Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Taboemoeder: ‘Mijn vriend weet niet hoe diep ik in de schulden zit’

Annemarie (31): Toen ik in verwachting was van mijn dochtertje, had mijn vriend een ontzettend drukke periode op zijn werk. Bovendien werd zijn vader ernstig ziek, waardoor hij ook in zijn vrije tijd constant in touw was.

Het kopen van de baby-uitzet kwam dus grotendeels op mij neer. Ik had een moeilijke zwangerschap, met al snel zo’n erge bekkeninstabiliteit dat ik thuis kwam te zitten. Ik was toen pas 21 weken zwanger, dus plotseling had ik maandenlang helemaal niks te doen.

Op de donkerste momenten dacht ik er zelfs over om overal maar gewoon een einde aan te maken.

Ik kwam in een negatieve spiraal terecht. De ziekte van mijn schoonvader greep me erg aan en het werkeloos thuis zitten greep me naar de keel. Daarnaast maakte ik me enorm zorgen over de zwangerschap. Voor mijn dochtertje er was, had ik namelijk al twee miskramen gehad.

Het lukte me niet goed om met anderen over mijn zorgen te praten. Mijn vriend had het zelf ook heel moeilijk en mijn vriendinnen hadden het ook allemaal druk. Langzaam raakte ik steeds verder in een depressie. Op de donkerste momenten dacht ik er zelfs over om overal maar gewoon een einde aan te maken.

Alles wat ik nodig had om weer van mijn zwangerschap te genieten en vooruit te kijken lag binnen handbereik.

En toen ontdekte ik online winkelen. Met één druk op de knop kon ik alles bestellen wat ik maar wilde, en dan werd de volgende dag – helemaal speciaal voor mij – een cadeautje aan de deur afgeleverd. Allemaal zonder mijn bed uit te hoeven!

Natuurlijk had ik al weleens eerder iets besteld via een webwinkel, maar dit gevoel was nieuw voor mij. De mooiste babyspulletjes, de hipste zwangerschapskleding, alles wat ik nodig had om weer van mijn zwangerschap te genieten en vooruit te kijken lag binnen handbereik.

Tegen de tijd dat de bevalling in zich kwam, had mijn dochter al een uitgebreidere garderobe dan de meeste filmsterren.

Dat mijn spaargeld wel erg snel slonk, dat boeide me nauwelijks. De mogelijkheid om achteraf te betalen en twee verschillende creditcards gaven me het gevoel dat ik alles nog gewoon onder controle had. Tegen mijn vriend begon ik te liegen: zogenaamd kwamen de meeste dingen voor een koopje van Marktplaats.

In werkelijkheid gaf ik duizenden euro’s uit aan gloednieuwe en grotendeels onnodige spulletjes. Tegen de tijd dat de bevalling in zich kwam, had mijn dochter al een uitgebreidere garderobe dan de meeste filmsterren. En dat terwijl ik nog niet eens zeker wist welke maat ze had.

Er gaat een dag komen dat mijn vriend eerder bij de post is dan ik.

Inmiddels is mijn dochtertje bijna 1 jaar oud. Mijn schoonvader is wonderbaarlijk goed hersteld en mijn vriend heeft het wat rustiger op zijn werk. Het gaat goed met ons: we zijn gezond, gelukkig en vol liefde. Ik ben weer volop aan het werk en voel me weer de oude.

Maar er is nog één grote donkere wolk boven dat gezinsgeluk: de enveloppen met aanmaningen die ik bij de brievenbus onderschep. Tot nu toe heb ik ze kunnen verstoppen voor mijn vriend, maar er gaat een dag komen dat hij eerder bij de post is dan ik.

Dan komt hij erachter dat ik ons bijna 15.000 euro in de schulden heb gestort, voor spullen die we nauwelijks gebruikt hebben. Ik probeer er nog niet over na te denken wat er dan gebeurt…

Abonneer je nu op fabulous mama en profiteer van mooie aanbiedingen!

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.