Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Grenzen stellen in je samengestelde gezin

Serena van Mil (37) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’. Ze is Bonusmama en Mama van Dymar (13) en Charlie-Fay (4), samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.

In een samengesteld gezin wikken en wegen we wat af. Als we het linksom goed willen doen, kwetsen we rechtsom iemand, en andersom. Wanneer je te maken hebt met zoveel belangrijke personen en belangen, kan het gebeuren dat er grenzen over gegaan worden. Niet zo gek dat dit jou veel stress en/of ongemak kan geven. De emoties en meningen vliegen je om de oren wat snel kan resulteren in confrontaties met je partner. In een samengesteld gezin is het daarom nodig dat iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Hierbij helpt het om naast goed te communiceren ook grenzen te stellen. Onze partners kunnen helaas nog geen gedachten lezen. Het is dus aan ons om het zo helder mogelijk uit te leggen. Het is een kunst om goed aan te geven wat het is waar je tegenaan loopt. Naast het goed doen voor de kinderen wil je er ook voor zorgen dat jullie als relatie de stress zoveel als mogelijk verminderen en kunnen genieten van jullie samengestelde gezin.

Het klinkt wellicht makkelijker dan het is daarom deel ik hier 8 tips om het gesprek te starten met je partner.

Met deze 8 tips ga jij het gesprek aan met je partner.

1.Wees duidelijk over hetgeen je dwarszit en waarom

Ik hoor het mijzelf regelmatig zeggen tegen mijn partner. ‘Je moet meer grenzen stellen richting de ex anders loopt ze over ons heen’. Of ‘je mag ook aangeven waar jouw grenzen liggen’. Maar wat betekent dat eigenlijk? Grenzen stellen is soms een vaag begrip en het kan voor hem iets anders betekenen dan voor mij. Ook de reden die ik heb voor de grens kan totaal verschillen van zijn idee hierover. Voordat er grenzen gesteld kunnen worden is het daarom belangrijk kenbaar te maken wat het is waar je tegenaan loopt. Daarom heb ik geleerd dat het belangrijk is om duidelijk te zijn over wat mij dwarszit, waarom het mij dwarszit en hoe ik mij erbij voel. De emoties en onzekerheden die bij het bonusmoederschap horen zijn gevoelens die vaak alleen een andere bonusmoeder écht kan begrijpen.

2.Bespreek met elkaar hoe jullie je samengesteld gezin op de langere termijn voor je zien;

Kun je samen met je partner kijken naar het grotere plaatje van hoe jullie je samengestelde gezin willen runnen? Hebben jullie zicht op hoe jullie momenteel omgaan met de stressoren in jullie leven en wat dit met jullie relatie doet? Vaak zie je dat de manier waarmee je nu omgaat met de stressoren zich voorzet in je toekomst. Is dat hoe jij, je relatie voor je ziet? Zo niet, dan is het tijd om aan de slag te gaan om jullie stressoren goed onder de loep te nemen en met elkaar te bespreken hoe je jullie samengestelde gezin voor je ziet. Vaak duwen we grenzen stellen voor ons uit omdat we geen zin hebben in confrontaties of conflicten. Het probleem is alleen dat dit je misschien helpt op kort termijn maar NIET op de langer termijn. Dus hoe eerder je begint des te beter.

3.Praat, om elkaar te begrijpen

Herken je dat, dat wanneer je in een confrontatie zit en je voornamelijk bezig bent om jouw partner te overtuigen hoe het is vanuit jouw perspectief en waarom dat de juiste weg is? Negen van de tien keer luisteren we niet naar wat de ander zegt maar proberen we onze eigen frustraties en richting over te brengen naar de ander. Met als gevolg dat we praten om onszelf te uitten en niet om elkaar te begrijpen. Wanneer we graag respect willen voor onze positie dan dienen we de ander ook met respect te behandelen. Luister ook naar hem.

Neem de tijd om te begrijpen waarom je partner een keus heeft gemaakt, geef hem de kans om uit te leggen wat maakt dat hij de dingen aanpakt zoals hij doet. En misschien lukt het je om beter te begrijpen en om zijn keuze te respecteren.

