Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Ayse Top met kinderen

Ayse Top: ‘Ik wil een sterke mama zijn. Met of zonder kunstwimpers!’

Mrs. Universe Netherlands 2018. Maar bovenal moeder van Barbaros (14), Yasmin (12) en Valerio (7). En o ja: ook nog succesvol ondernemer. Voor Ayse Top (37) ligt de lat nooit hoog genoeg: “Het ‘Ayse, dat gaat je niet lukken’ van mijn vader heeft me ver gebracht.”

Ayse is een geboren en getogen Gelderse. Samen met haar ouders en twee jaar jongere broer groeit ze op in Tiel. Haar ouders komen uit Turkije, maar Ayse is zelf in Nederland geboren en voelt zich ook echt Nederlands.

Gelovig opgevoed is Ayse niet. Toch kon ze niet haar eigen pad kiezen. “Mijn vader was streng en bepaalde welke keuzes ik moest maken. Opleiding, toekomstplannen? Hij had het allemaal voor me uitgestippeld. Het was totaal niet wat ik wilde. Paste niet bij me.”

‘Mijn strenge opvoeding was heftig, maar heeft me ook positieve dingen gebracht. Mijn bewijsdrang en vechtlust komen daarvandaan’

“Ik wist ondertussen heel goed wat ik écht wilde: een eigen beautysalon, dat was waar ik van droomde. Maar steeds weer klonk de stem van haar vader in haar hoofd: ‘Dat kan niet Ayse, dat gaat je niet lukken’. Totdat ze het zat was en haar eigen plan trok. Tegen haar vaders advies in, volgde ze verschillende cursussen: wimperextensions aanbrengen, nagelstyling.

Met een salon aan huis zette ze uiteindelijk haar eerste stappen als ondernemer: “Ik ben blij dat ik destijds heb doorgepakt. Nu run ik een goedlopende zaak in Nieuwegein en heb 5 bij mij aangesloten locaties op verschillende plaatsen in Nederland: in totaal 2 winkelpanden en 4 salons aan huis. En daar ben ik best trots op.”

Ayse Top

“Die strenge opvoeding was heftig, maar heeft me ook positieve dingen gebracht. Mijn bewijsdrang en vechtlust komen daar vandaan. Tegen alle verwachtingen in, nieuwe dingen proberen. Recht op mijn doel af, no matter what.”

Via vrienden wordt Ayse gewezen op de Mrs. Netherlands Universe-verkiezing. Haar eerste reactie: “Dit móét een grap zijn.” Haar lange kunstwimpers doen misschien anders vermoeden, maar een stukje onzekerheid zit er nog steeds.

‘‘Ben je niet veel te oud voor Mrs. Universe?’ Die opmerking maakte iets in me los. Een bekend gevoel van vroeger. Bewijsdrang’

Uiteindelijk vertelt ze haar vriend Stefan enthousiast over het idee om toch mee te doen: “Hij moest lachen: ‘Dat kan toch niet. Ben je daar niet veel te oud voor?’ Die opmerking maakte iets in me los. Een bekend gevoel van vroeger. Bewijsdrang. Ik ben er meteen voor de volle 100% voor gegaan.”

Ayse maakt zich hard voor het goede doel waar Mrs. Universe zich wereldwijd voor inzet: vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

Ayse stop violence
“Deze vrouwen zitten vaak vast in een situatie en zijn financieel afhankelijk van hun partner. De middelen en durf om op eigen benen te staan, hebben ze niet. Ik geef elke maand gratis cursussen weg aan Nederlandse vrouwen die in een dergelijke situatie zitten. Tijdens de cursus coach ik de vrouwen, zodat ze de toekomst met meer vertrouwen tegemoetzien.”

Een Mrs. Universe als moeder, hoe zou dat zijn voor haar dochter, een meisje in de puberteit? Ik vraag Ayse hoe zij daar – met haar eigen verhaal in gedachten – over denkt: “Yasmin is niet verlegen. Ze weet wat ze wil en is veel extraverter dan ik was op haar leeftijd. En toch wil ik haar niet onnodig onzeker maken met alles wat ik doe.” Ayse betrekt Yasmin zo veel mogelijk bij alles wat ze doet.

‘Ik wil een sterke mama zijn, die kracht uitstraalt. Met of zonder kunstwimpers’

Net als haar andere twee kinderen: “Ik leg uit waar ik mee bezig ben en waarom ik doe wat ik doe. En dat het niet gaat om uiterlijk, maar vooral om wie je vanbinnen bent. Waar je voor staat. Mensen creëren al snel een beeld op basis van iemands uiterlijk. En dat vind ik jammer. Ik wil een sterke mama zijn, die kracht uitstraalt. Met of zonder kunstwimpers”, lacht ze. Ze refereert hiermee kort naar de fabulous mama fotoshoot waarbij ze zónder kunstwimpers geheel uit haar comfortzone op de foto ging.

Ayse en Stefan doen hun best om een team te vormen, vinden het belangrijk om dingen bespreekbaar te maken. Ze betrekken de kinderen bij de keuzes die gemaakt worden: “De oudste twee denken mee, adviseren ons soms zelfs een beetje. Ieder op hun eigen manier.”

Ayse met dochter

Ze lacht als ik vraag naar Valerio. “Weet je, hij is echt een jongen van 7. Scheelt bijna 5 jaar met Yasmin. Zij wenst me succes voor dit interview, Valerio is vooral bezig met wat we straks eten. En of hij daarna een snoepje krijgt.” Haar ogen twinkelen als ze over hem praat.

De komende maanden staan in het teken van de grote finale op de Filipijnen. “84 landen doen er mee.” Ayse tikt wat nerveus met het lepeltje tegen haar lege koffieglas: “Ik vind het echt spannend. Weet je wat het is? Ik dacht: ik ga dat wel even doen. Totdat ik deze week de beelden van Mrs. Universe Venezuela zag… Zij loopt op de catwalk alsof haar leven ervan af hangt. En dat is vaak ook letterlijk en figuurlijk zo.

Voor mij is dat toch anders, ik sta er straks niet voor het geldbedrag, maar voor mijn idealen. Ik wil een verschil maken. Mrs. Venezuela heeft de lat nog nét iets hoger gelegd voor mij, en dan zit er maar één ding op: er helemaal voor gaan!”

Dit is een verkorte versie van het interview met Ayse Top. Benieuwd naar het hele verhaal? Je leest het in fabulous mama | nummer 9 | 2018

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.