Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

reizende reporter

Met baby naar de kerstmarkt in Düsseldorf: bratwurst, wafels en schnaps geserveerd door chagrijnen

Daisy Heyer-Markos, onze reizende reporter (32) is journalist, gek op uitgaan, leuke hotspots en reizen. In april 2023 kreeg ze haar eerste zoontje, maar denk maar niet dat dat betekent dat ze haar koffers voorlopig op zolder opbergt! Met haar man, kleintje en soms een vriendin reist ze alsnog de wereld over. Maar hoe is dat, reizen met een baby? Volg haar avonturen in het buitenland om erachter te komen welke bestemmingen top zijn en waar het er allemaal wat lastiger aan toe gaat.

De feestdagen staan voor de deur. Met deze kerstliefhebber dus het uitgelezen moment om manlief over te halen om twee dagen naar Duitsland af te reizen voor een rondje schnaps, bratwurst en warme wafels. Hello kerstmarkten!

Over Daisy Heyer-Markos

Voordat ik van wal steek over dit korte reisje, zal ik me even voorstellen: mijn naam is Daisy Heyer-Markos, getrouwd met Peter en sinds april mama van de liefste zoon op aarde: Jax. Ik ben een grootliefhebber van alles wat leuk is in het leven: mooie spullen, uitgaan, lekker eten en heel veel reizen. “Dat is straks allemaal verleden tijd als die kleine er is”, werd me dikwijls toegebeten door ietwat zure vrouwen als ze me met zwangere buik over stedentrips en verre oorden hoorden praten. Maar ik heb mijn ongeboren zoon elke dag lief toegesproken zolang hij in de buik zat en zodra hij eruit was (en ik weer in staat was om langer dan 5 minuten op mijn benen te staan), ging hij óveral mee naartoe. En dat (en een heleboel mazzel, I know), heeft er denk ik voor gezorgd dat ik tot op heden ‘gewoon’ nog reisjes heb kunnen maken. Waarover ik andere mama’s en papa’s dolgraag wil vertellen!

Naar de kerstmarkt in Düsseldorf

Terug naar die kerstmarkt. Met het druilerige Nederlandse weer, was het tijd het land te ontvluchten. Niet dat we kozen voor een tropisch oord vol zonnestralen: het werd Düsseldorf, met een net zo slechte weersvoorspelling, maar ook met een aantal kerstmarkten die dwars door de stad heen lopen. En in deze tijd van het jaar en met de kerstvakantie voor de boeg is dat natuurlijk the place to be. We boekten één hotelovernachting in Hotel Düsseldorf Mitte en sprongen in de auto.

Na een rit van bijna drie uur parkeerden we in een garage om de hoek van het hotel. Thank god ging de rit volledig op rustig tempo, ondanks dat Duitse snelwegen voor mannen vaak reden zijn flink het gaspedaal in te trappen. Maar hey, we hadden een kind achterin dus: hello verantwoordelijkheid, doei Max Verstappen-vibes. Jax had de volledige rit liggen slapen (we reden weg rond zijn middagdutje), dus nadat we hadden ingecheckt en onze tassen en overbodige spullen op de kamer gedumpt hadden, vertrokken we direct naar de eerste kerstmarkt. Die was op loopafstand en lag in de dure Königsallee-winkelstraat met winkels als Chanel, Dior en Gucci.

Opvouwbare buggy en zoektocht naar eten

De kraampjes van de kerstmarkt hadden gelukkig wel normale prijzen en de spullen in de winkels om de markt heen zijn een lust voor het oog, dus dit was zeker een leuk begin van onze trip. Jax had ik in de draagzak (absolute musthave) bij me; de spullen lagen onder in de Cybex Coya: mijn ultieme tip is voor ouders die willen reizen met een (heel jong) kindje, want het is een opvouwbare reisbuggy die je al van baby af aan kunt gebruiken. Omdat we vrij laat aankwamen in Duitsland, hadden we niet meer heel lang de tijd om te gaan shoppen, dus besloten we direct de kerstmarkt op te lopen en daarna op zoek te gaan naar een leuke tent om te eten.

Eierpunch (in the face)

Maar eerst: een eierpunch! Daar bij het eerste drankje werd ik geconfronteerd met het toch niet zo heel vrolijke gehalte van de Duitse winkeliers en medewerkers. De vrouw die me de eierpunch verkocht, keek me aan alsof ik haar zelf een punch in haar gezicht had gegeven. Wat er aan de hand was? Geen idee. Misschien vond mevrouw dat je niet hoort te drinken met een baby bij je, maar zolang ik niet straalbezopen ben en mijn kind nog niet doorheeft of ik chocomelk of Baileys drink, zie ik er geen kwaad in.

