Het is nooit te vroeg om kinderen te leren hoe ze verstandig met geld kunnen omgaan. Op een jonge leeftijd draait het vooral om het op een speelse manier introduceren van basisprincipes zoals sparen, uitgeven en de waarde van geld. Hier zijn enkele praktische tips om je kind bewust te maken van geld in deze belangrijke fase.
Peuters en kleuters (2-5 jaar)
Op deze leeftijd begint je kind nieuwsgierig te worden naar de wereld om hem/haar heen, dus ook nieuwsgierig naar geld. Je kunt ze eenvoudig betrekken door een spaarpot te geven en hen te laten helpen met kleine taken, zoals muntjes in de spaarpot doen. Laat ze zien hoe leuk het is om te sparen voor iets leuks, zoals een klein speeltje of iets lekkers. Dit helpt hen om te begrijpen dat geld sparen tijd kost, maar dat er een beloning aan het einde van de rit is.
Jonge schoolkinderen (6-8 jaar)
Vanaf deze leeftijd kunnen kinderen meer concrete lessen over geld leren. Zakgeld is een goede manier om ze verantwoordelijkheid te geven. Bespreek samen wat ze met hun geld kunnen doen: sparen, uitgeven of zelfs een deel aan een goed doel geven. Je kunt ook samen naar de winkel gaan en laten zien hoeveel dingen kosten, zodat ze een idee krijgen van de waarde van geld. Door hen keuzes te laten maken (bijvoorbeeld: “Wil je nu snoep kopen of sparen voor dat leuke speelgoed?”) leren ze prioriteiten stellen.
Kinderen leren het best door te doen. Maak het proces leuk en interactief en je zult zien dat je kind al vroeg waardevolle lessen over geld meekrijgt!