Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Kreta: de perfecte bestemming met een baby

Daisy Heyer-Markos (32), onze reizende reporter is journalist, gek op uitgaan, leuke hotspots en reizen. In april 2023 kreeg ze haar eerste zoontje, maar denk maar niet dat dat betekent dat ze haar koffers voorlopig op zolder opbergt! Met haar man, kleintje en soms een vriendin reist ze alsnog de wereld over. Maar hoe is dat, reizen met een baby? Volg haar avonturen in het buitenland om erachter te komen welke bestemmingen top zijn en waar het er allemaal wat lastiger aan toe gaat.

Misschien heb je de bestemming voor de meivakantie of zomervakantie al lang en breed geboekt. Leuk! Kun je nog wel een tip voor een vakantie met kids gebruiken? Lees dan verder, want ik heb de ideale bestemming met een kleintje voor je: Kreta is the place to be!

We gaan terug naar juni 2023. Ik was twee maanden eerder bevallen van mijn kleine Jax en het ging goed. Zo goed, dat ik langzaam mijn reiskriebels weer durfde toe te laten. De nachten waren redelijk, hij was kerngezond, vrolijk en sliep veel. Of hij dat nou doet in Nederland of ergens waar het mooier en warmer is: wat zou jij kiezen? Maar waar ga je naartoe met een baby van nog geen drie maanden oud?

Reis naar Kreta

Alsof het universum het wist, werd ik constant in alle hoeken en gaten gewezen op reisjes naar Kreta (of zou het aan de cookies op mijn laptop liggen?). Dus na een voorzichtige peiling bij manlief, die ook enthousiast werd, boekten we de reis last minute, samen met nog een vriendinnetje.

Ik was één keer eerder op Kreta geweest, toen ik voor werk op een cruiseschip moest opstappen. Dat was één dag doorbrengen in Heraklion en daarmee klaar. Een beeld van Kreta had ik niet echt, dus ik ging er blanco in. Dat gold niet voor mijn twee volwassen reisgenoten. Kreta werd enkel gelinkt aan Chersonissos en dus aan de drie Z’s: Zon, Zee en Zuipen, in plaats van de drie M’s: Melk, Megalekker Weer en Magistraal Lekker Uit Eten, die deze vakantie voor ons in petto had.

Alles voor op reis met een baby

We boekten een verblijf in Ida Village: een soort dorpje met mini-appartementjes aan de rand van Cherso. Klinkt tricky, maar volgens de reviews was het hartstikke rustig rondom de appartementen, dus we waagden de gok. We kregen er geen spijt van, maar daarover later meer! We huurden een auto, inclusief kinderzitje en zorgden ervoor dat we alles bij ons hadden wat we nodig konden hebben voor een week op reis met een baby.

Vliegen met een baby

Bepakt en bezakt stonden we 16 juni klaar op Schiphol om te vertrekken. Daar werden we voor het eerst geconfronteerd met de voordelen van reizen met een baby. We kregen overal voorrang: wát een luxe! Toen begon het spannende gedeelte: vliegen. Och, wat heb ik me vroeger geërgerd aan krijsende kinderen in het vliegtuig. Daar stond ik dan: net moeder, zo labiel als een sliert gekookte spaghetti en doodsbang dat het nu mijn kind zou zijn dat heel de boel bij elkaar schreeuwde.

Maar dat bleef me gelukkig bespaard (al zeg ik met terugwerkende kracht sorry tegen alle moeders met baby’s waar ik me ooit aan gestoord heb. Ik snap jullie nu!) De reis ging perfect. Van tevoren lazen we tips om het reizen met een baby zo soepel mogelijk te maken. Jax kreeg een fles bij het opstijgen en landen en sliep vervolgens bijna de hele reis. Thanks!

Niet het juiste kinderzitje

Eenmaal geland, stuitten we op de volgende hobbel. Bij de auto bleek het kinderzitje alleen geschikt voor een gemiddelde kleuter, maar absoluut niet voor een pasgeboren baby. “Geen probleem”, meldde de aanwezige man van het autoverhuurbedrijf. Hij dook een oud schuurtje in en toverde het ene na het andere kinderstoeltje tevoorschijn. Maar de exemplaren die hij tevoorschijn toverde, zaten óf vol gebreken óf leken gemaakt voor kinderen van minimaal 1.10 meter. Totaal niet geschikt voor mijn kleine garnaal dus…

Nadat we zelfs bij een ander verhuurbedrijf bedelden voor een autostoeltje (wat niet lukte), besloten we de beste van de slechtsten der autostoeltjes uit te kiezen en de volgende dag zelf maar een nieuwe autostoel te kopen. Die werd gelukkig vergoed door Sunnycars, aangezien het autoverhuurbedrijf had aangegeven dat ze een geschikte stoel hadden, terwijl dat niet zo was. Keurige service. Vanaf dat moment konden we zorgeloos aan onze vakantie beginnen!

Kreta mega kindvriendelijk

De week vloog voorbij en ik zag alleen maar pluspunten. Zo zijn de Kretanen supervriendelijk voor baby’s en heb je zelfs in de meest schattige, kleine restaurantjes een verschoonplek. Iedereen helpt, in restaurants wordt altijd plaatsgemaakt voor je kinderwagen en de temperatuur was ideaal; niet te warm, maar ook zeker niet koud. Het appartement van Ida Village was heerlijk en had alles wat we nodig hadden: een keurig babybedje, een waterkoker, magnetron en genoeg plek om comfortabel te kunnen verschonen. Ook bleek Cherso op het moment van onze vakantie nog een oase van rust, zolang je niet naar de boulevard ging.

Ik heb nog een tip voor iets wat je beter níet kunt doen op vakantie als je net bevallen bent: een berg beklimmen. Je hebt een prachtige plek, Preveli Beach. Maar vanaf die berg naar beneden, in de volle zon, met een baby in je armen, terwijl je net twee maanden geleden bevallen bent en de hechtingen nog voelt prikken, is wellicht iets te hoog gegrepen. Probeer het niet; neem het maar gewoon van me aan!

De leukste hotspots op kreta

Wat je wél kunt doen? Heerlijk door dorpjes struinen bijvoorbeeld. Kreta is megagroot. Wij hebben in een week maar een heel klein gedeelte bezocht. Naast Prevéli Beach brachten we nog een bezoek aan Anissaras, Agios Nikolaos, Plaka, Malia, Heraklion en Rethimnon. Stuk voor stuk schattige dorpjes in een mooie omgeving, met heerlijke restaurants.

Ook qua restaurants heb ik een aantal fijne tips voor je, allemaal geschikt om met je baby heen te gaan. Zo hebben ze een heerlijke lunch (en wijn) bij Saradari, kun je lekker relaxen bij Macrame en heb ik zelden zo lekker gegeten en gedronken als bij restaurant Maistrali. Echt: wát een geweldig restaurant is dat! Ook Asikiko in Rethymno is een echte aanrader, net als Koukouvagia in Heraklion. Pak lekker uit, want als er één ding is dat je goed kunt doen in Kreta, is het uit eten gaan!

Kreta met een baby: een aanrader!

En toen zat de week er alweer op. Het reizen met een baby was me alleszins meegevallen. Sterker nog: ik vond het geweldig en zou Kreta echt aan ieder gezin dat geen zin heeft in een all-inclusive aanraden om hierheen te gaan. Al check ik volgende keer wel even van tevoren of ze écht het juiste kinderstoeltje hebben!

Krijg je geen genoeg van onze columnisten? Meer columns lees je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.