

In de meeste gevallen kun je met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Als er toch sprake is van spoed, belt de verloskundige een ambulance. Daar is in slechts een paar procent van de bevallingen sprake van.

Wat kost een thuisbevalling?

De bevalling wordt volledig vergoed vanuit de basisdekking van je zorgverzekering. Dat geldt voor zowel een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling. Voor alle bevallingen geldt wel het eigen risico, ongeacht de locatie. Er is een uitzondering en dat is de ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie.

Je hebt namelijk ook de keuze om in het ziekenhuis te bevallen als het medisch gezien niet noodzakelijk is. Dan kies je voor een poliklinische bevalling. In een ziekenhuisomgeving kun je je prettiger en zekerder voelen, dus dat is een heel persoonlijke afweging. De kosten van een poliklinische bevalling worden slechts gedeeltelijk gedekt door de zorgverzekering. Je betaalt dus een deel zelf.

Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer: “Hoewel de bevalling vergoed wordt door je zorgverzekering, geldt dat niet voor alles in je zwangerschap. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het goed om alle kosten vooraf in kaart te brengen. Je kunt je aanvullend verzekeren voor verschillende zwangerschapskosten die niet vergoed worden in de basisverzekering.”

De aanvullende pakketten verschillen per verzekeraar. Als je specifieke wensen hebt, is het voor jou misschien zinvol om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en kies de verzekering die bij jou past.

Lees ook: Bevallingsverhaal; niet zonder slag of stoot

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama
magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.