Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Column Veerle; de speen

De speen

Veerle van Dijk, 26 jaar oud, woont in Amsterdam en oppassen is al ruim 14 jaar mijn grootste hobby, naast mijn fulltimebaan bij een online zorginstelling doe ik oppassen er nog altijd naast.

Meestal benoem ik het al zodra ik begin met oppassen bij een nieuw gezin; ik heb een zware allergie voor spenen. Vooral overdag, spenen zijn voor in bed of om te troosten. Uitzondering voor baby’s. Het is natuurlijk als ouder super moeilijk om te zorgen dat je kindje van twee geen speen meer krijgt, maar duidelijkheid is de key.

Daarom ben ik eigenlijk vanaf het begin best streng en vraag ik altijd aan de ouders of ik het proces van het loskomen van de speen mag voorzetten. Vanaf Het eerste moment zeg ik dan ook tegen de peuter:” Speentjes zijn voor baby’s en als je hem echt even wilt dan doen wij dat alleen in je bedje.” Vaak is dat de sleutel, wees duidelijk en eerlijk naar je kindje. Wanneer mag zij of hij de speen wel en wanneer niet?

‘De speen is om te troosten en om mee te slapen’

Voor moeders is het vaak wel moeilijk, want je wilt niet dat je kindje huilt, zeurt, piept of miept. De makkelijkste oplossing is dan ook….. hup speen erin, maar eigenlijk heb je uiteindelijk jezelf ermee want ja, hoe kom je weer van die speen af? Ik kom het vaak tegen en krijg vaak genoeg de vraag:” Zij/hij praat nog wel slecht he?” of “Hoe vind jij dat hij/zij praat?” Ik ben dan altijd eerlijk en kindjes die na hun eerste levensjaar hun speen nog regelmatig overdag in hebben praten vaak slechter en hebben een achterstand in hun spraak ontwikkeling.

Ik probeer altijd vanaf het begin duidelijk te zijn tegen de kindjes, maar ook tegen de ouders. Ik pak eigenlijk altijd de speen af en leg rustig uit hoe oud ze ook zijn dat wij de speen in bed leggen en dat als hij of zij vanavond gaat slapen de speen weer in mag. Wat dan het gekke meestal is, is dat zij daar altijd mee akkoord gaan en het prima vinden.

Ik heb een vriendin en zij werkt bij een kinderdagverblijf in Amsterdam. Wij kletsen vaak over verschillende onderwerpen en dan komt de speen ook altijd wel even aan bod. Op de kinderopvang mogen de kinderen de speen ook nooit in en hebben zij er soms een speciaal bakje voor.

Het is ook heel mooi om te zien hoe goed kinderen proberen te praten wanneer zij geen speen in hebben en dat kindjes ze soms niet eens missen.

‘Rust, regelmaat, duidelijkheid en voorlezen’

Rust, regelmaat en duidelijkheid de drie sleutels om van de speen af te komen. Het zijn de eerste stappen om te zorgen dat de speen in bed blijft. Wanneer je er genoeg aandacht aan besteedt dat de speen echt alleen in bed hoort bij een moment van ontspanning.

Bijvoorbeeld dat op het grote bed de speen erbij mag, voor het moment dat je kindje gaat slapen. Het is erg belangrijk om de dag af te sluiten met een rust momentje. Ik herken dit van mijzelf van vroeger: een moment van rust voor ik naar bed moest. Ik zat op de rand van het grote bed van mijn ouders en dan gingen zij altijd een boekje voorlezen. Dit begon al toen ik 1 jaar oud was. Laat kinderen meepraten en vraag bijvoorbeeld welke dieren zij zien in het boek.

Dit soort momenten kan je natuurlijk overdag ook inplannen. Het praten en vragen aan je kindjes welke voorwerpen of dingen zij zien, of welke geluid dieren maken. Dit helpt ze onwijs in hun spraak ontwikkeling, maar ook in de prikkel om te willen praten en uit te willen leggen wat ze bedoelen.

Liefs Veerle

@veer_vandijk

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Cover 4-2024 FabMam

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.