Die chagrijnige vibe heeft helaas op zo’n beetje elk gezicht gestaan van medewerkers die ik dat weekendje weg tegen het lijf ben gelopen. Ik weet niet wat het was: of ze vinden kleine kinderen niet zo leuk of ze hebben gewoon geen zin in kerst, maar het enige nadeel aan deze trip vond ik achteraf de minder gezellige sfeer bij de verkopers van de kraampjes en het personeel in winkels en restaurants. Toen we even later bij een restaurant wilden dineren, werden we ook op drie plekken geweigerd omdat we met een kinderwagen waren. Hoewel bij sommigen het halve (verwarmde) terras leeg was, bleek de kinderwagen met daarin mijn slapende kleine man toch een reden om te weigeren. “No space”, was het korte commentaar. Volgende keer ga ik toch maar van tevoren op zoek naar kindvriendelijke restaurants…

schnitzelSchnitzels en dromen

Het mocht de pret niet drukken. Dezelfde avond liepen we al een klein gedeelte van de strip aan kerstmarkten over, die door de hele binnenstad loopt. Eromheen kun je alle winkels vinden die je zo’n beetje kunt bedenken: van H&M tot de Zalando Outlet Store, alles kun je er vinden! Jax genoot van alle lichtjes en pracht en praal op straat. We aten uiteindelijk een schnitzel met patat (tsja, je bent in Duitsland) bij een niet al te fancy restaurant terwijl onze kleine man aan het hoofd van de tafel heerlijk lag te dromen, waarna we naar het hotel vertrokken om vroeg naar bed te gaan.

De volgende dag ontbeten we bij een tentje dat meer in mijn straatje ligt: Rosie’s. Een schattig restaurant met een prima ontbijt met voor ieder wat wils. De nacht in Hotel Düsseldorf Mitte was ons goed bevallen: de kamers waren schoon, ze hadden keurig een kinderbedje en anders dan het personeel van de kraampjes en restaurants in het centrum, was het personeel van het hotel wél heel aardig. Na het ontbijt liepen we weer door de stad in, naar het gedeelte van de kerstmarkten waar we nog niet geweest waren. We lunchten met hapjes op de kerstmarkt, dronken koffie en matcha bij BIRDIE & CO (aanrader!), aten een cinnamon roll bij ‘Cinnamood’ (overrated) en Jax maakte zijn eerste rondje ooit in de draaimolen (ge-wel-dig).

Omdat het er zoveel kerstmarkten zijn en ze eigenlijk allemaal bij elkaar liggen, kan ik nu zeggen dat ik de kerstmarkt aan de Königsallee-winkelstraat stiekem toch echt het leukste vond, al is die op de Marktplatz ook absoluut een aanrader. Ik had nooit gedacht dat ik heel mijn dag vol kon maken met rondwandelen op kerstmarkten met toch voornamelijk dezelfde kraampjes, maar het lukte aardig.

Düsseldorf perfect voor kleine kinderen

In de avond sloten we de dag af bij een steakrestaurant (El Lazo). Niets speciaals, wél hele goede voorzieningen voor baby’s (een ruime verschoonplek en kinderstoeltjes). Dat viel me sowieso op: hoewel het personeel in Duitsland dus weinig zin lijkt te hebben in baby’s, is de omgeving wel perfect ingericht voor mensen met kleine kinderen. Ook in winkelcentra hadden ze telkens hele grote ruimtes met meerdere verschoonplekken waar je je kind kon verschonen. Jammer dat ik het de eerste keer alleen niet doorhad, waardoor ik Jax op de grond van een invalidetoilet heb verschoond, maar dat ligt aan mijn onoplettendheid.

 

Voldaan, maar moe liepen we even later naar de auto. Ons korte tripje naar de kerstmarkt zat er alweer op: de tocht van drie uur naar huis kon weer worden ingezet. De trip heeft me niet teleurgesteld: mocht je nog naar een kerstmarkt en daarbij willen winkelen, dan is Düsseldorf the place to be. Het chagrijnige personeel negeer je gewoon. Scrooge was tenslotte ook een grumpy old man!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.