4.Leer te accepteren dat sommige dingen blijven terugkomen

De harde waarheid is dat er altijd onderwerpen zullen blijven terugkomen die voor jou lastig blijven om te accepteren. Zo zal de ex- partner altijd een onderdeel uit blijven maken van jullie leven. Zij/hij gaat niet weg.

Het doel is daarom dan om een gezonde manier te vinden om te leren omgaan met de extra stress die dit met zich meebrengt. Het is soms geven en nemen en het zal altijd een investering van je vragen.

Ook al stellen we grenzen, het leven brengt ons altijd nieuwe uitdagingen. Dit vraagt om grenzen te evalueren en te herzien indien dit nodig is.

Zo surf je jezelf soms over een kleine en soms over een grote golf en wie weet ontdek je ook dat het af en toe windstil kan zijn.

5.Vraag om wat empathie

De kunst van een goede relatie is om elkaar te zien met de emoties en empathie te hebben voor de ander. Je partner zal misschien niet altijd begrijpen of het eens zijn met waarom jij je voelt zoals je je voelt. Dat is misschien ook niet altijd nodig. Wat je wel mag vragen van je partner is dat hij respect heeft voor hoe jij een situatie op dat moment beleefd. Dat is al een heel ander uitgangspunt en kan ervoor zorgen dat een probleem al heel anders bekeken kan worden in jullie relatie.

6.Maak afspraken over wat jullie doen als de afgesproken

grenzen over gegaan worden

Hoe goed we het soms ook bedenken, wanneer we dit gesprek met elkaar hebben is het toch weer mis gegaan. Voor je het weet ben jij je eigen of jullie grenzen weer overgegaan. Als dit gebeurd is het goed om dit met elkaar te bespreken. Het kan helpen om samen een plannetje te maken Wat werkte er wel of juist niet op het moment? Wat hebben jullie nodig om de grenzen beter te bewaken? Hoe kunnen jullie de volgende keer reageren wanneer bijvoorbeeld de ex onverwachts de plannen wijzigt? Of hoe reageert bijvoorbeeld jouw partner richting zijn/haar kind wanneer er lelijk over jou wordt gepraat of je wordt genegeerd?

7.Overweeg wat het beste is voor de kinderen

Bij het stellen van grenzen wil het weleens voorkomen dat partners of bonusmoeders dit doen uit principe. Bijvoorbeeld wanneer we ons gekwetst of niet gezien voelen. Het is belangrijk om na te blijven gaan waarom we een bepaalde grens stellen en wat dit betekent voor de kinderen. Is jouw grens ook de beste keus voor hen of zullen zij er de meeste last van ervaren? Houdt elkaar hier scherp op.

Onthoudt dat een afspraak wel of niet maken niet automatisch betekent dat we dit doen voor de ex maar dat we het doen zodat de kinderen op ons kunnen rekenen of er beter van worden. Ook als dat betekent dat de ex er ook profijt van heeft.

8.Wees voorbereid dat het niet gelijk zal gaan zoals je wilt

Als we grenzen stellen, wees er dan op voorbereid dat dit niet altijd gelijk geaccepteerd wordt. Zeker als de ander ‘last’ kan ervaren van een grens zal het kunnen gebeuren dat deze juist getest zal worden. Zodra we nee zeggen, is het toch het leukst om te kijken of we het echt menen. Het is aan jullie om consequent te zijn en op die manier te laten zien dat je het meent. Het is niet vanzelfsprekend dat de ander zich makkelijk aan zal passen aan wat jij graag wilt. Bespreek je grenzen, blijf consequent en heb geduld.

Ben je niet consequent dan zal je ook niet serieus genomen worden wat maakt dat je weer van voren af aan kunt beginnen.

Heel veel succes en veel plezier met de tips.

Grenzen

Veel liefs,
Serena

P.s: Het lijkt mij hartstikke leuk om te horen welke tips jou en jouw samengestelde gezin heeft geïnspireerd en hoe het jullie heeft geholpen. Via onderstaande link kun je mij een berichtje sturen.

Op mijn website vind je ook mijn ‘Bonusmama Affirmaties’. Hiermee help je jezelf alvast op weg om een Fabulous & Kickass Bonusmama te zijn.

Instagram: Van Single tot Bonusmama
Facebook: Van Single tot Bonusmama

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.