Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Misofonie: ‘Meestal liep ze voor het toetje van tafel’

Gepubliceerd op: 24 mei 2024

De vijftienjarige dochter van Felien (42) heeft misofonie: een extreme afkeer van bepaalde geluiden, voornamelijk slurpen, kauwen en slikken. “We eten sinds een jaar bij de televisie zodat Marije onze eetgeluiden niet hoort…”
Tekst: Anne Bakker | Beeld: Unsplash.com

 “Aan tafel eten met het hele gezin gaat niet meer. Marije heeft een hyperfocus op eetgeluiden en raakt helemaal gefrustreerd en woest als ze ons hoort eten. Vorig jaar kwam het tot een hoogtepunt, een uitbarsting. We zaten aan tafel en Marije draaide helemaal door. Ze begon te schreeuwen en te huilen dat ze gek werd van onze eetgeluiden en dat niemand begreep hoe het voor haar was. Die avond hebben we op internet gezocht naar ‘gek worden van geluiden’ en vonden we de aandoening misofonie. 

Misofonie komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘haat voor geluid’. Mensen met misofonie ervaren extreme woede en walging bij het horen van bepaalde, repetitieve geluiden. Vaak gaat het om mond- en keelgeluiden zoals smakken, slikken, zwaar ademhalen en kuchen. Maar afkeer van herhalende geluiden zoals neus ophalen, meefluiten met muziek, neuriën, tikken op een toetsenbord en klikken met een balpen komen ook voor. 

Hoe het precies werkt en waarom iemand er last van krijgt is nog niet bekend, want misofonie is een relatief nieuwe diagnose. Onderzoekers weten wel dat het een neurologische (psychiatrische) aandoening is die meestal ontstaat aan het begin van de puberteit en dat het komt doordat er in het brein een verkeerde koppeling gemaakt wordt tussen bepaalde geluiden en negatieve gevoelens. Ongeveer een half procent van de Nederlanders heeft er last van, maar de groep groeit.”

Triggers

“Bij Marije begon het rond haar twaalfde. Aan tafel zei ze steeds vaker dat we moesten ophouden met smakken en als we iets lekkers bij de thee namen, liep ze meestal weg. Ik dacht eerst aan een eetstoornis, maar ze at gewoon. Vooral mijn man, Marijes stiefvader, kreeg ervanlangs. Ze ergerde zich mateloos aan hem en vond dat hij ‘at als een varken’. Er ging geen maaltijd voorbij zonder ruzie. Meestal liep ze al voor het toetje weg van tafel. Inmiddels weet ik dat toetjes een enorme trigger zijn voor Marije. Het geluid van de lepel tegen het bakje gevolgd door het geslurp van de mond, is voor haar ondraaglijk…

Verder lezen? Dat kan in Fabulous Mama editie 1-2024, deze bestel je hier.

Meer over misofonie
Vereniging Misofonie verenigingmisofonie.nl
Lotgenotengroep facebook.com/misofonie

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous Mama editie nov2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.