Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
3 tips

3 tips om in gesprek te gaan met jonge kinderen over het samengestelde gezin

Gepubliceerd op: 22 december 2022

Serena van Mil (38) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’. Ze is Bonusmama en Mama van Dymar (14) en Charlie-Fay (5) en Aiden (1 maand) Samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.

3 tips om in gesprek te gaan met jonge kinderen over het samengestelde gezin

In de afgelopen maanden zijn wij als samengesteld gezin in zwaarder weer beland. Er is veel onrust en onbegrip rondom keuzes en communicatie tussen beide co-ouders waardoor de spanningen hoog zijn opgelopen. Onbegrip, frustratie en het zoeken naar wat het juiste is om te doen, wisselen elkaar af. Dit heeft ook zo zijn uitwerking op ons als relatie in ons gezin. De onrust zorgt voor stress bij ons beiden, met als gevolg dat we prikkelbaar zijn naar elkaar. Er is weinig ruimte voor andere dingen bij mijn partner omdat wat er gebeurd hem pijn doet. Ik zie de spanning op zijn gezicht voel zijn onmacht.

Hij zoekt naar manieren om het goed te doen en tegelijkertijd te dealen met zijn gevoelens. De balans vinden valt hem zwaar en ik bewonder zijn doortastendheid. Tegelijkertijd hebben we ons gezin te draaien, en hebben we een meisje van vijf rondlopen die onze spanningen ook voelt. Het is onmogelijk om alles weg te houden bij haar, ze pikt sowieso onze energie op. Ze weet dat er iets speelt rondom haar broer en ze vraagt dan ook regelmatig wanneer hij weer komt. Het doet mij pijn te merken dat ook zij ertussenin zit.

‘Vanaf het begin wist ik, het leven in een samengesteld gezin zal vragen oproepen bij onze dochter’

3 tips

We zijn al vroeg begonnen met het uitleggen van onze gezinssamenstelling. Hoe zit ons samengestelde gezin in elkaar. Wie hoort bij wie. Naarmate ze ouder wordt probeer ik steeds meer leeftijdsadequaat haar wijzer te maken over hoe het zit met verliefd zijn, scheiden en het wonen in een samengesteld gezin. Hoe normaler wij het maken, hoe beter het is, denk ik dan maar. Het taboe rondom scheiden wil ik graag doorbreken.

Zo zat ik een aantal weken geleden met haar op haar kamer. De spanningen waren voelbaar en haar vader was in gesprek met haar broer. Omdat ze doorhad dat er wat speelde ben ik bij haar gebleven en samen met haar knuffels heb ik haar uitgelegd wat er gaande was. Op haar niveau, uitgelegd hoe haar broer van de ene ouder naar de andere ouder gaat. Hoe onze gezinnen eruitzien en hoe haar broer hiertussen pendelt. Ze is zo enorm dol op haar broer, elke verandering in een omgangsregeling heeft automatisch ook effect op haar. Op de hechting met haar broer, maar ook op de hechting van haar broer met haar.

Het is confronterend om te merken dat na ongeveer negen jaar harmonie in onze samengestelde gezinnen, we een omslag lijken te maken naar een totale andere energie. Een gevoel wat wij ongetwijfeld met z’n allen delen, is dat het eigenlijk enorm zonde is van alle investeringen die we hebben gedaan om het juist in de kindertijd goed te doen voor mijn bonuszoon. Ik houd mij vast aan het feit dat we allemaal op onze eigen manier ons best doen en evolueren.

Toch kan ik mij afvragen of de komst van onze tweede kindje een aandeel heeft in de onrust in onze samengestelde gezinnen. Zoals elke verandering een golf teweegbrengt in een samengesteld gezin. Met de komst van nog een kindje verandert er ook een evenwicht. Daarnaast komen we ook in een andere leeftijdsfases terecht met mijn bonuszoon, wat ook aanpassingen en verandering vraagt. Een logische ontwikkeling die tijd, ruimte en liefde vraagt om onszelf doorheen te navigeren.

Naast dat er veel aandacht uitgaat naar bonuskinderen is het ook belangrijk om kinderen die in het gezin blijven ook te zien. Zij hebben net zoveel ‘last’ van alle perikelen in een samengesteld gezin. Wat ook effect heeft op hun relatie met broertjes of zusjes.
Hoe gaan jullie daarmee om? Merk je aan jullie kinderen de spanningen die spelen rondom het samengestelde gezin? Open je het gesprek of ga je juist het gesprek uit de weg?

Het kan vrij lastig zijn om confronterende vragen van de kinderen te beantwoorden, omdat ze jou pijn doen of omdat het antwoord ingewikkeld is.

3 tips om in gesprek te gaan met jonge kinderen over het samengestelde gezin

Tip 1: Durf te praten over wat er speelt:

Mijn tip is om het zo authentiek mogelijk te houden, aangepast op de leeftijd. Volwassen zaken horen bij volwassenen, maar dat betekent niet dat we kinderen in het donker hoeven te houden. Deel gerust dat je zorgen hebt over de spanningen die spelen, of benoem dat je even niet weet hoe om te gaan met een situatie en dat dit jou ook verdrietig maakt. Dat je het samen met de papa/mama/bonusouder oplost.

Tip 2: Gebruik knuffels om uit te leggen hoe je samengestelde gezin eruitziet:

Wees ook niet bang om de knuffels erbij te pakken en visueel te maken hoe jullie samengestelde gezin eruitziet. Laat de kinderen zelf kiezen welke knuffel wie representeert. Dit op zich is al leuk om te zien wat er gekozen wordt. Je zal merken hoe fijn het voor jezelf werkt en hoe het je helpt om gevoelens of situaties uit te leggen die in jullie samengestelde gezin spelen.

Tip 3: Gebruik een memobord/ kalender:

Als de omgangsregeling veranderd en je kind blijft vragen wanneer zijn of haar broer/zus komt dan helpt het ook om weer een kalender in het leven te roepen. Sowieso voor jonge schoolgaande kinderen is het fijn om de dagen van de week te leren en te weten wat er op welke dag gebeurt. Zoals clubjes, halve dagen enz. Zo zorg je er ook voor dat op de kalender staat wanneer hun broer of zus er weer is.

Ik zou het fijn vinden van je te horen hoe jullie praten met jonge kinderen in jullie samengestelde gezin. Wat werkt er goed bij jullie? Wat vind je misschien nog lastig?
Benader mij gerust via mijn Instagram Van Single tot Bonusmama

Liefs, Serena

3 tips

 

Ps.: Op mijn website vind je ook mijn ‘Bonusmama Affirmaties’. Hiermee help je jezelf alvast op weg om een Fabulous & Kickass Bonusmama te zijn.

Instagram: Van Single tot Bonusmama

Facebook: Van Single tot Bonusmama

 

 

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

 

Fabulous Mama editie nov2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.