Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

1000

Waarom zijn de eerste 1000 dagen van je kindje zo belangrijk?

Heb je wel eens van de ‘eerste 1000 dagen’ van je kindje gehoord? Dit is de periode vanaf de start van de zwangerschap tot de leeftijd van 2 jaar. Kindervoedingscoach Dr. Femke van Mama Deli legt uit waarom deze allereerste dagen zo cruciaal zijn.

Waarom zijn de eerste 1000 dagen van je kindje zo belangrijk?

Tijdens de eerste 1000 dagen van je kindje gebeurt er ongelofelijk veel. Zo worden alle organen van je kleintje gevormd en verder ontwikkeld. Het immuunsysteem wordt opgebouwd. Je kindje leert allerlei motorische ontwikkelingen zoals drinken, eten, kruipen, lopen en praten. En kijk eens naar hoe hard je spruit in deze periode groeit!

De eerste 1000 dagen zijn dan ook écht bepalend voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind op de lange termijn.

Wist je dat jij als ouder veel invloed hebt op hoe die eerste 1000 dagen verlopen?

Zo doet het er bijvoorbeeld toe wat je als moeder eet tijdens de zwangerschap. Het is vooral belangrijk om in deze periode voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Voedingsstoffentekorten worden namelijk gelinkt aan het ontwikkelen van chronische ziekten op latere leeftijd van je kind. Eet daarom lekker veel groente tijdens je zwangerschap en vul dit aan met fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden.

Wist je ook dat je kind al in het eerste trimester van je zwangerschap smaakreceptoren ontwikkelt? Ingrediënten die je tijdens je zwangerschap eet, blijken dan ook vaker geaccepteerd te worden zodra je kindje leert eten. Zeer gevarieerd en gezond eten tijdens je zwangerschap helpt dus echt om van je kindje een lekker en gezond smulpaapje te maken!

Ook als je kind geboren is, blijft gevarieerd en gezond eten belangrijk. Eetgewoontes die je jouw kind tijdens de eerste 1000 dagen aanleert, leggen namelijk bewezen dé basis voor het voedingspatroon van later.

Het mag duidelijk zijn: als het om de ontwikkeling en gezondheid van je kind gaat, is een goed begin veel meer dan het halve werk. Zorg dus goed voor jezelf en je kleintje in deze mooie en bijzondere periode!

1000 Dr. Femke

Dr. Femke is gezondheidswetenschapper, kindervoedingscoach en mama van Issy & Samuel (3 & 5 jaar). Met haar expertise in gezonde kindervoeding adviseert ze Mama Deli op het gebied van productontwikkeling en schrijft ze o.a. blogs voor op hun website. De komende weken zullen ook wij de adviezen van Dr. Femke met jou delen. Wil je meer over dit onderwerp lezen? Bekijk de blogs over gezonde babyvoeding van Dr. Femke op mamadeli.nl.

Heb jij ook een vraag voor Dr. Femke? Mail dan gerust naar drfemke@mamadeli.nl. Zij helpt jou als ouder graag op weg.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mama Deli. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.